Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu vypuštění teleskopu Gaia
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu vypuštění teleskopu Gaia

Vypouštěcí zóna pro rakety Sojuz na kosmodromu Kourou Autor: ESA
Vypouštěcí zóna pro rakety Sojuz na kosmodromu Kourou
Autor: ESA
V tomto článku proběhl přenos ze startu evropské kosmické observatoře jménem Gaia, která má v příštích pěti letech de facto vytvořit atlas naší Galaxie a pomoci vědcům nahlédnout pod roušku tajemství jejího vývoje. Gaia se také zaměří na asteroidy uvnitř sluneční soustavy. Start se uskutečnil v 10:12:19 našeho času, náš přenos začal v 09:45!

11:02 Start je úspěšně za námi, Gaia započala svou misi. V řídícím středisku v Kourou probíhají projevy vedoucích pracovníků. Tímto končíme náš přenos a děkujeme za pozornost!

10:59 Probíhá vyprázdnění nádrží stupně Fregat.

10:55 V řídícím středisku v Kourou zazněl potlesk ale ještě ne příliš velký. Ještě není konec! Čekáme na kritické rozvinutí slunečního štítu Gaie.

10:54 Pět minut po vypnutí motoru Fregatu se dvoutunová kosmická observatoř oddělila a započala vlastní pouť vesmírem! Řízení mise přebírá z Kourou středisko ESOC v Německu.

10:52 Fregat provádí orientaci do pozice pro uvolnění sondy Gaia.

10:49 Po 15 a půl minutách zážehu číslo 2 se Fregat opět vypnul 890 km nad Zemí v rychlosti 10 km/s.

10:47 S pokračujícím impulsem Fregatu Gaia opouští zemskou orbitu a vydává se na přechodovou dráhu směr L2.

10:45 Telemetrie z Fregatu znova získána! Letí rychlostí 9,1 km/s 350 km nad Zemí.

10:43 Fregat překročil hranice Afriky a blíží se nad Madagaskar. Jeho druhý zážeh pokračuje.

10:40 Když se podíváme na videostream ESA, nevidíme žádná čísla u údajů výška, vzdálenost od místa startu, rychlost. Je to přirozené, přímé spojení s letícím raketovým stupněm není vůbec lehké zajišťovat skrze pozemní sledovací stanice neustále. Aspoň jsou manévry napínavé.

Gaia v aerodynamickém krytu dorazila 14. prosince do hangáru u startovací rampy Autor: ESA
Gaia v aerodynamickém krytu dorazila 14. prosince do hangáru u startovací rampy
Autor: ESA
10:38 Druhý zážeh Fregatu je dlouhý, tak se zatím retrospektivně podívejme na předstartovní přípravy:
Raketa Sojuz 2-1b opustila s pomocí ruských techniků montážní halu v sobotu za rozbřesku místního času, v horizontální poloze převezena na startovací rampu poblíž severozápadní hranice kosmodromu Kourou v amazonské džungli, a v poledne zde vztyčena. Observatoř Gaia byla (již spojená s horním stupněm Fregat a uzavřena v aerodynamickém krytu) na startovací rampu převezena ze sterilní místnosti v sobotu odpoledne a později večer manuálně pomocí utažení 102 šroubů připojena k nosiči. Pozemní personál si v úterý naposledy procvičil předstartovní operace, než byl ve středu večer spuštěn oficiální odpočet ke startu.
Tankování třístupňové rakety kerosinem (palivo z ropy) a kryogenním kapalným kyslíkem o teplotě až -180 °C započalo čtyři hodiny před startem, který proběhnul za rozbřesku, v 06:12 ráno místního času.
Záběry z převozu rakety jsou na webu ESA.

10:33 Osm a tři čtvrtě minuty letěl setrvačností, nyní se hlavní motor Fregatu zapaluje znova a navádí sondu Gaia na dráhu vstříc bodu L2 (cílová destinace pro Gaia, jde vlastně o oběžnou dráhu kolem Slunce o asi 1,5 milionu kilometrů dále, než je zemská. Díky zemské gravitaci zde těleso obíhá Slunce stejně jako Země a je vlastně často Zemí skryto před slunečními paprsky - ideální astronomické místo).

Fregat s Gaiou nad Zemí Autor: ESA
Fregat s Gaiou nad Zemí
Autor: ESA
10:31 Fregat letí 174 km vysoko rychlostí 7,3 km/s. Byl zachycen signál skrze západní Afriku.

10:24 Po dvou minutách a 16 vteřinách prvního zážehu byl vypnut Fregat. I s připojenou Gaiou letí po zemské orbitě ve výšce 174 kilometrů a se sklonem vůči rovníku 15 stupňů. Dosažení této výhodné dráhy dopomohla příznivá lokace kosmodromu Kourou poblíž rovníku.

10:22 Fregat, spalující toxický hydrazin a oxid dusičitý coby okysličovadlo, se přesně po minutě od odhození třetího stupně Sojuzu zažehnul a pohání sondu Gaia na parkovací dráhu kolem Země.

10:21 Třetí stupeň Sojuzu uvolnil horní urychlovací stupeň Fregat s družicí Gaia k samostatnému letu vysoko nad Zemí v rychlosti necelých 8 km/s v čase 9 minut a 23 sekund po startu. Fregat se po minutě setrvačného letu zažehne.

10:17 Sojuz je 160 km vysoko a letí rychlostí skoro 4 km/s. Vše jde perfektně.

10:17 Zážeh motoru RD-0124 třetího stupně byl v čase čtyř minut a 48 vteřin po startu impulsem k odhození vyhořelého stupně druhého, který hořel již před vzletem.

Animace oddělení krytu nákladu Autor: ESA
Animace oddělení krytu nákladu
Autor: ESA
10:16 V čase 3 minuty a 40 sekund od startu byla potvrzena separace aerodynamického krytu o průměru čtyř metrů, který chránil Gaiu při průletu nejnižšími a nejhustšími vrstvami atmosféry, nyní už není zapotřebí.

10:14 Sojuz odhazuje čtyři postranní motory RD-107A, které spálily své zásoby nafty a kapalného kyslíku a obstaraly rozhodující pomoc v první fázi letu. Nádherně jasná obloha po deštivém týdnu umožňuje odhozené motory jasně vidět ve videostreamu ESA.

Sojuz míří do tmavého nebe nad Jižní Amerikou Autor: ESA
Sojuz míří do tmavého nebe nad Jižní Amerikou
Autor: ESA
10:12 V 10:12:19 SEČ proběhl start! Gaia míří k nebi poháněná raketou Sojuz a jejími motory, které dodávají tah víc než 400 tun.

10:11 Zbývající události jsou již v plánu příprav ke startu uvedeny méně než minutu před startem, tak tedy telegraficky: T-40 sekund: přepnutí rakety na vlastní baterie, T-20 sekund: odklopení obslužného ramene startovací rampy od spodní části nosiče, T-17 sekund: start zážehové sekvence prvního a druhého stupně (první stupeň tvoří de facto čtyři pomocné motory seskupené okolo stupně druhého, centrálního).
A pak start!

10:10 Za dvě minuty jdeme na to! Všechny aspekty dávají GO!

10:07 Horní stupeň Fregat-MT, jenž vysadí družici Gaia v místě určení, byl právě přepnut na vlastní baterie.

10:06 V řídícím středisku startu v Kourou byl právě do zdířky vložen klíč (a to prosím doslova!), který spustil závěrečnou automatickou sekvenci posledních příprav rakety Sojuz ke vzletu.

10:02 Na rovníkovém kosmodromu v Jižní Americe je těsně před úsvitem, start slibuje "noční šou".

Animace podoby sondy Gaia ve vesmíru Autor: ESA
Animace podoby sondy Gaia ve vesmíru
Autor: ESA
09:58 Gaia je poměrně očekávaným projektem kosmického dalekohledu, byť Hubble zastíní asi jen těžko. Gaia je vybavena dvěma optickými teleskopy, kterými bude během své pětileté základní mise pozorovat více než miliardu hvězd naší Galaxie, plus třemi vědeckými přístroji, s jejichž pomocí bude třeba analyzovat spektrum těchto hvězd.
Plavidlo, konající misi za téměř 900 milionů euro, bude precizně zaznamenávat pozice, pohyby a rychlosti stovek milionů hvězd Mléčné dráhy. Gaia bude pomalu rotovat a během oněch pěti roků každou hvězdu proměří až 70krát, čímž může pozice a pohyby hvězd porovnávat. Vědci si slibují nové indície co se týče vývoje a budoucnosti naší Galaxie (tím pádem i naší Země), objevy mnoha objektů typu exoplanetární systémy či hnědí trpaslíci. Gaia bude v neposlední řadě také zkoumat asteroidy obíhající naši mateřskou hvězdu Slunce.

09:57 V těchto okamžicích začíná přenos startu na internetové televizi agentury ESA, odkaz je dole. Doporučujeme naladit!

09:54 Raketa stojí uprostřed džungle plně natankována více než 220 tunami kerosinu a kapalného kyslíku. Tým techniků do ní tankoval také peroxid vodíku pro řízení chodu čerpadel motorů a kapalný dusík pro tlakování palivových nádrží.

09:49 Vypadá to, že přenos startu na TV ESA chytá zpoždění. Začátek byl slibován v 09:50 ale odpočet na stránkách ESA stále ukazuje osm minut do začátku.

09:47 Trvalo tři roky a stálo to skoro v přepočtu 800 milionů dolarů, než ESA v Kourou postavila vypouštěcí komplex pro ruské rakety Sojuz. Dnes bude využit pošesté.

09:45 Vítejte u našeho dnešního přenosu startu významné evropské mise ruskou raketou Sojuz z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Přípravy pokračují vstříc startu, od rakety se již odklopila opěrná konstrukce startovací rampy 53 metrů vysoká.

Zdroje a odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »