Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Fotogalerie: Jedinečná návštěva komety 12P/Pons-Brooks

Fotogalerie: Jedinečná návštěva komety 12P/Pons-Brooks

Kometa Pons-Brooks za severního jara
Autor: Petr Horálek

Stejně jako se říká, že Halleyovu kometu můžeme spatřit v podstatě jednou za život, podobně vzácnou návštěvou nás nyní poctila kometa 12P/Pons-Brooks. Oběžná doba komety 1P/Halley je totiž 76 roků a znovu se jí dočkáme až v létě 2061. Kometa 12P má oběžnou dobu 71 let a nejbližší průchod přísluním připadá na 21. dubna 2024. Kometa je na fotografiích krásná a v tmavých lokalitách už je i triedrem viditelný náznak ohonu. Nejlepší období viditelnosti připadne kromě začátku března ještě na konec tohoto měsíce a na začátek dubna, i když kometa bude jen nevysoko nad obzorem. 

Kometa skýtá řadu příležitostí, jak ji zachytit. Možná se vám nepovede vytvořit tak pěkný obrázek, jako je v úvodu článku a jehož autorem je Petr Horálek, ale věříme, že se i vy pochlubíte se svými pokusy. Již zaslané snímky najdete v přiložené čtenářské galerii a další můžete vkládat přes formulář pro vložení snímku. Děkujeme.

Více informací k obrázku komety od Petra Horálka najdete v tiskovém prohlášení Univerzity v Opavě k nedávno zveřejněnému Astronomickému snímku dne: Kometa Pons-Brooks na jarní obloze. Snímek Fyzikálního ústavu v Opavě publikovala NASA

Orientační mapa polohy komety: 

Mapa dráhy komety 12P/Pons-Brooks od 22. února do 17. dubna Autor: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium
Mapa dráhy komety 12P/Pons-Brooks od 22. února do 17. dubna
Autor: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kometa 12P/Pons-Brooks je už i objektem pro malé dalekohledy a amatérské fotografy

Náhled Kategorie Místo pořízení Datum Autor


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce v H-alfa Jindřichův .Hradec

Další informace »