Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vesmírná videa: březen a duben 2015

Vesmírná videa: březen a duben 2015

Přistávající kosmická loď New Shepard společnosti Blue Origin
Autor: Blue Origin

Další díl našeho seriálu je tradičně věnován astronomii i kosmonautice. Videa nás zavedou ke kometě a Merkuru. Ohlédneme se za úžasným nebeským divadlem v podobě zatmění Slunce. V kosmonautice nahlédneme do příprav rakety Sojuz, testu nové soukromé rakety a kosmické lodi společnosti Blue Origin a dalšímu pokusu o přistání prvního stupně rakety Falcon 9.

Na návštěvě u komety

V okolí jádra komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko probíhá úspěšná mise evropské sondy Rosetta. S novými objevy zdaleka není konec, vždyť jádro se nejvíce přiblíží ke Slunci až letos v létě. My nadšenci se však můžeme těšit z mnoha úžasných pohledů na jádro komety. Doporučujeme následující detail povrchu komety a samozřejmě neméně úžasné video, kde Mattias Malmer představuje svůj 3D model komety s výtrysky hmoty.

Vzpomínky na zatmění

Úplné zatmění Slunce 20. března se opravdu vydařilo. Na internetu se našlo mnoho videí, která zobrazují částečné zatmění v České republice a také úžasná ze Špicberků nebo z paluby letadla, nebo z družice Proba 2. Z mnoha podobných záznamů částečného zatmění vyniká video Jakuba Šepely, kde vidíme nejen celý průběh zatmění seskládaný na Slunce, ale také potemnění krajiny. Faerské ostrovy měly proměnlivo a většina pozorovatelů měla zataženo, ale našli se i šťastlivci. Ze Špicberků pak doporučujeme video, kde je vidět pěkně i koróna a pokud jste nikdy neviděli tzv. „létající stíny“, podívejte se níže na druhé video.

MESSENGER

30. dubna zanikla dopadem na planetu Merkur úspěšná mise sondy Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging, známá pod výše zmíněnou zkratkou v názvu. Messenger znamená také posel a Hermes byl posel řeckých bohů, v Římě Merkur, takže to byl celkem přiléhavý název. Ohlédnutí za úspěšnou sondou nabízí NASA v níže přiloženém videu.

Falcon 9 zase o malý krůček k znovupoužitelnosti

Ačkoli hlavním úkolem raket Falcon 9 je vynášet družice nebo lodi Dragon na oběžnou dráhu, SpaceX se netají snahou o znovupoužitelnost jejího prvního stupně, který by ráda nechávala přistávat na mořské plošině, nebo na Floridě. Při posledním pokusu o přistání byli technici zase o kousek blíž, když raketa neukorigovala pouze poslední sekundy a kvůli přílišnému nákolnu se nakonec překotila na palubu mořské plošiny a došlo k menší explozi. Tak třeba do třetice už to vyjde.
Pokud si chcete prohlédnout starty raket SpaceX až ve 4K rozlišení, mrkněte v odkazovaném dvouminutovém sestřihu.

Příprava rakety Sojuz

Expedice 43 už je na kosmické stanici. Nejznámější členkou je zřejmě Samantha Cristoforetti (doporučit můžeme seriál Deník astronautky). Níže uvedené video ukazuje zajímavé přípravy záchranné věžičky rakety Sojuz, která už pod aerodynamickým krytem měla samotnou loď Sojuz, v níž posádka startovala.

New Shepard

Zdá se vám povědomější název z titulku nebo snad firma Blue Origin, kterou založil Jeff Bezos? Možná ani jedno, protože o pokusech této společnosti se moc nemluví. Jedná se o další z odnoží bohatých majitelů některé z internetových firem, v tomto případě Amazonu. V tomto případě jde o raketu s kyslíkovodíkovým motorem a kosmickou loď New Shepard. Ta právě vykonala suborbitální skok do výšky přibližně 90 kilometrů. Kosmická loď poté úspěšně přistála na padácích, ačkoli šlo o její první zkušební let. V plánu je do budoucna také přistání rakety, které se zatím, podobně jako u SpaceX, nezdařilo.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírná videa


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »