Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Brněnská hvězdárna ve víru vášně

Brněnská hvězdárna ve víru vášně

Zdá se to neuvěřitelné, ale Hvězdárna a planetárium Brno v těchto dnech slaví hned tři výročí. Skutečně! Už je to 63 roků, co na vršku Kraví hory stojí naše tajemná kopule. Už je to 6 roků, co na vršku Kraví hory stojí naše čarokrásná budova. A už to jsou 4 roky, co na vršku Kraví hory provozujeme stroj na vizuální zázraky – digitárium.

Taková kombinace je samozřejmě důvodem k ohlédnutí. Díky historickým záznamům například víme, že nás od 16. října 1954 až do dnešního dne navštívilo přesně 3 674 327 návštěvníků. Shodou náhod také další výročí spadají do období na přelomu října a listopadu. První návštěvníci branami naší nové budovy prošli 10. listopadu 2011. A ve čtvrtek 31. října 2013 jsme stisknutím velkého červeného tlačítka oživili digitální planetárium. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

V průběhu sedmi desetiletí se samozřejmě na brněnské hvězdárně odehrál bezpočet zajímavých akcí. Ať již na obloze skutečné, sledované dalekohledy v našich pozorovatelnách, nebo na obloze umělé v sále planetária, které bylo svědkem netradičních představení, divácky velmi úspěšných pořadů, výjimečných setkání a prestižních konferencí.

Za všechny jen několik málo čísel. Novou budovou zrekonstruovanou dle návrhu architekta Martina Rudiše prošlo za šest roků 757 823 návštěvníků, kteří zhlédli 10 345 představení. Prim přitom hraje digitální planetárium, familiárně nazývané digitárium, které na sklonku roku 2013 instalovalo česko-francouzské konsorcium Nowatron Electronic a RSA Cosmos. Sál digitária navštívilo již 667 884 lidí. Na každé ze 189 sedaček tedy najdeme epitelové stopy více než tři a půl tisíce návštěvníků!

Že Hvězdárna a planetárium Brno stále dobře šlape, je zásluhou skvělých pracovníků, mimořádné přízně města Brna a samozřejmě našich báječných návštěvníků, kteří stále prahnou po chytré zábavě a nějakém tom poučení. Osobně mohu slíbit, že to bude ještě bláznivější jízda než doposud. V nejbližší době totiž zveřejníme detaily k projektu realizovanému v příštím roce, který naši instituci posune ještě dál… jakkoli se to zdá téměř nemožné. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Co a kdy se na Kraví hoře odehraje? To zatím prozrazovat nebudeme. Sledujte www.hvezdarna.cz. Ne, lepší bude, když se rovnou vydáte na Kraví horu a některé z představení. 3^RESTART totiž může začít téměř kdykoli.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »