Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Cesta k Astronomickému průvodci po Česku začíná soutěží - pro kohokoliv 

Cesta k Astronomickému průvodci po Česku začíná soutěží - pro kohokoliv 

Skulptura Od slunovratu ke slunovratu na ondřejovské hvězdárně Astronomického ústavu AV ČR
Autor: Zdeněk Hůla

Znáte astronomicky zajímavé místo? Pak nám pomozte zmapovat astronomii na našem území. Může se jednat o objekt známý a velký, ale také malý a neznámý - důležité je, aby zaujal milovníky astronomie. Právě po takových místech Česka pátrá Česká astronomická společnost při přípravě průvodce po astronomicky zajímavých místech zemí visegrádské skupiny a stejné pátrání probíhá v dalších zemích V4 (Slovensku, Polsku a Maďarsku).

V rámci přípravy astronomického průvodce, jehož vznik je financován grantem Mezinárodního visegrádského fondu, Česká astronomická společnost vyhlašuje soutěž, ve které je možné získat drobné astronomické odměny za zajímavé příspěvky o astronomických místech a objektech ČR. Fotografie, videa a popisy zašlete přes formulář https://formaloo.net/astronomical-guide-cz.

Soutěž probíhá do 20. 12. 2022, pak porota vyhodnotí zaslané příspěvky. Hodnotit se bude pravdivost a úplnost informací, přitažlivost příspěvku, kvalita a krása fotografie, a také originalita (ať už výběru místa nebo úhlu pohledu). Autoři vybraných příspěvků získají odměny, všichni autoři přispějí do připravovaného průvodce.

Astronomický průvodce po Česku a dalších zemích V4 bude vznikat příští rok, a tak informace o astronomických objektech můžete zasílat i po ukončení soutěže. Budeme vás informovat. Zatím pátrejte, foťte, pište a posílejte.

Spojení na české organizátory soutěže je soutez@astro.cz. Těšíme se na spoustu zajímavých příspěvků, na spolupráci s vámi a na společné dílo.

Za český organizační tým Soňa Ehlerová, Pavel Suchan a Vladislav Slezák.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Formulář pro vkládání fotografií a informací



O autorovi

Štítky: Soutěž ČAS


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »