Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Televizní kanál NASA bude 19. listopadu vysílat přistání lodi Sojuz
Vít Straka Vytisknout článek

Televizní kanál NASA bude 19. listopadu vysílat přistání lodi Sojuz

Předchozí přistání lodi Sojuz 17. září 2012 Autor: NASA
Předchozí přistání lodi Sojuz 17. září 2012
Autor: NASA
V noci na pondělí 19. listopadu 2012 má ve stepích Kazachstánu přistát loď Sojuz TMA-05M, jež byla i se svou posádkou vypuštěna ke stanici ISS v červenci. Vzhledem k pozdní hodině před pracovním dnem na astro.cz nepoběží online přenos přistání, které ale tradičně mohou skalní fandové sledovat na TV NASA. V článku naleznete překlad tiskové zprávy agentury NASA z 13. 11. s veškerými informacemi.

Velitelka Expedice 33 Sunita Williamsová z NASA, letový inženýr Aki Hošide z japonské kosmické agentury (JAXA) a velitel Sojuzu z Ruska Jurij Malenčenko opustí kosmickou stanici ve své lodi Sojuz TMA-05M a zamíří vstříc přistání před úsvitem v Kazachstánu severovýchodně od města Arkalyk 19. listopadu v 02:53 SEČ (07:53 místního času v Kazachstánu). Jejich návrat uzavře 127denní misi, jež započala 15. července startem z Bajkonuru, mise zahrnovala 125 dní na kosmické stanici.

V okamžiku odpojení jejich lodě na palubě stanice oficiálně začne mise Expedice 34 pod velením amerického astronauta Kevina Forda. On a jeho kolegové, ruští kosmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarjelkin, na stanici zůstanou jako pouze tříčlenná posádka na dobu jednoho měsíce, než v prosinci přiletí tři noví členové Expedice 34. Jmenovitě to budou Tom Marshburn z NASA, Chris Hadfield z Kanadské kosmické agentury a ruský kosmonaut Roman Romaněnko.

Přenos návratu staré posádky začne na TV NASA vlastně již v sobotu 17. listopadu ceremonií předání velení, při které Williamsová předá Fordovi pomyslné kormidlo orbitální laboratoře. Další přenosy budou následovat 18. a 19. listopadu a budou pokrývat návrat posádky Expedice 33 a aktivity po něm následující.

Plán vysílání NASA TV (všechny časy SEČ):

Sobota 17. 11.:
20:15 – Ceremonie předání velení na palubě ISS

Neděle 18. 11.:
19:45 – Rozloučení posádek a uzavření poklopů (uzavření poklopů plánováno ve 20:10)
23:00 – Odpojení a odlet Sojuzu od stanice (fyzická separace obou těles plánována ve 23:26)

Pondělí 19. 11.
01:30 – Brzdící manévr Sojuzu a jeho přistání (začátek cca 4minutového brzdícího zážehu v 01:58, přistání plánováno v 02:53)
04:00 – Souhrn předchozího dění formou videozáznamů
16:00 – Videosestřihy aktivit následujících po přistání a rozhovorů s kosmonauty

Pro sledování TV NASA navštivte tento odkaz.

Pro více informací o dění na ISS na webu NASA zase tento odkaz.

Originál tiskové zprávy NASA dostupný zde.




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: Sojuz, ISS


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »