Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  kosmos-news party 2003

kosmos-news party 2003

Milan Halousek, vydavatel KOSMOS-NEWS, informačního bulletinu zájemců o kosmonautiku a sběratelů autogramů astronautů, si Vás dovoluje pozvat na již tradiční setkání zájemců o pilotované kosmické lety, výstavbu Mezinárodní kosmické stanice a další aspekty pilotovaného výzkumu kosmu které se uskuteční v Pardubicích/Lázních Bohdaneč o víkendu 30.5. - 1.6.2003 pod názvem KOSMOS-NEWS PARTY 2003.

Setkání se uskuteční, tak jako v předchozích ročnících, v příjemném prostředí hotelu TECHNIK v Lázních Bohdaneč (10 km od Pardubic). V programu nebudou oproti roku 2002 žádné zásadní změny. To znamená, že program bude zahájen v pátek odpoledne (30.5.) a konec je plánován na nedělní popolední (1.6.). Hlavní přednáškový den bude sobota (31.5.) a v neděli odpoledne bude možné navštívit na pardubickém vojenském letišti velký letecký den "AVIATICKOU POUŤ" - zaměřenou především na civilní, sportovní a ultralehká letadla. Kromě přednášek a besed na "kosmická" témata bude doprovodný program založen opět především na vystavených exponátech ze sbírek zúčastněných - autogramy, filatelie, video, dokumentace, knihy...

Program setkání není dosud určen a bude upřesňován postupně. Jedním z hlavních témat ale samozřejmě bude tragická havárie raketoplánu COLUMBIA STS-107.

Na KOSMOS-NEWS PARTY 2003 je pozvána řada předních českých odborníků na kosmonautiku - např. loni to byli Antonín Vítek, Tomáš Přibyl, Pavel Toufar, Oldřich Pelčák, Jan Kolář... Loňského setkání se zúčastnilo přes 40 účastníků. Podle předběžného zájmu bude letošní účast minimálně stejná, ale pravděpodobně ještě vyšší, a to včetně účastníků ze zahraničí.

Zájemci mohou využít možnosti ubytování přímo v areálu hotelu TECHNIK (cena za noc a snídani - 250,-Kč). Na sobotní poledne bude zajištěn společný oběd (cena 80,-Kč). Účastnický poplatek - 80,-Kč, při účasti pouze na jeden den - 50,-Kč.

Pro doprovod účastníků setkání (manželky, partnerky, děti, ) bude v případě zájmu zajištěn na sobotní odpoledne samostatný program. V úvahu přichází buď vycházka do nedalekého chráněného území BOHDANEČSKÉ RYBNÍKY, plného hnízdícího ptactva (s odborným průvodcem) nebo prohlídka lázeňského komplexu LÁZNÍ BOHDANEČ.

!!! ÚČAST PO PŘEDCHOZÍM PŘIHLÁŠENÍ !!!
Bližší informace a přihlášky k účasti na telefonním čísle: 602-153-564 nebo 466-634-561 - pan Milan Halousek, nebo písemně na e-mail adrese: milan.halousek@quick.cz

On-line přihlášku na 3.KOSMOS-NEWS PARTY je možné zaslat i prostřednictvím internetu ze stránky http://web.quick.cz/KNP(na těchto stránkách jsou k dispozici i další potřebné informace a aktualizovaný program přednášek a doprovodného programu).

Na setkání se všemi zájemci o pilotovanou kosmonautiku se těší
Milan HALOUSEK
KOSMOS-NEWS
Pardubice
http://web.quick.cz/kosmos-news
http://web.quick.cz/sts107




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »