Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Den hvězdáren a planetárií

Den hvězdáren a planetárií

Logo Asociace hvězdáren a planetárií
Autor: Marcel Bělík

Den hvězdáren a planetárií je opět téměř za humny. V letošním roce vychází na pátek 15. března. Datum je vždy vybíráno tak, aby byl Měsíc, jakožto vhodný pozorovací objekt i pro menší děti, okolo první čtvrti, a aby byl pátek. První ročník vyhlásila po domluvě Asociace hvězdáren a planetárií v roce 2019, a to shodou okolností také 15. března. Letos máme tedy již 6. ročník. Den hvězdáren a planetárií si klade za drobný cíl upozornit na existenci mnoha hvězdáren u nás, které přinášejí zajímavé programy a zážitky. A to nejen pro zájemce o astronomii, ale i, a možná zejména, pro úplné astronomické laiky.

Možná byste čekali, že astronomové vás na svých pracovištích přivítají spíše večer a v noci, proč tedy Den a ne Noc hvězdáren a planetárií? Důvod je jednoduchý. Mnoho, ne-li většina hvězdáren, a o planetáriích ani nemluvě, vás totiž přivítá i ve dne. Kdy byste se jinak chtěli podívat třeba na Slunce nebo na meteorologickou stanici? Ovšem, každá hvězdárna pracuje trochu jinak a jindy, takže... čtěte dále.

Rok 2024 je šestým ročníkem „Dne hvězdáren a planetárií“. Pokud byste se chtěli v tento den podívat na některou z vašich oblíbených či blízkých hvězdáren, shlédněte prosím její webové stránky či plakáty, zda je v tomto roce do projektu zapojena, a zda a v jakém čase se na ni můžete přijít podívat. Ovšem, i kdyby nebyla, stejně tam určitě v otvírací době zajděte, prostor nad našimi hlavami vždy stojí za podívání. Můžete sledovat i tyto stránky, kde budeme seznam zapojených hvězdáren postupně aktualizovat. Tento seznam nemusí být úplný, informujte se proto vždy na vaší hvězdárně.

Tento den bychom chtěli všem astronomii milovným lidem připomenout, že nad našimi hlavami se nachází obloha, po které se pohybují hvězdy, planety, Měsíc i Slunce, tu a tam se mihne meteor či kometa, tu a tam kosmická stanice či družice, a že na toto vše se můžeme podívat jednak svýma očima, jednak dalekohledy a jednak prostřednictvím projektorů našich planetárií.

Na astronomických pracovištích se však nepozoruje pouze obloha. Na některých najdete již zmíněné meteorologické stanice, seismická měření nebo třeba detekce znečištění ovzduší. Ovšem kromě vědeckých pozorování na většině naleznete i modely a pořady, které vám umožní seznamovat se s vesmírem i v době, kdy je třeba zataženo, nebo dokonce i když prší.

Den hvězdáren a planetárií 15. března 2024 je tu a je na nás a na vás, jak s ním naložíme. Ovšem ať tak či tak, kdykoliv se podíváte na nějakou z našich hvězdáren, jistě nebudete zklamáni.

Hvězdárny, které nám již zaslaly podrobnosti naleznete v seznamu níže. Pokud byste projevili zájem o prezentaci Vašeho programu zde, napište na adresu belik@obsupice.cz.

 

Hvězdárna v Úpici (http://www.obsupice.cz)

Hvězdárna v Úpici bude pro návštěvníky otevřena od 10 do 22 hodin. Součástí programu bude prohlídka hvězdárny včetně nového návštěvnického centra. V případě jasného počasí bude možno přes den pozorovat Slunce, večer pak určitě Měsíc a další objekty oblohy. Vstup bude zdarma.

 

Hvězdárna v Prostějově (https://www.hvezdarnapv.cz/)

I letos si hvězdárna v Prostějově připravila pro návštěvníky bohatý program. Pro děti budou připraveny hry, kvízy i dílny plné tvoření. Za příznivého počasí proběhne pozorování objektů hlubokého vesmíru, planet a dalších zajímavostí. V přízemí hvězdárny si návštěvníci mohou vyzkoušet pokusy z fyziky a optiky na takzvaných optických lavicích. Vstupné je zdarma.

Hvězdárna bude otevřena od 20:00 do 22:00

 

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni (https://www.hvr.cz/)

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, příspěvková organizace, Voldušská 721, Rokycany a U Dráhy 11, Plzeň

Otevřeno bude na obou hvězdárnách (Plzeň, Rokycany) od 18 hodin do – dokud vydrží ti nejvytrvalejší.

Při jasné obloze pozorování Měsíce, Jupitera, po setmění souhvězdí a objekty zimní oblohy.

Třešničkou na dortu by se mohla stát kometa 12P/Pons-Brooks, která by v tomto období mohla být viditelná možná i pouhým okem!

A když bude ošklivě?

Na obou hvězdárnách bude připraven program „pod střechou“:

  • prohlídka výstavních prostor
  • umělá obloha v papírovém planetáriu (Plzeň), na plátně (Rokycany)
  • procházka po Venuši a Mezinárodní kosmické stanici prostřednictvím virtuální reality
  • malé překvapení pro ty, kteří stihnou navštívit obě hvězdárny

Více kolem 1. března na webu hvr.cz

Vstupné – dobrovolné

 

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové (www.astrohk.cz)

Den hvězdáren a planetárií u nás začíná ve 20:30. I naše hvězdárna se ráda připojuje ke Dni hvězdáren a planetárií, při jehož příležitosti umožní bezplatný vstup na večerní pozorování noční oblohy. Všichni milovníci vesmíru jsou tedy vítáni. 

 

Planetárium v 3D kino v Havlíčkově Brodě (https://zsnuselska.cz/…um/)
 
Přírodovědné centrum na základní škole Nuselská s planetáriem a 3D kinem v Havlíčkově Brodě působí v roce 2024 již pátým rokem. "Dne hvězdáren a planetárií" se účastní poprvé. Přírodovědné Centrum bude pro veřejnost otevřeno od 14.00 do 22.00 hodin. Součástí programu bude prohlídka Přírodovědného centra s planetáriem a 3D kinem, budou připraveny krátké kvízy s vesmírnou tématikou pro děti různých věkových kategorií. V případě jasného počasí bude možno přes den pozorovat malým hvězdářským dalekohledem Slunce, večer pak Měsíc a další objekty večerní oblohy. Vstup na "Den hvězdáren a planetárií" bude zdarma a není nutné se na něj registrovat.
Souběžně s "Dnem hvězdáren a planetárií" proběhnou dvě placená promítání z našeho dlouhodobého programu pro veřejnost (dospělí 80 Kč, děti a důchodci 60 Kč):
- od 16.30 film v planetáriu "3-2-1 Start!" (https://www.centrumnuselska.cz/…art),
- od 18.00 film ve 3D kině "Divoká Afrika" (https://www.centrumnuselska.cz/…a3d).
 
 

 

Hvězdárna a planetárium Uherský Brod (https://hvezdarnaub.cz/)

Pojďte s námi oslavit Den hvězdáren a planetárií na naší hvězdárně a v planetáriu. 
V 17:00 se v planetáriu na Domě kultury vydáme na putování naší sluneční soustavou. Naším cílem budou planety a nejrůznější zajímavá zákoutí.
Od 19:00 zveme všechny zájemce o kosmonautiku a průzkum vesmíru do přednáškového sálu hvězdárny na přednášku Ing. Tomáše Přibyla s názvem "Starbase: Brána na Mars".
Po přednášce následuje za příznivého počasí pozorování noční oblohy.

Těšíme se na setkání s vámi mezi hvězdami!

Hvězdárna F. J. Gerstnera v Chomutově (http://www.astro21.cz)

Astronomická společnost v Chomutově zve veřejnost na akci „Den hvězdáren a planetárií“, která proběhne v pátek 15.března od 17:00 hod - 21:00 hod. na hvězdárně F. J. Gerstnera (louka vedle parkoviště u bývalého kina Oko. Lipská ul. naproti kostelu Sv. Barbory v Chomutově).

Podrobnější program najdete na internetových stránkách www.astro21.cz

Vstup zdarma.

 

Hvězdárna Žebrák (http://www.hvezdarnazebrak.cz/)

Hvězdárna Žebrák - Den hvězdáren Autor: Hvězdárna Žebrák
Hvězdárna Žebrák - Den hvězdáren
Autor: Hvězdárna Žebrák

 

Hvězdárna Jaroslava Trnky ve Slaném (https://www.hvezdarna-slany.cz/)

Hvězdárna Jaroslava Trnky ve Slaném - Den hvezdaren a planetarii Autor: Hvězdárna Jaroslava Trnky ve Slaném
Hvězdárna Jaroslava Trnky ve Slaném - Den hvezdaren a planetarii
Autor: Hvězdárna Jaroslava Trnky ve Slaném

 

Hvězdárna Valašské Meziříčí (https://www.astrovm.cz)

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila pro všechny milovníky astronomie na Den hvězdáren a planetárií zábavné odpoledne a večer.

Program bude začínat už ve 14:00 Měsíční stezkou, která přenese dětské účastníky do vesmíru a na povrch Měsíce. Od 17:30 proběhne slavnostní premiéra pětimetrových nafukovacích modelů Slunce a Země. Po premiéře planet v 18:00 je připravena přednáška o Měsíci, po ní se mohou návštěvníci rozprchnout po areálu hvězdárny, kde budou připravena pozorovací stanoviště. Více informací najdete na našich webových stránkách.

Hvězdárna Valašské Meziříčí Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Asociace hvězdáren a planetárií


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »