Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  100 let ČAS - uctění památky Otců zakladatelů

100 let ČAS - uctění památky Otců zakladatelů

Uctění památky prof. Františka Nušla
Autor: Lukáš Kalista

Představitelé České astronomické společnosti uctili dne 3. prosince 2017 památků Otců zakladatelů. V tento den proběhla procházka po několika pražských hřbitovech s položením věnců a zapálením svíček na hrobech těch, díky kterým můžeme v tyto dny slavit 100leté výročí Společnosti.

Pražská pobočka České astronomické společnosti společně s Výkonným výborem České astronomické společnosti uspořádala v něděli 3. prosince 2017 slavnostní procházku po hrobech Otců zakladatelů a dalších významných astronomů. Zvolený den nebyl zcela náhodný, neboť tento den jsme si zároveň připoměli 150 let od narození prof. Františka Nušla, hlavního hybatele vzniku Společnosti.

Procházku jsme začali na místě nejpovolanějším a to břevnovském hřbitově. Právě zde leží prof. František Nušl. Po očištění hrobu, umístění věnce a zapálení svíček krásně o panu profesorovi pohovořili Jan Zahajský (v úžasném dobovém kostýmu, jak je vidět na přiložených fotkách) a Martin Šolc. Jan Zahajský hovořil o záležitostech souvisejících se vznikem společnosti a Martin Šolc o životě pana profesora, jeho vynálezech a astronomických aktivitách. Tímto způsobem se ostatně i opakovalo představení i všech ostatních osobností. Za současnou astronomickou společnost dále uctil památku a hovořil i současný předseda společnosti prof. RNDr. Petr Heinzel.

Položení věnce na hrob prof. Františka Nušla Autor: Lukáš Kalista
Položení věnce na hrob prof. Františka Nušla
Autor: Lukáš Kalista

Následně jsme se přesunuli na naší druhou zastávku, na hřbitov Malvazinky. Zde jsme uctili památku dalšího ze zakladatelů - Karla Nováka.

Poté jsme se přesunuli na Olšanské hřbitovy, kde jsme postupně navštívili hroby dalších otců zakladatelů a významných osobností s astronomií související: Gustava Grusse, Vojtěcha Šafaříka, Huberta Slouky, Josefa Klepešty, Augusta Seydlera a dalších.

Položení věnce ke hrobu Karla Nováka Autor: Lukáš Kalista
Položení věnce ke hrobu Karla Nováka
Autor: Lukáš Kalista

Hrob Gustava Grusse a jeho kniha „Z říše hvězd" Autor: Lukáš Kalista
Hrob Gustava Grusse a jeho kniha „Z říše hvězd"
Autor: Lukáš Kalista

Hrob dr. Vojtěcha Šafaříka Autor: Lukáš Kalista
Hrob dr. Vojtěcha Šafaříka
Autor: Lukáš Kalista

Hrob Huberta Slouky a „Pohledy do nebe" Autor: Lukáš Kalista
Hrob Huberta Slouky a „Pohledy do nebe"
Autor: Lukáš Kalista

Položení věnce ke hrobu Josefa Klepešty Autor: Lukáš Kalista
Položení věnce ke hrobu Josefa Klepešty
Autor: Lukáš Kalista

Hrob Augusta Seydlera Autor: Lukáš Kalista
Hrob Augusta Seydlera
Autor: Lukáš Kalista

Jednotlivé věnce nesou kromě trikolóry s nápisem "100 let ČAS" i stuhu s textem vystihujícím jednotlivé zakladatele Společnosti.

K velmi povedené akci přispělo i příjemné slunečné počasí, dobrá nálada všech účastníků a také dostatek času, který nás nenutil k žádnému spěchu a tak jsme mohli všechny zastávky projít s důstojností a klidem hodným této události.

Uctění památky zbývajících zakladatelů, Karla Anděla a Jaroslava Štycha proběhne ve středu 6. prosince 2017 na petřínské Štefánikově hvězdárně, kde jsou jejich ostatky uložené v pilíři hlavního dalekohledu.




O autorovi

Martin Černický

Martin Černický

Ing. Martin Černický pochází z Prahy (*1966), vystudoval ČVUT Fakultu elektrotechnickou a pracuje jako IT konzultant a architekt pro velká podniková řešení a datová centra. Je předsedou Pražské pobočky ČAS, nadšeným amatérským astronomem a aktivním členem internetového diskuzního fóra www.astro-forum.cz. Fotogalerii autora (převážně o setkáních amatérských astronomů) najdete zde. Kontakt: dvader(zavináč)seznam.cz

Štítky: PP ČAS, František Nušl, ČAS, 100 let ČAS


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »