Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Letadlo na sluneční pohon: cesta kolem světa

Letadlo na sluneční pohon: cesta kolem světa

SolarImpulse_1.jpg
Švýcarský průkopník Bertrand Piccard konstruuje letoun, poháněný výhradně sluneční energií, jehož úkolem bude uskutečnit cestu kolem světa. Cílem projektu je také podpora vývoje, dokumentujícího možnosti prosazení obnovitelných zdrojů energie a nových technologií v praxi. Vývoj "slunečního" letounu podporuje také Evropská kosmická agentura ESA v rámci svého programu Technology Transfer Programme.

Bertrand Piccard uskutečnil v roce 1999 první nonstop let kolem zeměkoule na palubě balónu Breitling Orbiter společně s Angličanem Brianem Jonesem. Nyní společně s dalšími 60 specialisty připravují letoun s názvem Solar Impulse, který bude poháněn pouze sluneční energií.

"Solar Impulse bude propagovat ideu nové letecké éry, využívající letouny poháněné čistou, téměř nevyčerpatelnou energií ze Slunce, místo špinavé energie fosilních paliv s ohraničenými zásobami," říká Bertrand Piccard. "Ačkoliv ve své současné verzi není letoun schopen nést na své palubě cestující, věříme, že Solar Impulse může zapálit jiskru povědomí o technologiích, které mohou obhájit své místo v dalším rozvoji techniky."

"Slunce je hlavním zdrojem energie pro naše umělé družice, a také pro Piccardův letoun. Ve spolupráci s evropským kosmickým průmyslem vyvineme mnohem účinnější sluneční články, inteligentní řídící systémy a důmyslné akumulátory energie," říká Pierre Brisson, vedoucí Technology Transfer Programme při Evropské kosmické agentuře.

SolarImpulse.jpg

První let letounu Solar Impulse kolem světa je naplánován na rok 2010. Jednomístný letoun budou střídavě pilotovat Bertrand Piccard, Brian Jones a André Borschberg ze Švýcarska. Let bude probíhat ve výšce 10 až 11 km, tj. nad vrstvou oblačnosti, aby bylo zajištěno dlouhodobé osvětlení slunečních článků. V nočních hodinách budou motory letounu poháněny elektrickou energií z akumulátorů, dobíjených v průběhu letu nad denní polokoulí.

Model letounu byl vystaven v červnu letošního roku na aerosalonu v Le Bourget (Francie). Další jeho vývoj je rozdělen do následujících etap:

2006-2007: detailní návrh a výroba letounu

2008: první zkušební denní a noční lety

2009: zkušební lety v trvání několika dnů

2010: cesta kolem zeměkoule

Let kolem světa bude rozdělen do 5 etap, z nichž každá bude trvat 3 až 5 dnů. Cesta bude probíhat ze západu na východ, v oblasti zeměpisných šířek 10° až 30° severně od rovníku, za výhodných převládajících větrů a vhodného slunečního osvětlení.

Zdroj: www.esa.int
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »