Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu kosmické lodi Sojuz TMA-21 + video
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu kosmické lodi Sojuz TMA-21 + video

Raketa Sojuz-FG se zvedá z rampy. Autor: Flickr NASA
Raketa Sojuz-FG se zvedá z rampy.
Autor: Flickr NASA
Na Mezinárodní kosmické stanici nyní pracují pouze tři lidé, očekávající tříčlennou posilu. Ta odstartovala z Bajkonuru v noci na 5. dubna v lodi Sojuz TMA-21. Start se uskutečnil 5. dubna v 0:18 SELČ, náš přenos začal ve 23:30.

Video převzato z kanálu NASA na youtube.com


0:39 Náš přenos tímto končí, děkujeme za pozornost a přejeme dobrou noc.

0:37 Řídící středisko Moskva potvrzuje veliteli lodě Samokuťjajevovi, že vše probíhá výborně.

0:34 Loď Sojuz TMA-21 se nyní nachází na oběžné dráze ve výšce 230x190 kilometrů. Tuto dráhu bude Sojuz postupně zvyšovat zážehy motorů, až se za klasické dva dny dostane ke stanici ISS. S tou se má spojit ve čtvrtek 7. dubna v 1:18 SELČ.

0:27

Záběr z vnitřku lodi. Autor: TV NASA
Záběr z vnitřku lodi.
Autor: TV NASA
Třetí stupeň byl vypnut a loď Sojuz se od něj odpojila, nyní ji čeká rozvinutí solárních panelů a komunikačních antén. Řízení letu přebírá řídící středisko Moskva.

0:25 Rychlost 6 km/s. Vše pokračuje perfektně.

0:23 Druhý stupeň rakety byl nyní odpojen zážehem třetího stupně. Výška je 170 km.

0:21 Záchranná věž a aerodynamický kryt lodi Sojuz byly odhozeny. Vše jde podle plánu.

0:20 Raketa právě odhodila čtyři postranní motory, tvořící první stupeň, v hoření pokračuje stupeň druhý se čtyřmi hlavními tryskami a čtyřmi tryskami pomocnými, schopnými vychýlení a řízení náklonu rakety. Rychlost nosiče je právě 1,5 km/s.

0:18

Start!. Autor: TV NASA
Start!.
Autor: TV NASA
Odklopení druhého zásobovacího ramene, zážeh motorů prvního a druhého stupně rakety a START! Alexandr Samokuťjajev, Andrej Borisenko a Ron Garan se vydávají na ISS!

0:17 Raketa přepnuta na vlastní zdroje energie. První ze dvou zásobovacích ramen startovací rampy je odklopeno. Vše probíhá hladce.

0:15 Začíná tlakování všech nádrží dusíkem, start se blíží, zbývají tři minuty.

0:13 Systémy nosné rakety přepnuty na řízení počítači rakety, současně došlo k aktivaci řídících panelů velitele lodi. Posádka zavírá hledí přilb.

0:12 Automatický program pro provedení posledních předstartovních operací a úkonů byl právě aktivován. Žádné potíže nejsou hlášeny.
Velitel Samokuťjajev komentuje malého plyšového psa, který mu visí nad hlavou. Jde prý o dárek od jeho dcery.

0:08 Posádka Sojuzu aktivuje palubní záznamová zařízení.

0:06 Probíhá aktivace motorů vlastní lodi Sojuz na vrcholku nosné rakety.

0:01 Tříčlenná posádka Expedice 27 na palubě ISS, očekávající posily, měla oficiální večerku ve 23:30, astronauté ale plánovali zůstat vzhůru o něco déle, aby mohli sledovat dnešní start.

23:53 Od rakety se stahují dvě servisní věže, které sloužily technikům v uplynulých dvou dnech k přístupu k prakticky celému nosiči na startovací rampě.

23:50 Dnešní start se měl vlastně uskutečnit již 30. března ale musel být odložen kvůli elektrické poruše, která byla objevena na komunikačním systému Kvant lodi Sojuz. Ten byl následně celý vyměněn, aby nebylo ztraceno ještě více času.

23:48 Právě byla aktivována záchranná věž rakety Sojuz-FG. Pokud dnes dojde k situaci ohrožení posádky (např. havárie nosné rakety) budou zažehnuty trysky věže a ta dopraví kabinu s posádkou do bezpečné vzdálenosti od rakety. Doufejme, že k použití věže dnes nedojde.

23:44 TV NASA využívá času, zbývajícího do startu, a reprízuje sestřih aktivit posádky před nástupem do lodi. Ten se uskutečnil asi dvě a půl hodiny před startem.

23:43 Při dnešním startu bude použita klasická raketa Sojuz ve verzi -FG. Ruské nosiče Sojuz už mají za sebou více než 1500 úspěšných startů, ať už s posádkou nebo bez. Raketa Sojuz sestává ze tří stupňů, přičemž první je tvořen čtyřmi pomocnými motory, seskupenými okolo stupně druhého (oba stupně se zažehují současně asi 10 vteřin před startem). Dosažení oběžné dráhy raketě trvá necelých 9 minut. Jako palivo používají všechny motory rakety petrolej (kerosin) a tekutý kyslík. Raketa je vysoká necelých 50 metrů, prázdná váží asi 305 tun. První start rakety Sojuz se uskutečnil roku 1963, první start s pilotovanou lodí o čtyři roky později. Startovat se dnes bude ze stejné rampy, kterou využil roku 1961 Jurij Gagarin.

23:38 Posádka provádí v kabině prověrky těsnosti svých skafandrů Sokol, zaberou asi 25 minut.

23:36

Aktuální obrázek z Bajkonuru. Autor: TV NASA
Aktuální obrázek z Bajkonuru.
Autor: TV NASA
Počasí na Bajkonuru je dnes dobré a příznivé podmínky jsou očekávány i v čase startu. Teplota na Bajkonuru se pohybuje okolo bodu mrazu.

23:33 Posádka je již usazena v kabině lodi a očekává start. V prostředním křesle lodi dnes zasedl její velitel Alexandr Samokuťjajev (Rusko), po jeho levici kopilot Sojuzu a budoucí velitel stanice ISS (Expedice 28) Andrej Borisenko (Rusko) a po pravé ruce má Samokuťjajev amerického astronauta Ronalda Garana.

23:30 Vítáme všechny čtenáře, kteří se dnes rozhodli jít později spát a sledovat start nového dlouhodobého osazenstva kosmické stanice ISS z Bajkonuru.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »