Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Mise Cassini ve vašem počítači
Petr Kubala Vytisknout článek

Mise Cassini ve vašem počítači

2004-0629cassini-sm.jpg
Tým pracující se sondou Cassini zveřejnil v poslední lednový den zajímavou aplikaci, která vám umožní podívat se na misi sondy ve 3D. Vše, co k tomu potřebujete, je stažení modulu pro váš internetový prohlížeč. Odměnou vám bude netradiční podívaná na dění u pána prstenů.


Vše potřebné najdete na stránce: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/multimedia/cassie.html


Přinášíme vám jednoduchý návod k aplikaci v češtině, který jistě ocení především ti z vás, kteří neumí tak dobře pracovat s PC a internetem, nebo nerozumí anglicky.

Instalace potřebného programu

Na výše uvedené stránce projektu Cassini at Saturn Interactive Explorer (CASSIE) najdete odkaz: Go to interactive (download free plug-in). Klikněte na něj a otevře se vám nové okno a v něm odkaz na stažení potřebného modulu pro váš internetový prohlížeč. Stáhněte a nainstalujte si tento program. Program se jmenuje Unity WebPlayer a způsob jeho instalace je různý v závislosti na typu vašeho prohlížeče. Zřejmě ale budete muset program nejdříve uložit někam v počítači. Poté klikněte na ikonu programu, instalace proběhne sama, na konci se objeví okno s oznámením úspěšné instalace a potřebou odkliknout „Finish“.

Instalační program má asi 3 MB a nainstalovaný zabere okolo 11 MB.


Spuštění aplikace

Hlavní nabídka
Hlavní nabídka
Vraťte se na stránku CASSIE a znovu klikněte na odkaz Go to interactive (download free plug-in). Tentokrát by se už měla objevit hlavní nabídka aplikace. V této nabídce máte na výběr ze tří funkcí:




The “Where is Cassini Now?“

Where is Cassini Now?
Where is Cassini Now?
Where is Cassini Now? (Kde je nyní Cassini?) Kliknutím (levé tlačítko myši) se dostanete k této funkci, která vám nabízí aktuální pozici sondy Cassini v okolí Saturnu a jeho měsíců. Klikněte na „GO“. Se sondou můžete různě natáčet v kosmickém prostoru pomocí myši. Postup je jednoduchý. Klikněte opět levým tlačítkem myši na libovolné místo v okně a držte tlačítko. Pohybem myši sondu natáčíte. Kolečkem myši si můžete sondu přiblížit (oddálit).

Pokud sondu natočíte vhodným způsobem, uvidíte měsíce Saturnu i samotnou planetu. Nahoře pak běží aktuální čas.

Do hlavní nabídky se vrátíte odkazem na ikonku domečku vlevo nahoře.


The „Mission Overview“

Mission Overview
Mission Overview
K funkci se dostanete stejně jako k té předchozí – kliknutím na příslušný obrázek. Funkce vám nabízí „příběh sondy Cassini“. Můžete se podívat kudy se pohybovala sonda v uplynulých letech (2005 až 2008). V animaci nechybí ani pohyby měsíců Saturnu. Dole je ovládací pult, kterým můžete animaci pouštět pozpátku, rychleji, pomaleji apod. Vlevo nahoře (pod ikonou domečku) najdete ikonu, kterou přepínáte mezi dvěma různými pohledy. Ten první vám umožní podívat se na Saturnovu rodinu měsíců z pozice vnějšího pozorovatele a sondu uvidíte jako úsečku. Druhý pohled pak umožňuje vychutnat si let přímo z pozice sondy. Vlevo dole naleznete roky s jednotlivými „záznamy“ průběhu mise.

Do hlavní nabídky se vrátíte odkazem na ikonku domečku vlevo nahoře.


The „Saturn's Moons“

Saturn's Moons
Saturn's Moons
Třetí a poslední funkci ocení především příznivci měsíců Saturnu. V nabídce máte 3D pohled na 7 satelitů planety. Mezi jednotlivými měsíci přepínáte nabídkou dole. Vlevo pak jsou informace o daném měsíci (anglicky) a nahoře vlevo pozice měsíce a jeho porovnání s velikostí ostatních přirozených družic planety. Vpravo je potom daný měsíc ve 3D. S měsícem lze i natáčet a prohlížet si tak jeho povrch. Uděláte to stejně jako v případě funkce Where is Cassini Now? Klikněte levým tlačítkem myši na snímek měsíce, podržte tlačítko a pohybujte myší. Pod snímkem měsíce ještě najdete jeho základní fyzikální vlastnosti.

Do hlavní nabídky se vrátíte odkazem na ikonku domečku vlevo nahoře.


Aplikaci CASSIE si určitě vyzkoušejte, uvidíte, že její ovládání zvládnete během chvíle. Hodně hezkých zážitků!




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »