Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR v Praze

Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR v Praze

Astronomický pavilon AsÚ AVČR. Autor: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin AVČR
Astronomický pavilon AsÚ AVČR.
Autor: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin AVČR
V následujících dvou dnech 4. a 5. listopadu 2011 proběhnou v Astronomickém ústavu AV ČR v Praze - Spořilově (Oddělení galaxií a planetárních systémů) dny otevřených dveří. Těšit se můžete na následující program se zajímavými přednáškami.

Pátek 4. listopadu 2011

16:00 Otevření Astronomického pavilonu, komentovaná prohlídka, pozorování dalekohledy na terase a v kopuli

Přednášky:

16:15 - 17:00 Prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc.: Galaxie a planetární soustavy
17:15 - 18:00 RNDr. Zdislav Šíma, CSc.: Gravitační potenciál Země
18:00 - 19:00 Doc. RNDr. Vladimír Karas, DrSc.: Černé díry a kompaktní hvězdy + beseda

A dále následuje až do 22 hodin pro zájemce vždy krátká úvodní prezentace Oddělení galaxií a planetárních systémů a pozorování dalekohledem, s ohledem na počasí pravděpodobně pouze pozemských objektů.

Sobota 5. listopadu 2011

Přednášky:

10:00 - 11:00 Prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc.: Vznik hvězd v galaxiích
11:00 - 11:30 Ing. Cyril Ron, CSc.: Rotace Země a její sledování
11:30 - 12:30 Mgr. Michal Bursa, PhD.: Vesmír - kolik toho o něm ještě nevíme
13:00 - 14:00 Mgr. Pavel Jáchym, PhD.: Proměny galaxií v kupách

Od 10 do 14 hodin bude také možné pozorovat dalekohledy z kopule a terasy, s ohledem na počasí pravděpodobně pouze pozemské objekty jako ukázku schopnosti různých dalekohledů.

Adresa: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Pracoviště Praha, Boční II 1401, Praha 4 - Spořilov, Oddělení galaxií a planetárních systémů
Informace: www.asu.cas.cz
Kontakt a informace: Pavel Suchan, suchan@astro.cz, 737 322 815




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »