Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Postřehy ze semináře o kosmonautice a raketové technice 2007

Postřehy ze semináře o kosmonautice a raketové technice 2007

Účastníci víkendového semináře o kosmonautice a raketové technice.
Účastníci víkendového semináře o kosmonautice a raketové technice.
Hvězdárna Valašské Meziříčí uspořádala ve dnech 23. až 25. listopadu 2007 tradiční seminář, věnovaný novinkám ze světa kosmonautiky, raketové techniky a výzkumu vesmíru. Akce je nepřetržitě organizována hvězdárnou již více než 35 let. Reportáž ze semináře pořizoval Pavel Sedláček, redaktor Českého rozhlasu Brno, kterého mj. zajímalo, zda i v době rozšířených možností přístupu na internet máme ještě dostatek účastníků. Odpověď je nasnadě. Letošního ročníku se zúčastnilo 60 zájemců o kosmonautiku, kteří se podepsali do prezenční listiny a zaplatili konferenční poplatek.

Mgr. Antoním Vítek při přednášce.
Mgr. Antoním Vítek při přednášce.

Je pravdou, že v dnešní době lze nalézt na internetu i velké množství informací z kosmonautiky. Ne vždy se však jedná o kvalitní a stoprocentně správné údaje, ne vždy jsou podány srozumitelně i laické veřejnosti, ne všichni vládnou dokonale cizími jazyky, v nichž je většina informací publikována. Na Hvězdárně Valašské Meziříčí přednášejí odborníci, kteří se danou problematikou zabývají i několik desítek let, detailně sledují novinky v oboru, takže většinou jsou schopni zodpovědět i zapeklité dotazy.

Další důvod pro mimořádný zájem o tento seminář spočívá v tom, že Hvězdárna Valašské Meziříčí pořádá takovouto akci jako jediná hvězdárna v České republice. Sjíždějí se na ni zájemci nejen z Moravy či Slezska, ale z celé České republiky. Každoročně jsou přítomni i účastníci ze Slovenska, v posledních letech přijíždějí i zájemci o kosmonautiku z Polska. A možnost setkat se s lidmi podobných zájmů, prodiskutovat některé otázky, dohodnout se na dalších společných akcích, to je další velké plus pro zájemce o kosmonautiku.

Na jednom z předcházejících seminářů (listopad 2004) se například konal ustavující sjezd Kosmo Klubu. Jeho členy jsou i zájemci o kosmonautiku, kteří jsou odborníci v jiných technických a přírodovědných oborech, a kteří společně pracují na vývoji české amatérské družice, která by mohla být v budoucnu vypuštěna na oběžnou dráhu kolem Země.

Kromě přednášek, jejichž stručný obsah byl vydán v podobě sylabů jak v tištěné, tak v elektronické podobě (zájemci si je mohou přečíst na adrese http://www.astrovm.cz), si mohli účastníci letošního semináře prohlédnout výstavu s názvem „Sputnikem to začalo“, věnovanou 50. výročí vypuštění první umělé družice Země – Sputnik 1. Výstava ve stručnosti přináší nejen informace o první umělé družici, ale také o významných osobnostech raketové techniky z konce 19. a počátku 20. století. Nechybí ani obrazové materiály, připomínající oblasti lidského života, které bychom si bez kosmonautiky ani neuměli představit – pokud by přestaly fungovat všechny současné družice na oběžné dráze kolem Země, asi bychom se velmi divili, co všechno by přestalo na Zemi fungovat. Výstava je koncipována jako putovní a bude postupně představena na základních a středních školách ve Valašském Meziříčí i širokém okolí.

Na zajištění semináře se kromě Hvězdárny Valašské Meziříčí podílela firma NWT Computer (tisk sylabů) a Kosmo Klub (finanční příspěvek).

Pokud by vás zajímal netradiční pohled na kosmonautický seminář očima a fotoaparátem jednoho z účastníků, pak klikněte například ZDE.


Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »