Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  ČAM 2010.09 - NGC 869 a NGC 884

ČAM 2010.09 - NGC 869 a NGC 884

ČAM 2010.09
ČAM 2010.09
Titul Česká astrofotografie měsíce za září 2010 obdržel snímek "NGC 869 a NGC 884", jehož autorem je Jan Čamek.

Schován pod přilbicí v bujné kštici bájného Persea se na obloze skví slabý obláček. Z centra města jej sice neuvidíme, ale již za vesnickými humny jej spatříme v plné kráse. Jako první tuto "mlhovinku" do hvězdného katalogu již 130 let před naším letopočtem zahrnul astronom Hipparcos. Ten, po kterém byla pojmenována astronomická družice určená k měření přesných poloh hvězd na obloze.

Jistě však nebyl první, kdo ji spatřil. O tom kdo to byl, se však můžeme pouze dohadovat. Nevíme, zda to byl člověk neandrtálský, odpočívající na vysoké skále ukryt před nočními dravci nebo snad až egyptský astronom, hledající nebeský objekt vhodný pro zaměření pyramid. Nebo někdo jiný? V každém případě však jistě neznal jeho podstatu. My dnes už víme více. Již nás nesplete mlhavý vzhled obláčku, neboť už malý dalekohled jej rozloží do dvou bohatých hromádek hvězdných světýlek tvořících dvě otevřené hvězdokupy. Moderní katalogy jim přiřadily označení NGC 869 a NGC 884, známy jsou též pod označením χ a h Persea. Nebo úplně jednoduše v hantýrce pozorovatelů oblohy "dvojitá otevřenka v Perseovi".

K jejich pozorování stačí menší dalekohled s větším zorným polem a světelností. Na obloze totiž obě hvězdokupy zabírají plochu větší než dva měsíční úplňky a každá je tvořena více jak třemi sty hvězdami.

Jejich úplnou krásu však odhalí až fotografie. Obě hvězdokupy na snímku ukáží nejen spoustu slabších hvězd, z nichž ty nejslabší dosahují až patnácté hvězdné velikosti, ale hlavně v nich barevně zazáří několik jasných oranžových hvězd, zářících jak drahokamy na prstenu z bílých perel.

Koneckonců, můžeme se přesvědčit sami. Vítězná fotografie soutěže Česká astrofotografie měsíce za září 2010 astrofotografa Jana Čamka nám tyto hvězdné sestry ukáže v plné kráse. Skrze jeho obrázek tak hledíme na hvězdy, které jejich světlo opustilo před více jak sedmi tisíci lety a od té doby se prodírá mezihvězdným prostředím naší Galaxie, aby na čipu fotoaparátu vykouzlilo tuto kaleidoskopickou krásu. Samy hvězdy jsou velmi mladé, jejich stáří dosahuje u hvězdokupy NGC 869 pěti a půl miliónů let. Hvězdy té druhé hvězdokupy s číslem 884 jsou téměř o polovinu mladší. Obě hvězdokupy jsou od sebe vzdáleny několik stovek světelných let a k našemu Slunci se každou sekundou přiblíží o dvacet kilometrů.

Na obloze je několik objektů, ke kterým se i zkušení pozorovatelé oblohy často vrací. Patří k nim i tato jasná dvojitá otevřená hvězdokupa v Perseovi. Pohled na známé seskupení hvězd uklidní roztěkanou mysl obtěžkanou každodenními starostmi. Stejně tak i pohled na stejně krásnou fotografii, třeba takovou jako nám přinesl Jan Čamek, osvěží unavené oči a třeba nás i donutí na chvíli zastavit uspěchané nohy. Autorovi za ni patří vřelý dík.

Autor snímku

Autor: Jan Čamek

Technické údaje a postup:

Datum a místo: 9. 9. 2010, Strakonicko
Technika: dalekohled Orion SPX 200/900, TV Paracorr, Nikon D200
Montáž: NEQ6, autoguiding PHD přes SW ED 80/600
Expozice: 17 x 6 minut, ISO800
Zpracování: DSS, PSP




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »