Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu setkání lodi Cygnus s ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu setkání lodi Cygnus s ISS

Cygnus na konci robotické paže Autor: TV NASA
Cygnus na konci robotické paže
Autor: TV NASA
V tomto článku běžel v neděli 29. září 2013 od 10:45 online přenos orbitálního setkání lodi Cygnus a stanice ISS. Zachycení lodi staniční robotickou paží proběhlo přesně ve 13:00 SELČ po nabitém nedělním poledni.

Počínaje 14:44 SELČ je Cygnus robotickou paží pevně připojen ke stanici.

13:26 Cygnus tedy dnes pokračoval v úspěšném plnění své demonstrační mise a u stanice se dnes stoprocentně osvědčil. Náš přenos tímto zakončujeme a těšíme se na shledanou u dalšího online přenosu na astro.cz.

13:21 Cygnus má na svém konci malinko odlišnou platformu pro robotickou paži než ostatní plavidla, je nutné tedy řádně zkontrolovat kontakty mezi lodí a robotickou paží. Dle všeho jsou ale v pořádku.

13:17 Pevné připojení Labutě ke stanici má být hotovo během odpoledne. Prozatím běží přípravy.

13:09 Během následující asi hodiny bude Labuť pomocí robotické paže otočena a připravena k instalaci na spodní port Harmony. Otevření poklopů a vstup astronautů do lodi připadá na zítřek.

13:07 Oficiální čas zachycení lodi byl přesně ve 13:00 SELČ, při přeletu Indického oceánu.

13:06 Houston potvrdil "Good Capture" - dobré zachycení lodi.

Cygnus na konci robotické paže Autor: TV NASA
Cygnus na konci robotické paže
Autor: TV NASA
13:01 Labuť je na stanici! Hladký přílet byl korunován zachycením Cygnusu robotickou paží stanice.

12:54 GO pro zachycení lodi!

12:50 Cygnus dorazil do bodu necelých dvanáct metrů od stanice! Čekáme na GO pro jeho zachycení.

12:48 Špatnou zprávou je, že v době zachycení Labutě nebude možný videopřenos ze stanice na Zemi, takže živě tento milník soukromé kosmonautiky na TV NASA neuvidíme.

12:46 Houston ohlašuje nahoru přeci jen uspíšené zachycení Cygnusu - kolem 13. hodiny. Slunce nebude v té době tvořit překážky.

12:45 Cygnus je dvacet metrů od ISS.
Byť je dvacetimetrový přesun Cygnusu asi nejkratším úsekem jeho cesty, bude paradoxně docela dlouhý. Čím je loď blíže ke stanici, tím pomaleji se musí přibližovat (bezpečnost). Třebaže obě tělesa letí kolem Země rychlostí skoro 8 km/s, finální fáze přibližování zásobovací lodi probíhá typicky rychlostí ani ne decimetr za vteřinu.

12:42 Posádka stanice dostává instrukce poslat Cygnus nouzově pryč, jestli se omylem přiblíží na šest metrů.

12:41 Cygnus opouští po povolení ze Země svoji zastávku a přibližuje se na deset metrů ke stanici, vede si skutečně velice dobře. Začal finální přílet.

12:35 Odborníci v NASA si prohlížejí před chvilkou získaná data, aby si ověřili, zda si Cygnus vede skutečně tak dobře, jak se zdá, než ho pustí blíže než oněch třicet metrů.

Cygnus je 30 metrů daleko Autor: TV NASA
Cygnus je 30 metrů daleko
Autor: TV NASA
12:29 Cygnus čeká na instrukce obnovit přílet.

12:27 Byť třeba Cygnus dorazí ke stanici dříve, posádka stanice bude při jeho zachycování limitována výškou slunce nad horizontem, aby při manévrování robotické paže neviděla jednoduše jen slunce.

12:22 Labuť zastavila přílet ve třiceti metrech pod stanicí. Pozemní týmy si projdou data, jak to tedy dnes přesně jde, a za chvíli dají povolení k přiblížení na asi deset metrů, kde posádka stanice provede zachycení robotickým manipulátorem, už ho připravuje. Dle Houstonu máme náskok s dnešními operacemi asi 15 minut oproti plánu.

12:19 Labutí loď se precizně blíží ke stanici, za chvíli opět zastaví a vyčká dalších instrukcí.

Pohled na Cygnus z vnějších kamer stanice Autor: TV NASA
Pohled na Cygnus z vnějších kamer stanice
Autor: TV NASA
12:12 Úsvit nad Kanadou odhalil pohled na Cygnus a staniční robotickou paži.

12:10 Cygnus je 90 metrů od stanice. Přílet zastaví ve třiceti metrech a po dalším "GO" ze Země se posléze přesune do bodu asi 12 metrů pod ISS. Zde vypne motory, stabilizuje polohu a již to bude na astronautech a staniční robotické paži.

12:04 Neděle se u nás přehoupla do druhé poloviny a Orbital slaví - Labuť dokončila desátou a poslední demonstrační položku letového plánu ke stanici - laserovou navigaci skrze jeden odrazový reflektor na povrchu ISS.

12:03 Cygnus je 150 metrů pod stanicí a blíží se. Obě plavidla letí vysoko nad nocí v Tichém oceánu.

11:57 Cygnus se opět dal do pohybu směrem zdola ke stanici, zastaví 30 metrů od ní. Posádka stanice si stěžuje, že Cygnus v podstatě nevidí - není ale divu, je orbitální noc.

11:49 V dnešní operaci je zahrnuto i řídící středisko Tsukuba v Japonsku - kontroluje svůj pasivní laserový navigační systém na stanici, který pomáhá Labuti.

11:46 NASA analyzuje data z demonstrací zastavení a couvání od stanice, vše vypadá dobře, Cygnus si vede výborně.

Letoví kontroloři mise Cygnus v ředitelství Orbital ve městě Dulles, Virginia Autor: TV NASA
Letoví kontroloři mise Cygnus v ředitelství Orbital ve městě Dulles, Virginia
Autor: TV NASA
11:41 Cygnus je zastaven vůči stanici v reálné vzdálenosti asi 217 metrů. Čekáme na obnovení operací, řídící střediska analyzují data, posádka stanice si (zřejmě) vaří kávu.

11:33 Stanice se blíží k orbitální noci, výhled na Cygnus na TV NASA (viz odkaz na konci přenosu) se mírně zhorší.

11:31 V postupné cestě ke stanici stojí Labuti poslední z deseti demonstrací, které musí pro NASA splnit od startu k připuštění ke stanici - zaměřit se laserovým navigačním systémem na jeden odrazový reflektor na stanici a zorientovat se.

Pohled na Cygnus z vnějších kamer stanice Autor: TV NASA
Pohled na Cygnus z vnějších kamer stanice
Autor: TV NASA
11:27 Další demonstrace hotova - Cygnus umí zastavit a stát.

11:25 Cygnus za chvilku opět přiletí do bodu 230 m od stanice, její posádka ho ovšem trápit s testy nepřestane - vyšle mu příkaz STOP.

11:23 Komentátor TV NASA Josh Byrley shrnuje situaci - jedinou dnešní technickou potíží byl zmíněný vynucený restart monitorovacího systému na ISS. Jen tak dále, Labuti!

11:20 Příletové operace Cygnusu probíhají s náskokem, zachycení lodi však uspíšeno být zřejmě nemůže kvůli potřebě správného osvětlení sluncem.

11:18 Cygnusu zbývají jen dvě demonstrace, než bude připuštěn ke stanici - laserové navigace a zastavení vůči stanici.

11:17 Cygnus nezklamal - couvá!

11:14 Za moment Cygnus obnoví přílet ke stanici. Ale jen na chvilku - posune se ze 250 metrů do 230 - a posádka stanice mu vyšle příkaz, aby couvnul zase kousek pryč od ISS. Ověřuje se spolehlivost lodi a její ovladatelnost posádkou stanice, kdyby Cygnus "zešílel".

11:10 Zajímavost nyní padla na TV NASA: G. David Low, bývalý astronaut NASA, který posléze působil ve firmě Orbital, a jehož jméno nese tento konkrétní Cygnus (in memoriam, Low zemřel před několika lety na rakovinu), byl v NASA ještě před vstupem do oddílu astronautů autorem myšlenky vyslání Apolla 8 kolem Měsíce.

11:07 Cygnus zastavil přílet ve 250 metrech od stanice! Za nějakou dobu obnoví přílet ale pak zase couvne - plánovaná část demonstrační mise nové lodi.

11:04 Počítačový program, ukazující posádce stanice pozici Cygnusu, byl po drobných problémech restartován a opět spolupracuje. Cygnus se propracovává do bodu 250 m pod stanicí, kde zastaví. Mělo by tomu tak být za cca pět minut.

11:02 Dnešní aktivity vyžadují i přes plnou automatičnost Cygnusu sehranou spolupráci vícero lidí: astronautů Karen Nybergové a Luca Parmitana na palubě ISS, řídícího střediska NASA pro kosmickou stanici v Houstonu, odkud koordinuje práci posádky stanice astronautka Cady Colemanová a řídícího střediska v sídle Orbital, ve virginském městě Dulles, kde technici monitorují Cygnus.

10:58 Cygnus je 334 metrů daleko, vše jde velmi dobře i nadále až na drobné potíže Karen, která se chystá na restart systému.

10:57 Astronautka Karen Nybergová používá skrze okno kosmické stanice laserový přístroj pro měření vzdálenosti Cygnusu a konzultuje s Houstonem potíže s převodem metrických jednotek na ty užívané v Americe.

10:52 Kolem 11:10 by měl Cygnus dorazit do bodu 250 metrů od ISS a zde vůči stanici zastavit. Nyní se pomalu přibližuje, vše je ok.

Pohled na Cygnus z vnějších kamer stanice Autor: TV NASA
Pohled na Cygnus z vnějších kamer stanice
Autor: TV NASA
10:47 Vše dnes zatím běží velmi dobře, Cygnus je nyní přesně 656 metrů od stanice. Tváří se to jen jako kousek cesty ale před lodí je ještě spousta práce: mimo složitých manévrů v těsné blízkosti stanice také demonstrace laserové navigace a schopnosti zastavit a couvnout od stanice v případě potíží.

10:45 Předem se omlouváme za technickou chybu, která dočasně vyřadila z činnosti článek se zprávami z mise. Náš přenos dnes poběží v tomto článku a vítáme vás u něj!

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »