Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Evropa hledá kosmickou inspiraci

Evropa hledá kosmickou inspiraci

Evropská kosmická agentura ESA vyhlašuje klání, jehož se může zúčastnit kdokoliv z celé Evropy a jehož cena je velmi lákává: návštěva semináře ve skotském Edinburghu 8. a 9. ledna 2007, kde se bude diskutovat a tvořit budoucí strategie evropské kosmonautiky.

Účast v klání je přitom poměrně jednoduchá: stačí odpovědět na dvojici následujících otázek. "Proč, z Vašeho úhlu pohledu, je kosmický výzkum pro Evropu důležitý a jaké přínosy mohou vyplynout z kosmického výzkumu pro evropské občany?" (v originále "Why, in your view, is space exploration relevant to Europe, and what benefits can derive from space exploration for European citizens?") a "Na které kosmické oblasti by se měla ESA zaměřit v příštích třiceti letech a proč?" (v originále "Which space destinations should ESA target within the next 30 years from now and why?").

Všechny odpovědi došlé do uzávěrky v pondělí 4. prosince 2006 budou posouzeny specialisty ESA a BNSC (British National Space Center) a pět autorů nejlepších bude pozváno na edinburghský seminář "European Space Exploration Workshop". Upozorňujeme, že odpovědi je nutné zasílat v anglickém jazyce.

Originální stránky projektu naleznete na serveru ESA (před odesláním svých návrhů nezapomeňte přečíst podmínky) .




O autorovi

Tomáš Přibyl

Tomáš Přibyl

Český novinář, publicista a popularizátor kosmonautiky (narozen v roce 1975). Je autorem několika populárních knih z dění v kosmonautice za poslední desítky let. Jmenujme například "Den, kdy se nevrátila Columbia" (2004) nebo "Spanilá jízda po Marsu" (2004). Více informací na stránce autora.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »