Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Jubilejní 10. Astrofilm v Piešťanech pokřtil knihu ČAM

Jubilejní 10. Astrofilm v Piešťanech pokřtil knihu ČAM

Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie.
Autor: Daniela Rapavá.

Ve dnech 11. – 13. října 2016 proběhl v piešťanském kině Fotnána již 10. ročník prestižního mezinárodního festivalu Astrofilm. Vyjma hlavního programu – promítání soutěžních snímků slovenských i českých tvůrců – se hned v úvodu v úterý 11. října 2016 konala velmi vzácná ceremonie. Během ní byla za účasti významných osob slovenské astronomie a zástupců města Piešťany pokřtěna kniha „Nebeské perly české a slovenské astrofotografie“, která po dlouhém boji spatřila světlo světa letos 30. června 2016. Kniha mapující vítězné snímky České astrofotografie měsíce za posledních 10 roků by nikdy nevznikla právě díky obří podpoře našich slovenských kolegů ze Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove a Hvězdárni v Rimavskej Sobote.

Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie...

Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie. Autor: Daniela Rapavá.
Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie.
Autor: Daniela Rapavá.
Dojemný křest proběhl v úterý 11. 10. 2016 v Městském kulturním středisku, kině Fontána města Piešťany v přítomnosti jeho ředitelky, paní Mgr. Marty Jurčové. Po jejím úvodním slovu Zdenek Bardon, zakladatel a současný předseda České astrofotografie měsíce, které je kniha věnovaná, krátce zavzpomínal nad počátky soutěže až do vydání knihy. Připomněl, že kniha vznikla u příležitosti desátého výročí ČAM, 100 let od založení ČAS a 100 let od úmrtí Mikuláše Thege-Konkolyho, zakladatele Hurbanovské hvězdárny.

Se svou grácií, skromností, ale i citelnou hrdostí poděkoval především manželkám kolegů spolupracujících na vydání knihy, neboť bez jejichž „stínové“ podpory by kniha nemohla vzniknout. Velké poděkování rovněž směřovalo všem kolegům z řad porotců České astrofotografie měsíce, členům České astronomické společnosti, Slovenskému zväzu astronómov a především vydavateli Mgr. Mariánu Vidovencovi, generálnímu řediteli Slovenskej ústrednej hvezdárni Hurbanovo za fyzické vydání knihy. Velké poděkování patří samozřejmě Ing. Marcelu Bělíkovi za působivé texty doprovázející publikované snímky vesmíru.

Připomínáme, že knihu zdarma dostanou všichni členové ČAS prostřednictvím svých poboček, a ostatní si ji mohou zakoupit přes Hurbanovskou hvězdárnu.

Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie. Autor: Daniela Rapavá.
Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie.
Autor: Daniela Rapavá.

Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie. Autor: Daniela Rapavá.
Křest knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie.
Autor: Daniela Rapavá.

Roztomilá pocta

Knihu Nebeské perly české a slovenské astronomie už mají ve svých domovech mnozí a chodí od nich reakce nejen porotě ČAM, ale i do redakce České astronomické společnosti. Vybíráme tu nejkrásnější a nejroztomilejší z nich, kterou navíc Zdenek Bardon přečetl nahlas i před účastníky ceremonie...

Už se tím doma kochám a je to něco opravdu krásného a moc mě baví příběhy za jednotlivými fotografiemi. Je to krásné, dojemné, inspirativní a překrásně a hřejivě československé!

Mám z toho takovou radost, že si to asi zabalím na Vánoce pod stromeček :-)

Janka H.

Malé překvapení pro velkého člověka

V rámci ceremonie čekalo prakticky všechny jedno malé překvapení, které zasáhlo především RNDr. Paľa RapavéhoHvězdárny v Rimavské Sobotě. Ten, hned poté, co pokřtil knihu symbolický „hvězdným prachem“, sám získal významné Čestné ocenění poroty ČAM od Zdenka Bardona, a to za mimořádnou obětavost při editaci knihy a za obří přínos česko-slovenské astrofotografii za celou 10letou existenci této prestižní soutěže. Paľo Rapavý jako inspirativně skromný člověk sice hned zahrál získání ceny „do outu“, ale své dojetí rozhodně neskrýval. Tomuto velkému muži slovenské astronomie gratulujeme i za celou Českou astronomickou společnost a děkujeme za všestrannou podporu ve všech společných projektech!

Paľo Rapavý získává Čestné ocenění poroty České astrofotografie měsíce. Autor: Daniela Rapavá.
Paľo Rapavý získává Čestné ocenění poroty České astrofotografie měsíce.
Autor: Daniela Rapavá.

Pár dojmů ze křtu

Jedním z účastníků pestrého festivalu byla i světově uznávaná fotografka Daniela Rapavá, manželka Paľa Rapavého – překvapeného laureáta Čestného ocenění poroty ČAM. Ta se rozhodla shrnout své dojmy z celého příjemného aktu i následného programu vlastními, velmi poutavými slovy:

Na pozadí krásnej astrofotografickej výstavy Zdenka Bardona v sále kina Fontány a všetkých  tých výročí, si človek viac uvedomil zmysel a hodnotu novonarodeného dieťaťa. Precítil, že kniha reprezentovala 10-ročné úsilie fotografov-nadšencov zachytiť klenoty oblohy, v podmienkach nepriaznivého svetelného smogu na našom území, i úsilie poroty, doplnené vynikajúcimi textami Marcela Bělíka k výherným snímkam.  Nemohol nevnímať najmä česko –slovenskú vzájomnosť a priateľstvo, ktoré jej v konečnom dôsledku pomohlo uzrieť svetlo sveta. To všetko vo vtipnej atmosfére, spomienok a bonmotov krstných rodičov – Zdenka Bardona a Paľa Rapavého. So šarmom im vlastným, uviedli na scénu i ďalších členov pôrodného tímu, Mgr. Mariána Vidovenca, riaditeľa SÚH, editora E. Kočiho a najmä grafika Milana Lackoviča, ktorý sa zaslúžil nielen o perfektný dizajn, ale i o veľmi prijateľnú a prístupnú cenu publikácie, čím ju sprístupnil tej najširšej verejnosti. Potreba chrániť tmavú oblohu čoraz viac rezonuje v spoločnosti. Jej hodnota pre človeka predstavuje základný kultúrny pilier v uvedomení si svojho vzťahu k vesmíru, v úcte a pokore voči nemu. Táto myšlienka rezonovala i v prednáške Petra  Horálka „Lovy skvostů temné oblohy“ i v jeho knihe „Dobytí jižního hvězdného ráje“ a výrazne tak zasiahla do atmosféry celého Astrofilmu. Obe knihy aj s podpismi  si našli mnoho šťastných majiteľov a získali mnoho vďačných sŕdc za vydavateľský počin, a to myslím, že nielen roka.

Daniela Rapavá

Televize byla rychlejší

Celou událost natočila i regionální televize TV Karpaty, takže můžete už nyní zhlédnout záznam z ceremonie na www.tvkarpaty.sk.

Zdenek Bardon v TV Karpaty o knize ČAM na ceremonii Astrofilmu Piešťany 2016. Autor: TV Karpaty.
Zdenek Bardon v TV Karpaty o knize ČAM na ceremonii Astrofilmu Piešťany 2016.
Autor: TV Karpaty.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kniha: Nebeské perly české a slovenské astrofotografie
[2] Astrofilm Piešťany
[3] Slovenská ústredná hvězdáreň Hurbanovo
[4] SÚH Hurbanovo - nabídka knihy ČAM
[5] Zdenek Bardon - zakladatel České astrofotografie měsíce
[6] TV Karpaty: Jubilejní 10. ročník Astrofilmu Piešťany



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »