Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  21. ročník Astronomické olympiády zakončen pražským finále

21. ročník Astronomické olympiády zakončen pražským finále

Společné foto vítězů a organizátorů Astronomické olympiády r. 2024
Autor: Radka Křížová

V pátek 24. května proběhlo v Praze na Štefánikově hvězdárně a v popularizačním a vzdělávacím centru Univerzity Karlovy Didaktikon ústřední kolo 21. ročníku Astronomické olympiády dvou nejmladších kategorií, EF a GH. Téměř padesátka nejlepších řešitelů krajských kol přijela ze všech koutů Česka, aby poměřila své síly v celorepublikovém finále.

Mladší kategorie GH, určená pro 6. a 7. ročníky základních škol, proběhla již poněkolikáté v pražském Planetu, konkrétně na Štefánikově hvězdárně. Účastníci soutěžili v několika kolech. Soutěž byla zahájena počítací částí, při které finalisté zkoumali pohyb Merkuru kolem Slunce. Dále na řešitele čekaly úkoly na jednotlivých stanovištích rozmístěných po hvězdárně, které prověřily jejich všeobecný astronomický přehled, znalosti pozorovací techniky nebo dovednosti při práci s mapou oblohy.

Finalisté Astronomické olympiády 2024 u dalekohledu Štefánikovy hvězdárny Autor: Lukáš Veselý
Finalisté Astronomické olympiády 2024 u dalekohledu Štefánikovy hvězdárny
Autor: Lukáš Veselý
Účastníci starší kategorie EF, určené pro 8. a 9. třídy základních škol, poměřili své znalosti v popularizačním a vzdělávacím centru Univerzity Karlovy Didaktikon. Soutěžící opět museli prokázat všeobecný astronomický přehled, znalosti hvězdné oblohy a zejména pak své schopnosti v početní části klání. Zde soutěžící např. odvozovali Hubbleovu–Lemaîtreovu konstantu, analyzovali možnosti pozorování dalekohledem daných parametrů nebo studovali pohyb komet ve Sluneční soustavě.

Po zaslouženém obědě a pauze byla pro všechny soutěžící a jejich doprovody v Didaktikonu připravena přednáška prof. RNDr. Petra Kulhánka, CSc. o gravitačních vlnách, po níž již následovalo tolik očekávané vyhlášení vítězů.

Vítězové kategorie EF

1. Alex Faivre (Gymnázium J. A. Komenského v Uherském Brodě)
2. Marek Nedoma (Biskupské gymnázium, Žďár nad Sázavou)
3. Tadeáš Smička (Základní škola Dr. Hrubého 2, Šternberk)

Vítězové kategorie GH

1. Viktorie Snášelová (Masarykovo gymnázium, Plzeň)
2. Veronika Jungmannová (Arcibiskupské gymnázium, Praha)
3. Michal Hřebík (Gymnázium Česká Lípa)

Vítězové Astronomické olympiády r. 2024 Autor: Radka Křížová
Vítězové Astronomické olympiády r. 2024
Autor: Radka Křížová
Kromě nových vědomostí a zážitků byli účastníci odměněni hodnotnými cenami, pro ty na nejvyšších příčkách dokonce v podobě astronomických dalekohledů. Několik nejlepších řešitelů kategorie EF bude navíc pozváno na soustředění před Mezinárodní olympiádou v astronomii a astrofyzice pro juniory (IOAA jr.), která se bude tento rok na podzim konat v Nepálu.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2023/24 probíhá již její 21. ročník. Finále kategorií EF a GH předcházelo o týden dříve finále kategorie CD a březnové finále nejstarší kategorie AB.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Partneři finále

Hlavními partnery letošního finále kategorií GH a EF je pražské Planetum a vzdělávací a popularizační centrum Univerzity Karlovy Didaktikon.

Poděkování

Autory úloh finále byli Václav Pavlík, Jakub Vošmera, Tomáš Franc, Radka Křížová a Vojtěch Barták. Zadání recenzovali Ota Kéhar a Tomáš Prosecký.

Jakožto organizátoři a porotci se na finále podíleli Lenka Soumarová, Tomáš Prosecký, Tomáš Franc, Václav Pavlík, Radka Křížová, David Bálek, Tomáš Patch, Miroslav Randa, Magdalena Hrnková, Stanislav Poddaný, Lukáš Veselý, Eva Sedláčková a Petra Horká.

Kontakty a další informace

RNDr. Tomáš Prosecký
Vedoucí Štefánikovy hvězdárny, předseda ústřední komise Astronomické olympiády
Email: prosecky@planetum.cz




Štítky: Astronomická olympiáda


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »