Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam přenosu startu raketoplánu Atlantis
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam přenosu startu raketoplánu Atlantis

Atlantis stojí na rampě od 31. března
Atlantis stojí na rampě od 31. března
Přenos začíná v 18:50, start mise STS-125 je plánován na dnešních 20:01 SELČ. Stránka se aktualizuje sama, není potřeba mačkat reload.

20:16: Raketoplán Atlantis je již na suborbitální dráze, Hubbleův teleskop zachytí ve středu okolo 19. hodiny. Děkujeme za pozornost, záznam tohoto přenosu bude co nejdříve doplněn o video.

20:11: Hlavní motory byly vypnuty, asi 15 sekund nato došlo k odhození externí nádrže. Atlantis nyní vystoupá setrvačností do apogea své prozatimní suborbitální dráhy, kde znovu zažehne motory a přejde na stabilní oběžnou dráhu.

20:08: Atlantis se otáčí na "břicho" kvůli lepšímu radiovému spojení.

20:06: Na TV NASA můžeme vidět tepelný štít raketoplánu, kontroluje jej kamera na vrcholku externí nádrže.

20:04: 2 minuty od startu, Atlantis odhodil pomocné motory SRB a dále pokračuje jen se svými vlastními motory SSME, zásobovanými externí nádrží.

20:03: Tah hlavních motorů byl na krátkou dobu snížen na asi 70 procent aby se snížilo aerodynamické namáhání.

Start mise STS-125
Start mise STS-125
20:02: Zážeh pomocných raket a Start! Atlantis je na cestě k HST.

20:01: Atlantis přepnut na své vlastní zdroje.

20:00: Na řadu přišel odsun "čepičky" externí nádrže, jež odvádí odpařující se kyslík.

19:58: Právě probíhají zkoušky vychylování hlavních motorů a aerodynamických kormidel raketoplánu.

19:55: Od raketoplánu je nyní odsouvána paže startovací rampy s tzv. bílým pokojem, jež slouží jako přestupová komora mezi rampou a kokpitem stroje.

19:53: Oficiální odpočet se opět rozběhl v čase T-9 minut.

Start STS-125
Start STS-125
19:50: Takže start povolen, uskuteční se dnes v plánovaném čase 20:01:56.

19:46: Rozhodnuto! Led by neměl představovat problém.

19:41: V řídícím středisku startu na Floridě stále neutichly diskuze o ledu na potrubí, vedoucím vodík. Kolik ho tam je? Kde přesně? Co může udělat při startu? Tyto otázky jsou stále nezodpovězeny.

19:36: Necelá půlhodina do plánovaného startu. Oficiální odpočítávání plánovaně stojí na čase T-9 minut, počasí dnes vypadá velmi dobře a kromě onoho ledu na vodíkovém potrubí nejsou zaznamenány žádné potíže.

19:28: Analýzy snímků ledu na vodíkovém potrubí pokračují, stále není rozhodnuto, zda to představuje riziko pro start.

Atlantis stojí na rampě 39A
Atlantis stojí na rampě 39A
19:19: Atlantis čeká na svůj další start. Naposledy se vydal do vesmíru 7. února 2008 při misi STS-122, kdy doručil na ISS evropskou laboratoř Columbus. Po této misi čekají Atlantis ještě 2 lety na ISS před odchodem do výslužby.

19:15: Oficiální odpočítávání se zastavilo na čase 9 minut do startu. V průběhu této přestávky řídící střediska v Houstonu i na Floridě rozhodnou, zda povolí start. Jeho čas byl upřesněn na 20:01:56.

19:08: Inspekční tým zkontroloval led na vodíkovém potrubí. Neměl by to být problém ale řídící středisko tuto záležitost ještě neuzavřelo.

19:00: Na rampu se vrátila skupina zvaná Final Inspection Team, mají za úkol zblízka zkontrolovat led na potrubí.

Astronauté obsazují svá místa v kabině
Astronauté obsazují svá místa v kabině
18:57: Posádka je již usazena v křeslech a poklop kabiny je uzavřen. Technici provádějí poslední práce před opuštěním rampy.

18:50: Vítejte u dnešního přenosu startu raketoplánu Atlantis na poslední servisní misi k Hubbleovu teleskopu. Přípravy probíhají vcelku hladce, jedinou starostí byl možný déšť v Moronu ve Španělsku, jediném letišti pro nouzové přistání za Atlantikem. NASA právě oznámila, že podmínky v Moronu už jsou dobré. Technici také zaznamenali led, tvořící se okolo potrubí, vedoucí tekutý vodík. Situace je monitorována.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »