Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická expedice v Úpici si letos připomíná šedesáté výročí

Astronomická expedice v Úpici si letos připomíná šedesáté výročí

Astronomická expedice v Úpici 2017
Autor: Archiv České astronomické společnosti

Od 3. do 19. srpna na pozemku Hvězdárny v Úpici probíhá jubilejní šedesátý ročník letní školy astronomie pro mládež – Astronomická expedice v Úpici 2018. Při té příležitost se v sobotu 11. srpna na Hvězdárně v Úpici uskuteční setkání bývalých účastníků, při němž budou moci zavzpomínat na dřívější expedice a také se seznámit s tím, jak probíhá tato akce v současnosti. Setkání se zúčastní také čestný předseda České astronomické společnosti Dr. Jiří Grygar a její současný předseda profesor Petr Heinzel. Novináři jsou na akci srdečně zváni. Tisková zpráva České astronomické společnosti ze dne 7. srpna 2018

Astronomická expedice v Úpici je letní škola astronomie pro mládež ve věku 15 – 26 let, která délkou svého trvání nemá v Evropě obdoby. Koná se vždy 16 dnů okolo měsíčního novu (proto je přesný termín variabilní) během letních prázdnin. Jejím cílem je naučit účastníky pozorovat noční oblohu, nejen pouhým okem a za pomoci dalekohledů, ale také pomocí moderních přístrojů – CCD kamer a digitálních fotoaparátů.  Nočnímu pozorování je přizpůsoben program akce, při němž se uléhá ke spánku kolem třetí hodiny ranní a vstává o půl jedenácté dopoledne. Denní program je vyplněn dalším vzděláváním – přednáškami, workshopy a experimenty.  Přednášky  obstarávají  odborní  vedoucí  a  také  zvaní odborníci z  řad českých renomovaných astronomů a přírodovědců. Řada těchto odborníků se také v minulosti sama expedic zúčastňovala, ze všech jmen lze uvést například Jiřího Grygara.

Prostřední sobotu letošní expedice vyhradíme vzpomínkové akci pro bývalé účastníky

Program, sobota 11. srpna 2018

12:00 Uvítání, následované moderovanou diskuzí pamětníků (moderuje místopředseda České astronomické společnosti, bývalý účastník a posléze i vedoucí Astronomické expedice Pavel Suchan)

14:00 Oběd

15:00 Přednáška Jiřího Grygara: Žeň objevů 2017

17:00 Po skupinách prohlídky hvězdárny a "expedičních" prostor

Novináři jsou na tuto akci srdečně zváni. Registrace není nutná, hlaste se prosím na místě pořadatelům. Rozhovory budou možné.

Pořadatelem akce je Amatérské prohlídka oblohy, sekce České astronomické společnosti.

V minulosti se na Astronomické expedici v Úpici podílela řada dalších institucí a organizací, např. Hvězdárna a planetárium Brno a samozřejmě Hvězdárna v Úpici.

Fotografie ke stažení (ve webovém rozlišení) na https://www.astro.cz/clanky/ostatni/astronomicka-expedice-upice-2017-nejlepsich-16-dnu-v-roce.html, případně u Petra Scheiricha na vyžádání (viz. kontakty níže).

Kontakty:

Dr. Petr Scheirich - Amatérská prohlídka oblohy, sekce České astronomické společnosti, e-mail: petr.scheirich@gmail.com, telefon: 721 873 858

Pavel Suchan - tiskový tajemník České astronomické společnosti a pamětník expedic, email: suchan@astro.cz, telefon: 737 322 815

 

Tisková zpráva ke stažení v DOC a PDF




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Tisková zpráva, Astronomická expedice


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »