Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Světový kosmický týden 2004

Světový kosmický týden 2004

Týden mezi 4. a 10. říjnem je každoročně vyhlašován jako Světový kosmický týden.
Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 65 z 3. 10. 2004

Před 35lety, v červenci roku 1969, bylo přistáním prvních dvou mužů na měsíčním povrchu završeno úsilí lidstva o dobytí našeho věčného kosmického souputníka. Byla tím symbolicky posmrtně naplněna vize presidenta Spojených států amerických Johna F. Kennedyho, který dobytí Měsíce stanovil jako hlavní prioritu USA v rozvoji kosmonautiky. I tento slavný okamžik lidských dějin byl vzpomenut v memorandu, kterým bylo v roce 1999 pod záštitou OSN vyhlášeno období mezi 4. až 10.říjnem Světovým kosmickým týdnem. Každoročně je tak připomínáno široké veřejnosti, že kosmonautika není jen náročnou vědeckou disciplínou, ale že to je i krásné a zajímavé dobrodružství přinášející ve svých výsledcích prospěch všem lidem světa.
Světový kosmický týden (World Space Week) je symbolicky rámován dvěmi významnými daty kosmické historie: 4. října 1957 byla do kosmu vypuštěna první umělá družice Země - SPUTNIK 1 a tím se lidstvu otevřela cesta pro výzkum kosmického prostoru a 10. října 1967 vstoupila v platnost mezinárodní smlouva o Mírovém výzkumu a využití kosmického prostoru, včetně Měsíce a dalších nebeských těles.
Již ve více než 50 zemích celého světa, včetně České republiky, se snaží v tomto období odborníci představovat veřejnosti výzkum kosmického prostoru co nejsrozumitelnější cestou. Pod spojující hlavičkou Světového kosmického týdne jsou pořádány přednášky, besedy či výstavy s kosmickou tématikou, v rámci pravidelných programů pro veřejnost je zmiňován a vysvětlován význam výzkumu kosmu a rozvíjení kosmických technologií. Akce jsou zaměřeny především na mládež - žáky a studenty, ale jsou samozřejmě otevřeny nejširší veřejnosti.
Světový kosmický týden je otevřen pro každého. Pořádanými akcemi si ho připomínají jak profesionální organizace zabývající se kosmonautikou, tak i dobrovolná sdružení, školy či jednotlivci. Velkou měrou přispívají k popularizaci výzkumu kosmu i média - tištěná i elektronická, lokální i celostátní.
Česká republika se k akcím Světového kosmického týdne přihlásila poprvé v roce 2002. Letos tedy již potřetí proběhnou především na hvězdárnách, planetáriích a školách programy se zaměřením na popularizaci výzkumu kosmu. Hlavním mottem letošního ročníku je "VESMÍR A UDRŽITELNÝ ROZVOJ" (Space and Sustainable Development). Organizátoři české účasti očekávají, že i letos bude naše republika na některém ze symbolických předních míst v počtu uspořádaných akcí a programů, a že propagace a popularizace kosmického výzkumu a kosmických technologií bude co nejširší.
Hlavním celosvětovým koordinátorem akcí je americká nezisková organizace Spaceweek International Association (SIA), sídlící v texaském Houstonu. Mezi hlavní mediálně známé osobnosti, které svými jmény zaštiťují celosvětovou kampaň, patří např. astronaut Buzz Aldrin (druhý člověk, který vstoupil na povrch Měsíce), herec Tom Hanks nebo hudebník a zpěvák Lance Bass.
Celosvětový zájem veřejnosti o kosmonautiku vzbudily v nedávné době především dvě významné a výrazné události - tragédie amerického raketoplánu Columbia, který havaroval při návratu z mise 1.2.2003, a ještě stále úspěšně probíhající a mediálně vysoce profesionálně představená mise dvou amerických sond na Mars (Mars Exploration Rover Mission). Zvýšený zájem lidí o kosmonautiku je tak nejvyšší od doby amerických expedic na Měsíc.

Další informace o Světovém kosmickém týdnu je možné nalézt na adresách:
- české stránky projektu
- oficiální stránky World Space Week
- český zpravodaj o pilotované kosmonautice KOSMOS-NEWS
- český kosmonautický web




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »