Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu výstupu astronautů z paluby ISS (STS-135)
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu výstupu astronautů z paluby ISS (STS-135)

550833main_s134e007611_hires.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
Dva astronauté z dlouhodobé posádky stanice ISS 12. července 2011 podnikli jediný kosmický výstup plánovaný v rámci poslední mise raketoplánu a splnili několik důležitých úkolů. Výstup začal v 15:22 SELČ a trval šest hodin a 31 minut, náš přenos začal ve 14:15.

22:00 Náš přenos právě končí, děkujeme za pozornost a přejeme dobrou noc.

21:59 Menší rekapitulace dnešního výstupu: zahájen byl o více než půl hodiny později oproti plánu vinou menšího skluzu příprav. Přesto ale oba spacewalkeři předvedli, že jsou opravdu zkušení, práce jim šla od ruky velmi dobře, splnili všechny plánované úkoly až na jeden, který byl ale plánován navíc. Po celou dobu pracovali přesně podle časového plánu, výstup trval o pouhou minutu déle oproti plánu.

21:53 Výstup právě skončil v čase 6 hodin a 31 minut tím, že astronauti začali napouštět vzduch do přechodové komory.

21:51 Poklop přechodové komory je uzavřen. Čekáme na zahájení napouštění vzduchu do komory.

hatch2.jpg Autor: TV NASA

Autor: TV NASA
21:40 Mike se právě chystá uzavřít poklop přechodové komory, oba jsou již uvnitř. Přiložený obrázek je Mikeův pohled na vnější tepelně-izolační poklop.

21:32 Po uklizení veškeré výbavy do přechodové komory do ní vstoupí i oba astronauti, zavřou za sebou poklop a zahájí opětovné napouštění vzduchu. To bude oficiální konec výstupu.

21:23 Dvojice je již zpět u přechodové komory a uklízí použitou výbavu, výstup již zanedlouho skončí.

21:18 Délka kosmického výstupu je limitována samozřejmě množstvím zbývajícího vzduchu ve skafandrech ale především faktem kolik ještě vydýchaného oxidu uhličitého jsou schopny odbourat kanystry s hydroxidem lithným ve skafandrech. Kyslík je navíc možno v přechodové komoře doplnit, kanystry s LOH však během výstupu obnovitelné nejsou.

21:04 Letoví kontroloři z Houstonu potvrzují, že kryt, jehož instalace ještě ani není hotova, již ovlivňuje teplotu v segmentu stanice, na který je instalován, to ukazuje, že kryt má očekávaný efekt.

20:56 Ron a Mike upevňují speciální kryt přes stykovací uzel PMA-3. Jde o poslední dnešní úkol, po jehož dokončení zamíří zpět do přechodové komory, což bude začátek konce dnešního výstupu, z jehož plánovaných šesti a půl hodiny uplynulo pět hodin a 33 minut.

20:38 Mike a Ron dorazili s krytem na povrch PMA-3 a připravují jej k instalaci.

Kryt pro PMA-3. Autor: TV NASA
Kryt pro PMA-3.
Autor: TV NASA
20:33 Hermetizovaný spojovací adaptér PMA-3 je umístěn na koncovém stykovacím uzlu modulu Node-3 Tranquility, slouží zde hlavně jako ochrana modulu Tranquility před nárazy mikrometeoritů a jako menší skladiště. V budoucnu by se však PMA-3 mohl stát stykovacím uzlem pro připojování komerčních dopravních lodí. Speciální kryt má do té doby ochránit uzel na PMA-3.

20:26 Dvojice se připravuje na instalaci krytu na adaptér PMA-3, zřejmě to bude poslední úkol dnešního výstupu, instalaci datového kabelu 1553 zřejmě nedovolí čas.

20:22 Mike je hotov s úpravou izolačního kabelu, překážejícího na platformě PDGF modulu Zarja. Před dvojicí je poslední důležitý úkol: instalace krytu na stykovací uzel adaptéru PMA-3, který se nachází na konci modulu Node-3 Tranquility. Úkol by podle plánu měl vzít asi 45 minut.

Snímek překážejícího kabelu na platformě PDGF. Autor: TV NASA
Snímek překážejícího kabelu na platformě PDGF.
Autor: TV NASA
20:12 Mike právě dorazil k platformě PDGF (Power and Data Grapple Fixture) na ruském modulu Zarja. Platforma zde byla nainstalována během minulé mise raketoplánu (Endeavour STS-134 v květnu) a má sloužit jako další základna pro staniční robotickou paži. Z platformy ovšem vyčnívá kus kabelu, který je nutné pro správnou funkci platformy odstranit.

20:03 Z plánovaného 6,5hodinového výstupu již uplynuly 4 hodiny a 41 minut, před dvojicí jsou dva poslední důležité úkoly: odstranění kabelu, vyčnívajícího z platformy PDGF na modulu Zarja a instalace krytu na stykovací uzel PMA-3.

20:01 Ronovi a Mikeovi dnes jde práce vcelku pěkně od ruky, stále pracují přesně podle časového plánu, není však jisté, zda stihnou i jeden úkol, plánovaný trochu navíc a sice instalaci datového kabelu pro platformu pro staniční robotickou paži na ruském modulu Zarja.

19:02 Ron je právě na zápraží přechodové komory, kam přišel pro potřebné nářadí. S ním se vydá na platformu ELC-2, upevněné na nosníku S3 a instaluje zde experiment, studující chování různých materiálů v otevřeném kosmu.

18:45 Kosmický výstup v rámci své mise sice nevykonávají členové posádky raketoplánu, zato se ale aktivně účastní podpůrných úkolů. Z letové paluby raketoplánu koordinuje vycházku letový specialista Rex Walheim, pilot Doug Hurley za asistence letové specialistky Sandy Magnusové řídí staniční robotickou paži.

18:43 Nyní se dvojice vydá na platformu ELC-2 a vystaví otevřenému vesmíru část materiálů experimentu MISSE-8. Poznání, jak tyto materiály vydrží nebo nevydrží působení kosmu může pomoci při vývoji budoucích kosmických plavidel.

18:40 Ron a Mike dokončili úkol instalace RRM na Dextre, nyní pořizují fotografie uchyceného RRM.

18:28 Experimentální modul RRM je rozměrný asi jako pračka a váží asi čtvrtinu tuny.

18:24 Mike, nohama upevněný k robotické paži a v rukou zařízení RRM, právě dorazil k manipulátoru Dextre, místu uložení RRM.

18:13 Mike drží v rukou experiment RRM a staniční robotický manipulátor, ke kterému je Mike připevněn, jej vynáší z nákladového prostoru raketoplánu. Ron nedaleko sbírá použité nářadí.

Experiment RRM. Autor: TV NASA
Experiment RRM.
Autor: TV NASA
18:03 Experimentální zařízení RRM (Robotic Refueling Mission) bude přemístěno z nákladového prostoru raketoplánu na platformu, jež je součástí robotického manipulátoru Dextre, který je nyní umístěn na spodní straně modulu Destiny. Zde RRM prozatím zůstane. V blízké budoucnosti poslouží k demonstraci a hledání technologií k opravám a doplňování pohonných hmot do satelitů ve vesmíru.

17:54 Ron již opustil své místo na konci robotické paže kosmické stanice, nyní místo zaujme Mike a jeho úkolem bude přenést na stanici experiment RRM, nyní upevněný v nákladovém prostoru Atlantisu.

17:39 Další na řadě je přesun experimentu RRM z nákladového prostoru raketoplánu na povrch stanice. Ron si s Mikem předtím vymění místo na konci staniční robotické paže.

17:36 Hlavní šroub, který bude držet čerpadlo v raketoplánu, již byl utažen, po prověrkách těsnosti upevnění můžeme říct, že porouchané čerpadlo je již součástí raketoplánu.

17:29 Ron a Mike se připravují nainstalovat přepravené čerpadlo v nákladovém prostoru raketoplánu. Podle řídícího střediska stále pracují přesně podle časového plánu.

17:06 Houston právě dořešuje jak přesně upevnit čerpadlo do držáku v nákladovém prostoru raketoplánu, adaptér čerpadla možná bude příliš velký.

Záběr Rona, přesouvajícího čerpadlo. Autor: TV NASA
Záběr Rona, přesouvajícího čerpadlo.
Autor: TV NASA
17:03 Ron, upoutaný nohama ke konci robotické paže, je paží přesunován do nákladového prostoru raketoplánu. V rukou drží celkem 630 kg v podobě čerpadla a jeho vnějších struktur.

16:54 Podle letových kontrolorů v Houstonu i přes zpoždění začátku vycházky pracuje dvojice přesně podle časového plánu.

16:45 Ron, stojící na konci staniční robotické paže, již zvedl z platformy ESP-2 porouchané čerpadlo chladícího systému. Nyní bude přesunut pomocí paže do nákladového prostoru raketoplánu, čerpadlo držíce v rukou.

16:39 Občas si můžeme na TV NASA všimnout záběrů z kamer umístěných na helmách astronautů, jsou to velmi detailní záběry jejich práce, sloužící především řídícímu středisku v orientaci v práci astronautů. Na těchto záběrech můžeme v pravém spodním rohu vidět dvojmístná čísla, označující majitele kamery. Číslo 18 patří Ronovi Garanovi, 20 je Mike Fossum.

16:31 Dvojice již pracuje u čerpadla, Mike uvolňuje šrouby, držící čerpadlo na platformě.

16:25 Ron je již upevněn na konci staniční robotické paže, Mike kontroluje, zda je upevněn správně. Již za chvíli se dá paže, řízená z vyhlídkové kopule stanice pilotem raketoplánu Dougem Hurleym, do pohybu a dopraví Rona k čerpadlu na ESP-2.

Pozice porouchaného čerpadla na kosmické stanici. Autor: TV NASA
Pozice porouchaného čerpadla na kosmické stanici.
Autor: TV NASA
16:15 Pamětníci si určitě vzpomenou: 31. července 2010 selhalo jedno ze dvou čerpadel externího chladícího systému stanice ISS a připravilo komplex o polovinu chladící kapacity. Jeho výměna za náhradní kus si vyžádala tři neplánované kosmické výstupy posádky stanice. Posléze, při misi raketoplánu Discovery STS-133, bylo porouchané čerpadlo přesunuto na platformu ESP-2 hned vedle přechodové komory Quest. Dnes ho odtud Mike a Ron přesunou do nákladového prostoru Atlantisu.

16:01 Mike dokončil přípravu nářadí a jde pomoci Ronovi, který se chystá upevnit sám sebe na konec robotické paže.

15:50 Staniční robotická paže, kterou dnes řídí z vyhlídkové kopule kosmické stanice členové posádky raketoplánu, pilot Doug Hurley a letová specialistka Sandy Magnusová, právě dosáhla k Ronovi. Ten k jejímu konci připevní speciální platformu pro své nohy, díky které se bude moci k paži připevnit a pracovat na jejím konci. Je to příprava k přesunutí vadného čerpadla do raketoplánu pro návrat na Zemi.

15:42 Dvojice, připravující se vně stanice na plnění úkolů, se právě pokochala pohledem na Kennedyho kosmické středisko přímo pod sebou.

15:32 Mike je již venku ze stanice, zakrátko se k němu připojí i Ron. Astronauti jsou asi o 40 minut pozadu oproti plánu. Není ovšem vyloučeno, že to během výstupu doženou.

15:29 Dnešní vycházka má trvat šest a půl hodiny, konec tedy vychází na 21:52 našeho času. Jde ale pouze o velmi přibližné číslo.

15:26 Rekapitulace dnešních úkolů: Nejdříve je nutné přesunout z platformy ESP-2 do nákladového prostoru raketoplánu čerpadlo chladícího systému, které bylo umístěno na ESP-2 po svém loňském selhání a výměně. V raketoplánu se vrátí na Zemi a bude řádně prozkoumáno techniky. To může pomoci při prevenci podobných selhání v budoucnu, NASA také zamýšlí čerpadlo opravit a poslat zpět na stanici jako náhradní díl.
Dále dvojice přemístí z nákladového prostoru raketoplánu na stanici experiment RRM (Robotic Refueling Mission), jež zkoumá možnosti budoucích oprav a doplňování pohonných látek do satelitů ve vesmíru. Poté Mike a Ron odstraní z platformy PDGF pro robotickou paži na modulu Zarja překážející kus kabelu a nainstalují kryt na spojovací adaptér PMA-3.

15:22 Výstup byl právě zahájen. Jako první se z přechodové komory vysouká Mike Fossum.

15:22 Poklop z přechodové komory je otevřen, astronauti za chvíli přepnou skafandry na vlastní baterie a zahájí výstup.

15:08 Výstup oficiálně začne, až astronauti v přechodové komoře přepnou své skafandry na vlastní baterie. Zatím jsou napojeni na zdroje kosmické stanice.

15:00 Astronauti vypouští vzduch z přechodové komory.

Účastníci výstupu. Autor: NASA
Účastníci výstupu.
Autor: NASA
14:50 Aktéry dnešního výstupu budou dva američtí astronauti Mike Fossum a Ron Garan, paradoxní je, že oba jsou nyní členy dlouhodobé posádky ISS (Expedice 28) a přitom je výstup součástí mise raketoplánu (poslední výstup členů posádky raketoplánu byl vykonán při minulé misi STS-134 v květnu). Fossum i Garan jsou již zkušenými "spacewalkery", jsou dokonce i sehraní (při misi raketoplánu Discovery STS-124 v červnu 2008 společně absolvovali tři kosmické vycházky). Pro Garana to jsou zatím jediné absolvované vycházky, Fossum již jich má šest.

14:48 Oba astronauti již jsou v přechodové komoře modulu Quest. Za okamžik by měli začít vypouštět vzduch.

14:41 V řídícím středisku v Houstonu právě probíhá hlasování Go/No-Go pro zahájení vypouštění vzduchu z přechodové komory.

Mike Fossum se připravuje na vycházku. Autor: TV NASA
Mike Fossum se připravuje na vycházku.
Autor: TV NASA
14:29 Než se dvojice ve skafandrech přesune do přechodové komory, asistují jim kolegové v přípravách. Za chvíli by měli kolegové dvojici, chystající se na výstup, nainstalovat na skafandry speciální jednotky opatřené tryskami. Tyto jednotky by astronauti použili, kdyby se nešťastnou náhodou začali neupoutaní vzdalovat od kosmické stanice.

14:23 Přípravy na výstup dnes probíhají s menším skluzem, výstup začne s asi půlhodinovým zpožděním. Oba účastníci jsou již oblečeni do skafandrů a dokončují plnění protokolu ISLE (In Suit Light Exercise), který spočívá ve střídání napodobování chůze ve skafandrech a chvil klidu a slouží k odbourání dusíku z krve astronautů. Až opustí stanici v nízkotlakých skafandrech, dusík by mohl v jejich krvi tvořit bublinky.

14:15 Vítáme všechny čtenáře u online přenosu výstupu dvou astronautů z paluby ISS.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »