Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Sluneční koróna od profesora Druckmüllera se stala astronomickým snímkem dne NASA

Sluneční koróna od profesora Druckmüllera se stala astronomickým snímkem dne NASA

Úplné zatmění Slunce 2020
Autor: Miloslav Druckmüller

Snímek sluneční koróny, která byla k vidění během loňského úplného zatmění Slunce nad Jižní Amerikou, je dnešním astronomickým snímkem dne NASA (APOD). Data pořídil loni na konci roku v Argentině Andreas Möller, který poté oslovil brněnského matematika Miloslava Druckmüllera z FSI VUT v Brně s prosbou, aby z nich vytvořil finální fotografii. Prestižní snímek dne tak má tentokrát dva autory.

Miloslav Druckmüller je mezinárodně uznávaným odborníkem na zpracování digitálních obrazů. Díky němu vznikl z původních 55 záběrů zatmění Slunce snímek, který dnes NASA vybrala jako svůj astronomický snímek dne.

Poslední nov roku 2020 zakryl 14. prosince Slunce při jediném úplném zatmění Slunce toho roku v úzkém pásu přes Jižní Ameriku protínajícím Chile a Argentinu. Na kompozitním pohledu je vidět, že povrch nového měsíce pouhé dva dny od perigea, nejbližšího bodu jeho eliptické orbity, je slabě osvětlen svitem Země.

unikátní snímek

Obraz je zcela unikátní hned ze dvou důvodů. Prvním je obrovský oblak plazmatu, tzv. CME (Corona Mass Ejection), který byl vyvržen Sluncem asi 3 až 4 hodiny před zatměním. Tento oblak je na obrázku vlevo od Slunce. Druhým důvodem je malá „rozmazaná skvrna" vlevo dole, což je ve skutečnosti kometa patřící do tzv. Kreutzovy skupiny komet. Kometa o velikosti jádra asi 15 km byla v době zatmění jen 4,4 mil. km (asi tři sluneční průměry) vzdálena od slunečního povrchu a zanikla, vypařila se, několik hodin po zatmění.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je ocenění nejzajímavější fotografie z vesmíru, kterou denně vybírají a doplňují popisem astronomové Jerry Bonnell a Robert Nemiroff z NASA. Mottem akce je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl vybrán první snímek, se stala jednou z nejuznávanějších svého druhu po celém světě. APOD sledují na sociálních sítích miliony návštěvníků a původní texty o vesmírných objektech jsou dnes překládány do třiadvaceti jazyků, včetně češtiny.

Profesor Druckmüller se svou fotografií naposledy bodoval loni v létě, kdy NASA vybrala jeho snímek zachycující kometu NEOWISE. Celkem má na svém kontě už 11 astronomických snímků dne.

České překlady APOD na astro.cz připravuje už 22 let Ing. Josef Chlachula.




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Úplné zatmění Slunce


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »