Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Ing. Luděk Hamr nositelem plakety Astrofotograf roku 2010

Ing. Luděk Hamr nositelem plakety Astrofotograf roku 2010

Plaketa Astrofotograf roku 2010 pro Luďka Hamra. Autor: Marcel Bělík
Plaketa Astrofotograf roku 2010 pro Luďka Hamra.
Autor: Marcel Bělík
V sobotu 16. dubna 2011, pět set let poté, co místními hvozdy hnával svou loveckou družinu český král Václav IV, se v královském komorním městě Žebrák sešli zástupci České astronomické společnosti. Pod dohledem majestátných hradů Žebrák a Točník a pod záštitou místní hvězdárny zde zástupci jednotlivých složek této společnosti na takzvaném "Velkém zasedání složek ČAS" referovali o své činnosti za poslední rok, diskutovali o plánech do budoucna a též využili vhodné příležitosti, aby předali dary čestnému předsedovi společnosti dr. Jiřímu Grygarovi k jeho životnímu jubileu.

Předání plakety Astrofotograf roku 2010. Autor: Marcel Bělík
Předání plakety Astrofotograf roku 2010.
Autor: Marcel Bělík
Ten však nebyl jediným obdarovaným na tomto setkání. Fyzické potvrzení svého titulu "Astrofotograf roku 2010", tedy diplom a plaketu, zde obdržel ing. Luděk Hamr. Titul mu udělila porota České astrofotografie měsíce nejen za vydařené snímky planet, ale za neúnavnou astrofotografickou činnost vůbec a předal jej právě čestný předseda ČAS dr. Jiří Grygar.

Ing. Hamr se tak stal pátým nostitelem tohoto titulu od roku 2006 a stejně jako jeho předchůdci - prof. Druckmüller, Ing. Martin Myslivec, Jan Hovad a Jiří Linet připojil své jméno i na rytý seznam nacházející se v památné "Bečvářově" kopuli Hvězdárny v Úpici. Zde se nachází nejen v sousedství svých fotografických kolegů, nýbrž i v těsné blízkosti dalekohledů, u nichž dr. Antonín Bečvář během dlouhých expozic noční oblohy přemýšlel o svých legendárních hvězdných atlasech.




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »