Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Kniha křtěná vesmírným prachem

Kniha křtěná vesmírným prachem

Křest knihy Bačkorový astronom
Autor: Richard Kotrba

V sobotu 16. listopadu 2019 v podvečer praskal jeden z velkých sálů kongresového centra Aldis v Hradci Králové ve švech. To by ostatně nebylo nic zajímavého, sály zde plní například hudební hvězdy. Zajímavá byla spíše skutečnost, že centrum tentokrát naplnil amatérský astronom. Pro 264 lidí připravil velkolepou show křtu své knihy „Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA“ opravdu amatérský astronom a astrofotograf Zdenek Bardon z Rasošek.

Nebyl v tom ovšem sám. Celou akci moderoval tajemník České astronomické společnosti a tiskový mluvčí Astronomického Ústavu AVČR Pavel Suchan.

Křest knihy Bačkorový astronom Autor: Richard Kotrba
Křest knihy Bačkorový astronom
Autor: Richard Kotrba

I když ten, na rozdíl od autora knihy, nedoplnil svůj oblek bačkorami, měl jich pro jistotu v zásobě celou tašku. Kdyby bylo potřeba a kdyby chyběly. Přestože jsou oba poutavými řečníky, dokonce se vzájemně pouštěli ke slovu. Ovšem ani oni oba v tom nebyli sami. Vypomohlo i 10 a půl křestních otců a maminek, včetně emeritního velvyslance České republiky v Chile Josefa Rychtara, velkého příznivce astronomie.

A tím se postupně dostáváme ke knize samotné. Velká část jejího obsahu se totiž týká právě Chile, respektive oblohy nad Evropskou jižní observatoří na chilské hoře La Silla, jejímž členem se Česká republika stala právě v době působení pana velvyslance. Ovšem nejen temnou oblohou nad Chile se kniha zabývá. Jak jsme se v autorově přednášce, která křtu předcházela, dozvěděli, jeho astronomické kořeny procházely Josefovem u Jaroměře, s dalekohledem z obrečených babiččiných brýlí, aby se posunuly například do temných oblastí Šumavy. Nu a pak se přes Ondřejovskou observatoř autor dostal díky své profesi až k velkým a největším světovým dalekohledům, z nichž některé jeho mateřská firma rekonstruovala a robotizovala. Ostatně, emeritní ředitel Astronomického Ústavu Akademie věd ČR a současný předseda České astronomické společnosti Petr Heinzel se křtu také zúčastnil.

Bačkorová astronomie Autor: Miroslav Grnja
Bačkorová astronomie
Autor: Miroslav Grnja
Podívali jsme se však nejen ke hvězdám, ale i k pozemským cílům, počínaje tarantulí bránící uchvácený fotoaparát, přes cestopisné pohledy do exotických končin až do jinak nepřístupného nitra právě těch největších astronomických teleskopů.

Ve své přednášce a knize nezapomněl ani na noci strávené na Hvězdárně v Úpici, kam jezdil již jako dítě na astronomické tábory a kam se i dnes vrací za stále ještě temnou oblohou a svou oblíbenou hvězdárnou. Ostatně i samotný křest snad symbolicky padl na dobu oslav 60. výročí otevření úpické hvězdárny. Pan Mlejnek, první ředitel hvězdárny a jeden ze Zdenkových astronomických vzorů by jistě měl radost.

Křest knihy Bačkorový astronom Autor: Richard Kotrba
Křest knihy Bačkorový astronom
Autor: Richard Kotrba
Po přednášce následoval křest knihy, poněkud netradiční. Když se všichni křtící chopili sklenek se sektem, posypal pan velvyslanec knihu směsí prachu ze skutečného meteoritu, kamenné drti z observatoře La Silla, drti ze skleněné fotografické desky a fotografického čipu, promíchané s “vydestilovanou planetární substancí”. Následně pak všichni smyli tento prach úlitbou sektu. Promyšlenou režii celého večera příjemně narušila neočekávaná zdravice Daniela Stacha z redakce vědy ČT24, která překvapenému autorovi vehnala slzy do očí. A po křtu nastal čas na autogramiádu.

Kniha se ovšem nerodila lehce. Ostatně, ani její autor se původně k žádnému psaní nechystal. A jak mi řekla jeho paní Ivana, „… má až do odvolání zákaz psát nějakou další… někdo přeci musí zrýt zahradu a opravit dlažbu!“. Kniha představuje několik let práce, přičemž vlastní pořízení snímků, a to i těch nejúchvatnějších, bylo možná to nejlehčí. Zabralo totiž možná „jen“ několik stovek hodin.

Ty další tisíce přišly později. Zpracování snímků, ověřování informací, texty, korektury, další ladění textů, další ladění snímků, další korektury, grafický návrh a další a další... stále dokola.

Úmyslně jsme zde vynechali výsledné grafické zpracování a sazbu. Tu provedl pan Milan Lackovič, legenda grafického ztvárnění mnoha úžasných astronomických publikací. Tisk pak zajistila Slovenská ústřední hvězdárna v Hurbanově za velké podpory generálního ředitele Mariána Vidovence. Dalšími klíčovými postavami byli i Pavol Rapavý, který je duší slovenské astronomie a Pavel Ambrož z hvězdárny v Ondřejově. Ostatní nápomocní vzniku knihy snad prominou, že je zde nejmenuji, najdete je v knize.

Křest knihy Bačkorový astronom Autor: Richard Kotrba
Křest knihy Bačkorový astronom
Autor: Richard Kotrba
Úžasné, a zároveň smutné, na této knize je, že i když vyšla v nákladu 3 100 výtisků, není již téměř k sehnání. Více než tři čtvrtiny nákladu byly rozebrány dokonce již před vlastním tiskem. A dotisk bohužel z technických důvodů patrně nebude možný. Tím se kniha vlastně stala sběratelskou raritou, jejíž cenu nesníží ani těch posledních kousků, které u autora ještě zůstaly.

Abychom však nezapomněli na samotného autora. Označení „amatérský“ v jeho případě znamená označení člověka, který se něčím zabývá ve svém volném čase a zdarma, i když  jeho výsledky by jistě poctily i mnohého profesionálního astronoma.

Křest knihy Bačkorový astronom Autor: Richard Kotrba
Křest knihy Bačkorový astronom
Autor: Richard Kotrba
Jeho snímky vycházejí v různých odborných i populárních astronomických časopisech, honosí se jimi i weby ESO (Evropská jižní observatoř), ZEISS (výrobce špičkové optiky) a další. Jeho snímek okolí hvězdy Proxima Centauri použila i agentura NASA ve své vědecké publikaci. Není divu, že od roku 2018 je foto-ambasadorem Evropské jižní observatoře. Je též členem České astronomické společnosti, Slovenského zväzu astronómov, Evropské astronomické společnosti a zakladatelem již legendární soutěže Česká astrofotografie měsíce. Ostatně je možno se na jeho snímky podívat na webu http://www.bardon.cz.




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Křest Bačkorový astronom


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »