Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Eratosthenův experiment 2022

Eratosthenův experiment 2022

Eratosthénovo měření stínu v Alexandrii a v Syeně vedlo k výpočtu obvodu Země
Autor: Wikimedia Commons

Ten příběh jste již někde možná slyšeli. Eratosthenés byl řecký učenec, který žil převážně ve třetím století před naším letopočtem a už v té době se mu podařilo poměrně dobře nejen dokázat, že Země je kulatá, ale ještě změřit její obvod. Cílem akce Eratosthenes Experiment 2022 je propojit co nejvíce škol od Evropy po jižní Afriku tak, aby společně ve stejný okamžik změřily velikost naší Země.

Jak by měl experiment probíhat?

21. března 2022 od 10.30 do 12.30 hodin středoevropského času spojí své síly studenti z Řecka a Jihoafrické republiky, aby oživili Eratosthenův experiment, 2250 let starou badatelskou aktivitu, která propojuje moudrost minulosti se školou zítřka. V rámci této akce nás studenti krok za krokem dovedou k Eratosthenovu měření s využitím jednoduchých pomůcek i informačních a komunikačních nástrojů a budou spolupracovat na určení obvodu Země pomocí jednoduchých geometrických výpočtů. Akce bude doprovázena pozorováním Slunce pomocí slunečních dalekohledů z obou polokoulí.

Pro vyšší přesnost výpočtu je tedy žádoucí propojit se s nějakou školou v zahraničí, nejlépe ve Středomoří nebo v Africe. A od toho právě slouží registrace na webu eratosthenes.ea.gr, kde vám pak nabídnou kontakt na školu na podobném poledníku.

Méně přesné, ale zajímavé by mohlo být, pokud své měření budou sdílet i školy u nás, například školy v Liberci a Jindřichově Hradci leží prakticky na 15. poledníku a podobně jsou na stejném poledníku školy v Praze a Českých Budějovicích. Ovšem rozdíl v délce stínu bude zanedbatelný ve srovnání s chybou měření. Proto doporučujeme využít nabídky pořadatelů akce, kteří nabídnou seznam škol (a jejich kontaktních osob), které se nacházejí na zeměpisné délce velmi blízké zeměpisné délce vaší školy. Registrujte svoji školu, aby o vás věděli ostatní.

Očekávaný postup

Zjistěte čas místního poledne ve vaší lokalitě. Použijte internetovou kalkulačku poloh Slunce NOAA nebo software Stellarium (návod na použití v ENG).

Vezměte metrovou tyč (H = 1 metr, viz obrázek níže) a postavte ji kolmo k zemi. Požádejte studenty, aby změřili délku tyče a ujistili se, že je dlouhá jeden metr. V přesně stanovený čas místního poledne požádejte studenty, aby změřili délku stínu tyče (délka S na obrázku níže). Měření zopakujte pětkrát a jejich hodnoty zapište do formuláře na webových stránkách akce.

Měření délky stínu metrové tyče Autor: Eratosthenes Experiment
Měření délky stínu metrové tyče
Autor: Eratosthenes Experiment

Poskytněte studentům hodnotu délky (L) třetí strany trojúhelníku na obrázku níže nebo je požádejte, aby ji sami vypočítali pomocí Pythagorovy věty (L2 = S2 + H2). Hodnotu si zapište.

Pomocí Map Google zjistěte vzdálenost mezi vaší školou a školou, kterou jste si vybrali. (Krátký návod, jak provést měření pomocí Google Earth). Poskytněte studentům hodnotu této vzdálenosti mezi oběma školami. Hodnotu si zapište do sešitu.

V případě zataženého počasí postupujte podle návodu zde.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Eratosthenes Experiment 2022
[2] Eratosthenés z Kyrény



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Měření obvodu Země, Eratosthenés


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »