Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV v Ondřejově

Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV v Ondřejově

Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV v Ondřejově
Autor: Astronomický ústav AV ČR

Po celé tři dny od 18. do 20. května 2018 jsou pro vás otevřena odborná pracoviště a můžete si je prohlédnout s výkladem odborníků. Otevírací doba po všechny tři dny 9 až 17 hodin, v pátek a sobotu večer navíc za jasného počasí doprovodný program. Vstup  i doprovodný program zdarma.

PROGRAM

‣    Prohlídka Perkova dvoumetrového dalekohledu - největšího dalekohledu v České republice. Hlavní přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 84 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků.
‣    Prohlídka Slunečního oddělení: sluneční patrola, horizontální dalekohled HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů) a sluneční radioteleskop o průměru 10 metrů.
‣    Prohlídka dalekohledu o průměru 65 cm Oddělení meziplanetární hmoty.
‣    Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.

Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR Autor: Astronomický ústav AV ČR
Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR
Autor: Astronomický ústav AV ČR

‣    Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů - to vše s komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka každou sudou hodinu, v pátek dopoledne po dohodě se školní skupinou.
‣    Prohlídka dvou historických kopulí, v případě jasného počasí pozorování Slunce v historické Západní kopuli.
‣    Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny, osobnost jejího zakladatele J. J. Friče, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři.
‣    Ústavní knihovna přístupná pro čtení, posezení a diskuze.

DOPROVODNÝ PROGRAM

PO OBA DNY:

‣    V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) po setmění pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny.
‣    V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) ve 22:00 a 23:00 před historickou Centrální kopulí "Seznámení s oblohou nad námi aneb planetárium naživo". Malý kurz orientace na obloze -  pod skutečnou hvězdnou oblohou. Ukážeme si souhvězdí nad námi a povíme si, jaká souhvězdí jsou vidět po celý rok a která naopak se zimní oblohou právě zapadají, zatímco nad východem vycházejí ta, která budou vidět po celou noc. Ukážeme si polohu právě pozorovatelných planet.   
‣    Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit na tel.: 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).
‣    Promítání dokumentárního životopisného filmu GRYGAR natočeného studenty Slezské univerzity (délka 84 minut, probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu): v sobotu v 10:00 a ve 14:00, v neděli v 10:00. Po sobotním promítání od 14 hodin přijde diváky pozdravit Dr. Jiří Grygar a zdrží se na krátkou diskuzi.
‣    Doprovodné výstavy v budově Slunečního oddělení:
•    Solarografie aneb obrazy které maluje samo Slunce - autor Mgr. Maciej Zapior, Ph.D. ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR
•    Kresby vesmíru podle skutečných fotografií - dokument nebo umění? - autorky  Tereza Prokopová a Eva Voláková

V SOBOTU:

Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR Autor: Astronomický ústav AV ČR
Dny otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR
Autor: Astronomický ústav AV ČR

‣    Od 9 do 17 hodin program pro děti - hra Staň se kosmonautem, start na parkovišti. Očekávat můžete také mimořádného hosta - Krtka astronauta, který děti navštíví při přednáškách pro děti a se kterým se budete moci vyfotit (v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu).
‣    12:00 a 16:30 Krtek ve vesmíru aneb povídání o tom, jak se Krtkovi astronautovi žilo na oběžné dráze (30 minut) - Pavel Suchan, následuje slosování o ceny pro účastníky dětské hry (probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu).

V NEDĚLI:

‣    11:30 - Krtek ve vesmíru aneb povídání pro děti o tom, jak se Krtkovi astronautovi žilo na oběžné dráze (30 minut) - Pavel Suchan a přítomen bude i Krtek astronaut (probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu)
‣    Populárně naučné přednášky pro veřejnost, které přednesou odborníci Astronomického ústavu AV ČR (probíhá ve Slunečním oddělení):
•    14:00 – Solarografie aneb obrazy které maluje samo Slunce - Mgr. Maciej Zapior, Ph.D. ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR
•    15:30 – Evropský sluneční dalekohled - budoucnost slunečních pozorování - Mgr. Jan Jurčák, Ph.D. ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR

V sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin přímo v areálu hvězdárny občerstvení. Cukrárna U jahůdky z Ondřejova nabízí něco k jídlu a pití, sladkosti, zmrzlinu a také teplé nápoje.  

V muzeu si můžete koupit turistickou známku a další drobné upomínkové předměty.


V sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin v prostoru hřiště u hvězdárny, hned vedle parkoviště VÝSTAVA DROBNÉHO ZVÍŘECTVA - holubů, králíků a drůbeže - pořádaná Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Odborný výklad
k vystavovaným zvířatům, bohatá tombola pro děti se zvířátky a dalšími výhrami. Vstupné dobrovolné.

Ztratili jste se? Potřebujete poradit? Ptejte se prosím organizátorů označených jmenovkami či oblečených v našich tričkách nebo do reflexních vest – poradí vám . Dotazy na organizaci na 737 322 815.

Upozornění: z této akce budou pořizovány fotografie a videozáznamy pro účely archivace a propagace Dnů otevřených dveří.


Pozor: v sadu hvězdárny nyní kvetou přírodní orchideje Prstnatce májové, které jsou zákonem přísně chráněny. To je také důvod, proč nesekáme louky až do jejich odkvětu. Prosíme, netrhat!




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Astronomický ústav AV ČR


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »