Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  SpaceShipTwo - raketoplán pro kosmickou turistiku

SpaceShipTwo - raketoplán pro kosmickou turistiku

SS2_1a.jpg
Společnost Virgin Galactic představila interiér suborbitálního raketoplánu SpaceShipTwo (SS2), který je určen pro dopravu turistů za hranice zemské atmosféry a zpět. Raketový dopravní prostředek SS2 bude schopen poskytnout na své palubě pohodlí pro 8 osob - pro 6 cestujících a 2 členy posádky. Všichni budou sedět ve speciálních vysoce komfortních křeslech. Konstruktéři také zvýšili počet kruhových průzorů (okének) na 15, jimiž bude možné pozorovat okolní vesmír a zemský povrch.

Svými rozměry bude SpaceShipTwo zhruba 3krát převyšovat velikost svého předchůdce SpaceShipOne, na jehož palubě bylo místo pro 3 osoby. Start se uskuteční z letounu WhiteKnightTwo. Ten byl vyvinut na základě zkušeností s letounem White Knight, který zajišťoval starty raketoplánu SpaceShipOne.

SS2_1.jpg

Dopravní letoun WhiteKnightTwo bude určen rovněž pro výcvik budoucích pilotů SpaceShipTwo. K tomuto účelu bude kabina WhiteKnightTwo vybavena úplně stejně jako kabina SpaceShipTwo. Odpojení orbitálního prostředku s cestujícími se uskuteční ve výšce 18 km (60 000 stop). Pomocí vlastních raketových motorů pak suborbitální letoun vystoupá do výšky před 110 km. Počítá se s výškami mezi 135 až 140 km, což bude znamenat pro cestující o něco vyšší přetížení při startu.Celková doba letu bude 2,5 hodiny, což přijde zájemce na 200 000 dolarů. Za tyto peníze může každý kosmický turista zakusit na několik minut stav beztíže. V průběhu letu budou mít cestující na sobě speciální osobní skafandry. Startu bude předcházet třídenní "výcvik".

Zkušební lety raketoplánu SpaceShipTwo jsou naplánovány na rok 2008 a uskuteční se na základně Mojave v Kalifornii. Předpokládá se minimálně 50 zkušebních vzletů. Zhruba o rok později se první zájemci dostanou za hranice zemské atmosféry. Starty se uskuteční z kosmické základny Spaceport America (New Mexico), do budoucna se uvažuje s rozšířením startů a o vybudování "kosmodromů" v Anglii, Švédsku a Austrálii.

První raketoplán SpaceShipTwo bude pojmenován názvem Enterprise. Pokračováním kosmické turistiky v podání společnosti Virgin Galactic by měl být dopravní prostředek SpaceShipThree, schopný absolvovat let na oběžnou dráhu kolem Země.

Zdroj: spacenews.ru a nasaspaceflight
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »