Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hubbleův kosmický dalekohled na českobudějovické hvězdárně

Hubbleův kosmický dalekohled na českobudějovické hvězdárně

Hubble na oběžné dráze, představa malíře.
Autor: NASA.

V sobotu 25. dubna 2015 uvádí Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích mimořádný celodenní program pro malé i velké návštěvníky. Sobotní program bude věnovaný Hubbleovu kosmickému dalekohledu, který letos v dubnu slaví 25 let pobytu ve vesmíru.

Hubbleův kosmický dalekohled – dalekohled, kterému nevadí déšť, vítr, bouřky ani sníh; - dalekohled, jehož fotografie obletěly svět; - dalekohled, který v astronomii způsobil revoluci a pomohl lidstvu trochu víc porozumět vesmíru; - dalekohled, který od roku 1990 obíhá kolem naší planety a zásobí lidstvo fotografiemi jak blízkého okolí Země tak nesmírně vzdálených galaxií. Hubbleův kosmický dalekohled slaví své neuvěřitelné 25. narozeniny.

Oslavy 25 let Hubbleova kosmického dalekohledu. Autor: HaP České Budějovice.ˇ
Oslavy 25 let Hubbleova kosmického dalekohledu.
Autor: HaP České Budějovice.ˇ
K oslavě těchto významných Hubbleových narozenin vybrala NASA a ESA výroční snímek. Jaký bude? To je otázka, kterou dnes ještě nesmíme zodpovědět. Tento unikátní velkoformátový snímek je přísně utajován. Právě v sobotu 25. dubna 2015 budou moci návštěvníci českobudějovické hvězdárny originální tisk tohoto snímku poprvé spatřit. Snímek se stane součástí nové výstavy, dokreslující Hubbleovo působení ve vesmíru. Českobudějovická hvězdárna jej získala jako jedna z pouhých 4 institucí v ČR na základě grantu Evropské kosmické agentury.

Českobudějovická hvězdárna bude pro veřejnost otevřena od 10:00 do 21:00 hodin. Jsou připraveny pohádky pro nejmenší, pořady v planetáriu pod umělou oblohou, multimediální projekce k Hubbleovu výročí. Za jasného počasí bude kolem poledne otevřena kopule k pozorování Slunce a večer k pozorování oblohy. Podrobný program je uveden na plakátku. Jednotné celodenní vstupné je 60,- Kč s místenkou na dopolední, odpolední či večerní planetárium. Předprodej vstupenek probíhá od 20. dubna 2015 v budově Hvězdárny a planetária ČB.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice je instituce, zabývající se astronomickým výzkumem a seznamováním široké veřejnosti s astronomií a jí příbuznými vědami. Českobudějovická hvězdárna je umístěna na Krumlovských alejích (v Háječku) na soutoku Vltavy a Malše.

Petra Stolbenková
Hvězdárna a planetárium
České Budějovice
tel. 386 352 044
e-mail: marketing@hvezdarnacb.cz
http://www.hvezdarnaCB.cz




O autorovi

Štítky: Hubblův kosmický dalekohled, HaP České Budějovice


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »