Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Záznam online přenosu startu Herschel a Planck + video
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu Herschel a Planck + video

Ariane 5 s oběma dalekohledy připravená ke startu
Ariane 5 s oběma dalekohledy připravená ke startu
Přenos začíná ve 14:15, start je očekáván v 15:12 SELČ. Stránka se aktualizuje sama.

15:45: V řídícím středisku si právě po mohutném potlesku všichni potřásají rukama. Mise dalekohledů Herschel a Planck začala úspěšným startem. Tímto vám děkujeme za pozornost a v blízké době navštivte záznam tohoto přenosu, bude zde ke shlédnutí videozáznam startu.

15:40: A Planck také, i on už je volný.

Oddělení Herschela od vyhořelého stupně v představě malíře.
Oddělení Herschela od vyhořelého stupně v představě malíře.
15:37: Herschel právě začal oddělením od vyhořelého stupně svou kosmickou pouť.

15:36: Druhý stupeň vypnut, výška 768 km, rychlost 9.8 km/s.

15:32: Výška 324 km, rychlost 9.1 km/sec.

15:29: Druhý stupeň poslušně spaluje pohonné hmoty, asi za 7 minut by měl být vypnut.

15:24: Vše je v pořádku, výška 195 km, rychlost 7.2 km/sec.

15:21: Došlo k rozdělení prvního a druhého kryogenního stupně, horní byl 10 sekund poté zažehnut, každý z nich má pouze 1 motor.

15:18: Výška 184 km, rychlost 3.2 km/s

Oddělení štítu
Oddělení štítu
15:16: Právě byl odhozen kryt, jež chránil obě sondy proti aerodynamickému tření při průletu atmosférou. Teď již není potřeba a byl by zbytečnou zátěží.

15:14: Oba pomocné motory na tuhá paliva byly právě odhozeny, Ariane nyní pohání její hlavní stupeň na kapalná paliva.

15:12: Zážeh prvního stupně, 7 sekund později zážeh pomocných raket a start!

15:05: 7 minut před startem bylo řízení rakety přeneseno na počítače, finální fázi příprav řídí oni.

15:01: Planck už také běží na své zdroje. Počasí na kosmodromu Kourou: jasná obloha a slunečno.

14:57: Čtvrt hodina do startu, Herschel přepnut na vlastní zdroje.

14:52: 20 minut do startu, stále je vše v pořádku a startu nic nestojí v cestě.

14:49: Právě začíná přenos na stránkách ESA (druhý odkaz).

14:47: Ariane 5 ECA byla na svou startovací rampu převezena teprve včera, tankování prvního stupně začalo dnes v 10:22 a o padesát minut později palivo začalo proudit i do vrchního stupně. Teď jsou nádrže v modu postupného doplňování. Ariane ponese náklad za 2,5 miliardy dolarů o váze 5,7 tuny.

14:43: Řídící střediska v Kourou i v Německu se shodly na povolení startu, přenos na stránkách ESA začíná asi za 5 minut.

Start Ariane 5 s oběma dalekohledy
Start Ariane 5 s oběma dalekohledy
14:40: Právě padlo konečné povolení ke startu.

14:27: K vynesení obou teleskopů bude použit nosič, jež vidíme na obrázku, jedná se o raketu Ariane 5 ECA, která se používá především k vynášení komunikačních satelitů na geostacionární dráhu (je schopná tam vynést asi 9,6 tun nákladu). Její menší sestra Ariane 5 ES slouží k vynášení těles na nižší dráhu (má nosnost bezmála 20 tun, na oběžnou dráhu vystřelila například ATV 1). Ariane 5 ECA se skládá z hlavního stupně na kapalný kyslík (pojme ho 150 tun) a kapalný vodík (25 tun), dvou pomocných raket na tuhá paliva a druhého stupně, také na kryogenní látky.

14:20: Samotný start je očekáván v 15:12 na začátku 55 minutového startovacího okna. Přímý přenos z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guianě, odkud se dnes bude startovat, začne asi ve 14:40.

14:17: Vítejte u dnešního přenosu startu rakety Ariane 5 s evropskými dalekohledy Herschel a Planck.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »