Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti v roce 2021

Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti v roce 2021

Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti
Autor: Jihlavská astronomická společnost

V uplynulých sedmnácti letech pořádala Jihlavská astronomická společnost populární letní dětský astronomický tábor. Pokud epidemická situace dovolí, nejinak tomu bude i v letošním roce, byť letošní tábor dozná několika důležitých změn.

Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti je letní dětský tábor zaměřený zejména na astronomii a příbuzné vědní oblasti. Tábora se mohou účastnit všichni, kteří se chtějí nejen pobavit, ale také se něco dozvědět. Součástí tábora je pozorování noční oblohy pomocí velkých astronomických dalekohledů a netradiční seznamování s astronomií, fyzikou a ostatními přírodními vědami. Koncepce programu je rozdělena do různých úrovní tak, aby tábor poskytoval dostatečný prostor jak pro děti, které s astronomií už mají zkušenosti, tak i pro absolutní nováčky. Zatímco začátečníci se učí základům astronomie, seznamují se s oblohou, ovládáním dalekohledu apod., pokročí se učí astrofotografii, měření změn jasnosti proměnných hvězd nebo např. astronomickou spektroskopii. 

Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti Autor: Jihlavská astronomická společnost
Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti
Autor: Jihlavská astronomická společnost
Ve dne účastníci žijí běžným táborovým životem. Hrají celotáborovou hru a nejrůznější soutěže a chodí na výlety. V tábořišti máme k dispozici hřiště. V budově, která je součástí tábořiště, je velká společenská místnost, sloužící zároveň jako jídelna. Účastníci bydlí po dvou, v podsadových stanech s nepromokavou celtou. V kuchyni se připravuje obvyklých pět chodů a nad škrábanci a odřeninami bdí zkušený zdravotník, nebo zdravotnice. Program zajišťují oddíloví vedoucí s letitou praxí.

V minulosti Astronomický tábor probíhal na táborové základně Domu dětí a mládeže Jihlava na Hájence Černé lesy u Brtnice na Jihlavsku. Vzhledem k plánované rozsáhlé rekonstrukci však bude toto tábořiště v letošním roce zcela uzavřeno a Astronomický tábor se musí přesunout jinam. Konkrétně na táborovou základně u Borovan v jižních Čechách.

Tábor je vhodný pro děti ve věku 10 až 17 let.
Termín tábora: 17. července – 31. července 2021.
Cena tábora: 4 900,- Kč / osobu (cena je konečná)

Veškeré informace ohledně tábora, včetně online přihlášky, jsou k dispozici na webu: http://www.astronomickytabor.cz. V případě dotazů se lze obracet na email kontakt@astronomickytabor.cz.

V souvislosti s aktuální koronavirovou epidemií samozřejmě nelze předpovídat vývoj situace. Jihlavská astronomická společnost však vyvine veškeré úsilí k tomu, aby tábor byl pro všechny účastníky co nejbezpečnější. Při přípravě tábora jsou důsledně reflektovány pokyny, opatření a doporučení centrálních i regionálních hygienických orgánů. Pokud by bezprostředně před táborem došlo ke zhoršení epidemické situace natolik, že by tábor nemohl proběhnout, organizátor se zavazuje k vrácení dosud již vybraných poplatků.

Pevně však věříme že se situace v dohledné době začne zklidňovat a budeme si opět moci užít kus léta strávený pod hvězdnou oblohou.




O autorovi

Miloš Podařil

Miloš Podařil

Miloš Podařil (*1984, Jihlava) je jedním ze spoluzakladatelů Jihlavské astronomické společnosti, jíž je od roku 2004 předsedou. Od roku 2010 je členem Výkonného výboru České astronomické společnosti, kde se stará především o správu významných ocenění členů ČAS. Působí také jako místopředseda Pobočky Vysočina ČAS. Krom astronomie (především oblasti meziplanetární hmoty) se zabývá ekonomií a související problematikou neziskového sektoru.

Štítky: Astronomický tábor


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »