Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Start STS-127 znova odložen
Vít Straka Vytisknout článek

Start STS-127 znova odložen

Opravy ventilačního potrubí
Opravy ventilačního potrubí
Start raketoplánu Endeavour s poslední částí japonské laboratoře Kibo k Mezinárodní kosmické stanici byl dnes znova zrušen. Stalo se tak z naprosto stejné příčiny, jako v sobotu a sice kvůli úniku vodíku do potrubí, které jeho přebytky odvádí od raketoplánu.

"Budeme se tímto problémem zabývat a až to bude v pořádku a budeme si jistí, že to funguje a je to bezpečné, pak můžeme startovat", prohlásil na dnešní tiskové konferenci předseda týmu manažerů mise LeRoy Cain.

Původně to nevypadalo na vážnější problém. Start raketoplánu Discovery byl 11. března zrušen kvůli úniku paliva z externí nádrže. Po výměně několika kritických uzávěrů vše fungovalo jak mělo a Discovery o 4 dny později hladce odstartoval do vesmíru. Při plnění nádrže raketoplánu Endeavour se ale 13. června stalo to samé a start byl odvolán (viz článek). NASA se rozhodla pokusit se problém vyřešit stejně jako v březnu, v průběhu neděle a pondělí byly vyměněny uzávěry v interní části panelu, který spojuje toto ventilační potrubí, jež odvádí od rampy přebytky vodíku v plynné podobě, s externí nádrží. Přitom skutečná příčina úniku nebyla zjištěna v březnu ani nyní. Podle první teorie byly v tomto případě uzávěry poškozeny extrémně nízkou teplotou, poté byl prosazován názor, že na ně mělo neblahý vliv připojení, odpojení a pak zase připojení komponent, když Endeavour čekal v pohotovosti na rampě 39B a poté byl převezen na "áčko". Nicméně ventily byly vyměněny, úspěšně proběhly jejich testy ale stejný únik se objevil znovu. Podle NASA to zřejmě indikuje vážnější problém a bude to řádně vyšetřeno.

A kdy bude start?

Koichi Wakata na ISS
Koichi Wakata na ISS
V červnu určitě ne. Poslední šanci odstartovat má raketoplán v sobotu, poté se v neděli zavírá startovací okno. Na čtvrtek je připravován start sondy LRO, po kterém musí následovat mezera, kterou potřebuje letectvo pro přeprogramování systémů, kterými pomáhá NASA sledovat vypuštěná tělesa. Start STS-127 by se tedy možná ještě v sobotu stihnul ale tato možnost zůstane nevyužita, aby bylo dost času pro vyšetření problému. Posádka STS-127 v čele s velitelem Markem Polanskym se dnes vrátila do Houstonu, kde si vychutná pár dní zaslouženého volna. Další pokus o start je naplánován na 12. července v 1:39 ráno, kdy se otevírá další startovací okno. Samozřejmě to bude mít nepříjemný domino efekt na další mise raketoplánů (start Discovery STS-128 je nyní plánován na 7. srpna, což se určitě nestihne). Snad jediný člověk, který má z toho všeho radost, je japonský astronaut Koichi Wakata (touto dobou na ISS), který se měl v raketoplánu Endeavour vrátit na Zemi. Když mu dnes byla oznámena výše popsaná fakta, reagoval: "OK, je výborné, že tahle mezinárodní posádka bude pokračovat. Další měsíc pro mě!". Posádku stanice totiž nyní tvoří astronauté z Ruska, USA, Kanady, Evropy a Wakata z Japonska.

Zdroje:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »