Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Chat s Astronomkou 2023

Chat s Astronomkou 2023

logo akce Chat s astronomkou
Autor: Chat s astronomkou

V rámci Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě vás chceme pozvat na Chat s Astronomkou, sérii aktivit organizovaných astronomkami Astronomického ústavu Akademie věd České republiky (AsÚ AV ČR) ve spolupráci s Masarykovou univerzitou.

V minulosti byla účast žen v astronomickém výzkumu velmi nízká, ale to už dnes naštěstí neplatí. Astronomie je obor pro všechny. Abychom zviditelnily přítomnost žen ve výzkumu vesmíru a ukázaly mladším generacím, že hvězdy, i když jsou daleko, jsou na dosah, pořádáme několik akcí mezi 11. únorem (Mezinárodní den žen a dívek ve vědě) a 8. březnem (Mezinárodním dnem žen).

A co jsou tyto akce?

Chat s Astronomkou – školní varianta. Mezi 11. únorem a 8. březnem si s mohou učitelé domluvit chat s třídou. Žáci se k chatu připojí v malých skupinách. Obzvláště zveme učitele vědeckých předmětů a také cizích jazyků, protože mnoho astronomek na AsÚ AV ČR je původem ze zahraničí a kromě angličtiny mluví i dalšími jazyky.

Živý přenos. V pondělí 27. 2. v 19:30 můžete sledovat diskusi mezi slunečními, stelárními a galaktickými astronomkami. Bude streamována na Youtube kanálu Astronomického ústavu AV ČR, kde také můžete pokládat dotazy.

Chat s Astronomkou – klasická varianta. Ve čtvrtek 2. 3. mezi 18:00 a 21:00 bude na stránkách ASU AV ČR zprovozněn chat, na kterém můžete diskutovat s připojenými astronomkami. Všechny aktivity se opírají o realitu mezinárodní vědecké komunity, a tudíž všechny budou kombinovat češtinu a angličtinu.

Další informace najdete na webu ASU AVČR: https://www.asu.cas.cz/chat-s-astronomkou. Máte-li zájem o školní variantu chatu pro sebe nebo třeba pro třídu, kterou navštěvují vaše děti, požádejte učitele, ať nám napíší. (rivas@asu.cas.cz, martina.pavelkova@asu.cas.cz).

Proč si myslíme, že aktivity jako tato jsou důležité? Když se zeptáte astronomů, nebo lidí s podobně odborným zaměřením, často mluví o osobě, která je v dětství nebo mládí ovlivnila. A kdo ví, třeba tou troškou, která někoho povzbudí k zájmu o vědu a později k vědecké kariéře, může být i akce jako naše.

Statistika IAU: relativní počet žen a mužů mezi členy IAU (celkem a pro vybrané země) Autor: Chat s astronomkou
Statistika IAU: relativní počet žen a mužů mezi členy IAU (celkem a pro vybrané země)
Autor: Chat s astronomkou

A proč vlastně mluvíme v této souvislosti o ženách a genderu, když astronomie je pro všechny? Je, ale rozdíly tu bohužel stále ještě jsou. V České republice, stejně jako v mnoha jiných zemích, je hodně žen v počátečních fázích vědeckého vzdělávání (magisterské studium), ale s každým dalším kariérním krokem se jejich relativní počet zmenšuje. To naznačuje, že zájem o vědu ze stran žen existuje, ale realita je ovlivněna jinými sociálními faktory. Obrázek ukazuje poměrné zastoupení mužů a žen mezi členy Mezinárodní astronomické unie – pro unii jako celek, pro Českou republiku a pro země, ze kterých pocházejí astronomky účastnící se našich aktivit.

Těšíme se na vás v rámci akci Chat s Astronomkou!

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Ženy ve vědě
[2] Statistiky na stránkách Mezinárodní astronomické unie



O autorovi

Štítky: Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, Astronomický ústav AV ČR, IAU


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »