Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  ASTROLÉTO NA KLETI aneb Planetky na dosah ruky

ASTROLÉTO NA KLETI aneb Planetky na dosah ruky

Observatoř na Kleti Autor: Archiv
Observatoř na Kleti
Autor: Archiv
Jako každý rok otevírá Hvězdárna na Kleti své dveře letním poutníkům a zve na prohlídky, které v červenci a srpnu 2014 probíhají od úterý do neděle. Začátek vždy v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30 hodin. Letošní novinkou je vystavený unikátní 60kilogramový meteorit – kdo by se nechtěl dotknout posla z vesmíru?

Tisková zpráva Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti ze dne 6. července 2014

Kleť, nejvyšší hora Blanského lesa, již od pradávna přitahuje poutníky díky svému jedinečnému rozhledu. A protože je to místo s vynikajícími klimatickými podmínkami, byla zde vybudována pozorovatelna. Hvězdárna na Kleti je ve vědeckém světě proslulá objevy a výzkumem blízkozemních planetek a komet.

Během prohlídky se návštěvník dozví více o práci jihočeských astronomů, o planetkách objevených na Kleti a jejich mezinárodně proslulých pojmenováních, o nebezpečenstvích, která mohou blízkozemní planetky způsobit, prohlédne si výstavu fotografií planetek, komet a dalších objektů sluneční soustavy. Navíc je letos vystaven jedinečný 60kilogramový meteorit. Za jasného počasí je možné pozorovat Slunce a sluneční skvrny, a to největším čočkovým dalekohledem v České republice o průměru 30 cm.

Muonionalusta – tak se nazývá nový přírůstek na výstavě v kleťské kopuli. Jedná se o železný meteorit, který zapůjčil český cestovatel a sběratel Jiří Šimek. Ten jej nalezl ve Švédsku pod povrchem země. Tento meteorit je pozůstatkem jednoho z největších pádů meteoritů, který se udál před necelým milionem let.

Kleťští astronomové se věnují výzkumu planetek a komet od 70. let. První planetka byla objevena v roce 1978 a nese jméno Kleť. Následovaly stovky dalších objevů. Z toho 1010 planetek bylo objeveno na Observatoři Kleť, což řadí tuto pozorovatelnu celosvětově mezi dvacet nejúspěšnějších observatoří. Jméno planetky navrhuje objevitel. Nechává se inspirovat domovem, osobnostmi či pohádkovými a filmovými postavami. A tak se ve sluneční soustavě pohybují například Jižní Čechy, České Budějovice, Malše, Cílek, Zdeněkmiler, ale i Asterix, James Bond či planetka Vepřoknedlozelo.

Hvězdárna Kleť je nejvýše položenou hvězdárnou v Čechách. Začala se budovat v roce 1957 pár metrů pod samotným vrcholem hory. V roce 1973 byla dokončena druhá kopule, které se domácky přezdívá Koperníkovka a kde probíhají exkurze. Hvězdárna Kleť je pobočkou Hvězdárny a planetária České Budějovice. Zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Aktuální informace na www.hvezdarnaCB.cz.

Observatoř Kleť
tel. 380 711 242 nebo 380 123 327 (VOIP)
Vedoucí observatoře Miloš Tichý
603 913 985

Hvězdárna a planetárium Č. Budějovice
Ředitelka Ing. Jana Tichá
386 352 239




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »