Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hurikán Dorian očima družic

Hurikán Dorian očima družic

Hurikán Dorian nad ostrovy Portoriko a Hispaniolaz družice GOES-16
Autor: NOAA/NESDIS/STAR

Blížící se hrozba v podobě hurikánu Dorian je zároveň vhodnou ukázkou, jak nám dnes pomáhají družice dálkového průzkumu Země. Už to není jen doména běžných meteorologických družic na geostacionární dráze, jako je vidět na snímku v úvodu článku. Pomáhají nám i družice obíhající na polární dráze, jako jsou NOAA nebo Aqua. Speciální přístroj na další z družic pak dokázal odhalit i výškový profil rozložení vodních par. Hurikán Dorian by měl na Floridu udeřit v pondělí. Věřme, že to lidé zde žijící přestojí bez úhony a že nezpůsobí ani škody na kosmodromu na mysu Canaveral.

Na složeném obrázku z tří různých družic vidíme hurikán Dorian, případně jeho mírnější stádium, tropickou bouři. Vlevo je pohled z malé družice TEMPEST-D, což je meteorologická družice velikosti krabice od cereálií, která zachytila bouři u Portorika 28. 8. 2019. CubeSat snímal bouři z výšky 400 km pomocí rádiových vln. Dokáže přitom zobrazit místa s největší vlhkostí vzduchu a silným deštěm. Zkratka názvu družice (Temporal Experiment for Storms and Tropical Systems Demonstration) odkazuje právě na demonstraci, že i malé družice mohou přinést aktuální data o počasí, v tomto případě tropických bouřích, na různých místech Země.

Tři různé pohledy na tropickou bouři/hurikán Dorian z družice Aqua, TEMPEST-D a CloudSat
Tři různé pohledy na tropickou bouři/hurikán Dorian z družice Aqua, TEMPEST-D a CloudSat

Na obrázku uprostřed je záběr družice Aqua, respektive jejího přístroje AIRS (Atmospheric Infrared Sounder). Snímá teplotu, vlhkost a vyzařování infračervených vln. Dá se tak zjistit mohutnost oblačnosti v tropické bouři. Snímek vznikl 29. 8. 2019. Fialové oblasti zde prezentují velmi chladná oblaka, tedy velmi vysokou oblačnost. Pochopitelně lze očekávat, že jde o vrcholky bouřkových oblaků s velmi silným deštěm. Modrá a zelená reprezentují teplejší oblasti s ne tak silnými srážkami, oranžová a červená jsou oblasti v podstatě bez oblačnosti.

Níže přiložené video ukazuje, jak pracuje třetí z družic. Jde opět o malý objekt určený na průzkum vertikálního složení oblak. Družice CloudSat používá k tomuto účelu radar, který doslova rozřízne oblačnost. V době snímání měla tropická bouře Dorian maximální rychlosti větru ještě „jen“ 85 km/h a oblačnost sahala do výšky 15 km. Barvy na snímku představují různě veliké kapky vody. Růžová a tmavě červená znamená ty největší a tedy asi i nejsilnější déšť.

Jak bylo řečeno v úvodu, družice nám velmi pomáhají se včas připravit na řádění živlů, jakým jsou tropické bouře a hurikány. Jak vidíme, dokáží dokonce pomoci přesně vystopovat, kde je aktuálně nebezpečí největší. Nedokáží však zabránit škodám na majetku a životech a tak nezbývá než doufat, že se lidé na bouři dobře připraví a škod bude co nejméně.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Různé pohledy na hurikán Dorian. NASA/JPL



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Dálkový průzkum Země, Hurikán Dorian, Hurikán


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »