Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vesmír očima Terezy Prokopové

Vesmír očima Terezy Prokopové

Mlhovina Bublinka, NGC 7635
Autor: Tereza Prokopová

Fascinující pohled na vesmír nám nabídla výstava, kterou (zatím) uspořádaly hvězdárny v Hradci Králové a Jičíně. Jedné části výstavy dominovaly nádherné snímky objektů Sluneční soustavy od známého českého astrofotografa Pavla Prokopa. Pro mnohé největší překvapení pak způsobila druhá polovina vystavených obrazů, protože to, co se zdálo být nádhernými fotografiemi objektů vzdáleného vesmíru, se ukázalo být zdařilými kresbami jeho dcery, Terezy Prokopové. Rozhodli jsme se autorku oslovit. Jak kresby vznikly? Jaké jsou další plány? Uvidíme kresby někde naživo? 

Tvůj otec (Pavel Prokop) je známý fotograf planet, proto nás asi nepřekvapí tvůj zájem o vesmír. Věnuješ se spíše četbě o něm a kresbě, nebo i aktivně pozoruješ?

Věnuji se hlavně malbě, a když je možnost, tak i pozoruji. Když taťka snímá, ráda se k němu posadím a pozorujeme spolu. Také s ním navštěvuji astronomické akce, jako je například  MHV.

M 13, detail kresby Terezy Prokopové
M 13, detail kresby Terezy Prokopové
Mnoho lidí při pohledu na tvé kresby zprvu nevědělo, že to nejsou fotografie. Až při delším a detailním zkoumání zůstal člověk ohromeně stát a snažil se uvěřit, že to jsou malby. Prozradila bys, jaký používáš materiál nebo techniku malby?

Při malování používám různé techniky, štětce, houbičky a někdy zapojím i své ruce. První série maleb je namalována temperama na černé matné čtvrtce. Další série obrazů bude i na plátně.    

Mlhovina Bublinka, detail kresby Terezy Prokopové
Mlhovina Bublinka, detail kresby Terezy Prokopové
Na tvých kresbách převažují nádherné objekty vzdáleného vesmíru, ale velmi působivý je i obrázek zatmění Slunce. Měla jsi už možnost nějaké úplné zatmění Slunce pozorovat? Chystáš se za ním brzy někam?

Zatím jsem neměla možnost pozorovat úplné zatmění slunce, snad někdy v budoucnu, ale viděla jsem dvě částečná zatmění v letech 2011 a 2015.

Zatím jsme neviděli žádný obrázek objektu Sluneční soustavy. Uvažuješ nějaké nakreslit?

Právě teď pracuji na obrazu pražské Štefánikovy hvězdárny. Ten maluji na plátno, ale určitě chci v budoucnu malovat i objekty sluneční soustavy, třeba podle snímků mého taťky.    

M 101, detail kresby Terezy Prokopové
M 101, detail kresby Terezy Prokopové
Závěrem by asi nejen naše čtenáře zajímalo, zda se s tvými kresbami budou moci někde setkat osobně? Probíhá někde tvá výstava? Bude možné se s ní setkat na více místech?

Malby byly poprvé vystaveny na podzim 2017 v Jičínské hvězdárně s fotkami mého taťky. Momentálně by měly být k vidění v Hradecké hvězdárně a poté by se měli vrátit zpět do Jičína. Díky kladným ohlasům které jsem na malby dostala, mám v plánu namalovat další sérii obrazů s astronomickou tématikou a moc bych si přála aby se podařilo zorganizovat co nejvíc výstav.  

Děkujeme za rozhovor.

Tereza Prokopová na výstavě v Centru přírodních věd – Hvězdárně Jičín Autor: Pavel Prokop
Tereza Prokopová na výstavě v Centru přírodních věd – Hvězdárně Jičín
Autor: Pavel Prokop

Mlhovina Motýlek, NGC 6302 Autor: Tereza Prokopová
Mlhovina Motýlek, NGC 6302
Autor: Tereza Prokopová

Kresba úplného zatmění Slunce Autor: Tereza Prokopová
Kresba úplného zatmění Slunce
Autor: Tereza Prokopová

Spirální galaxie M 101 Autor: Tereza Prokopová
Spirální galaxie M 101
Autor: Tereza Prokopová

Spirální galaxie NGC 891 Autor: Tereza Prokopová
Spirální galaxie NGC 891
Autor: Tereza Prokopová

Kulová hvězdokupa M 13 v Herkulu Autor: Tereza Prokopová
Kulová hvězdokupa M 13 v Herkulu
Autor: Tereza Prokopová

Galaxie Sombrero, M 104 Autor: Tereza Prokopová
Galaxie Sombrero, M 104
Autor: Tereza Prokopová




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Tereza Prokopová, Výstava, Astronomické kresby


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »