Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  26. valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie proběhne za rok v Praze
Jan Palouš Vytisknout článek

26. valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie proběhne za rok v Praze

Ve dnech 14. - 25. srpna 2006, tedy přesně za rok, se v České republice uskuteční 26. valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie (IAU). Toto vrcholné světové zasedání astronomů se koná jednou za tři roky a do hostitelské země se vždy sjede několik tisíc astronomů z celého světa. Nad pražským valným shromážděním Mezinárodní astronomické unie převzali záštitu president republiky Václav Klaus, předseda Akademie věd Václav Pačes, rektor University Karlovy Ivan Wilhelm, rektor Českého vysokého učení technického Jiří Witzany, rektor Masarykovy university v Brně Petr Fiala a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.

Naposledy se tento vrcholný kongres u nás konal v roce 1967. Tehdy, při 13. valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie, byl uveden do provozu náš největší dalekohled. Od té doby prošel již několika modernizacemi a stále pracuje na observatoři Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově. Dalekohled má průměr hlavního zrcadla 2 m, hmotnost 87 tun a pro spektrální rozbor světla hvězd se u něj využívá ohniskové vzdálenosti 67 m.

Fotografie: Prof. Ronald D. Ekers, president Mezinárodní astronomické unie, při své návštěvě Prahy v březnu 2004, kdy uctil památku světově uznávaného astronoma českého původu Prof. Zdeňka Kopala na Vyšehradském hřbitově.

Mezinárodní astronomická unie je celosvětová organizace profesionálních astronomů. V Unii pracuje 12 vědeckých sekcí, 37 specializovaných komisí a 83 pracovních skupin, které pokrývají různé oblasti astronomie od Slunce a těles Sluneční soustavy až po vzdálené galaxie, studium struktury vesmíru a hledání mimozemského života. Mezinárodní astronomická unie také přiděluje jména nebeským tělesům či vydává stanoviska, zda nově objevené těleso ve Sluneční soustavě lze považovat za planetu či nikoliv. Toto téma bude jistě po nedávných objevech dalších těles na okraji Sluneční soustavy, z nichž jedno je větší než planeta Pluto, na pořadu jednání. Mezinárodní astronomická unie uznala novou planetu naposledy před 75 lety, kdy Američan Clyde Tombaugh objevil Pluto. Právě Pluto má své postavení planety současnými novými objevy silně ohroženo - je totiž jisté, že podle dnešních poznatků planetou není. Nová definice planety je tedy jedním ze současných témat Mezinárodní astronomické unie.

26. valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie, které proběhne v srpnu 2006 v České republice, se již intenzivně připravuje. Na programu bude mimo 4 plenárních přednášek předních světových astronomů 6 symposií, 17 kratších setkání, 7 specializovaných tematických zasedání, setkání mladých astronomů, setkání žen - astronomek a řada jednání jednotlivých divizí a komisí Mezinárodní astronomické unie. Kongresové noviny, které budou pro účastníky pražského valného shromáždění po dobu jeho konání příští rok vycházet, ponesou jméno Nuncius Sidereus III a budou tak navazovat na astronomickou minulost českých zemí, kdy Johannes Kepler v roce 1612 publikoval v Praze svůj spis Dissertatio cum Nuncio Sidereo.

Po 39 letech se tedy Praha ve dnech 14. - 25. srpna 2006 opět stane hlavním městem světové astronomie. Česká republika zve astronomy celého světa do města, které se může pochlubit bohatou vědeckou minulostí. Již ve 14. století zde byla založena Karlova universita, na které se astronomie vyučovala. V Praze v průběhu staletí pobývali a pracovali velikáni astronomie a fyziky Tycho Brahe, Johannes Kepler, Christian Doppler, Ernst Mach, Albert Einstein a další.

poster IAU

Prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc.
předseda Českého národního komitétu astronomického
Astronomický ústav Akademie věd ČR




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »