Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Konec listopadu v Rokycanech bude patřit lákavým přednáškám (nejen) o zatmění Slunce

Konec listopadu v Rokycanech bude patřit lákavým přednáškám (nejen) o zatmění Slunce

Fantastické zatmění Slunce i přes slabou vrstvu mraků...
Autor: Petr Horálek

V rámci tradičního přístrojového semináře Hvězdárny v Rokycanech, o pátku a víkendu 25. - 27. listopadu 2016 se můžete těšit na velmi bohatý program. Zejména v sobotu a v neděli bude několik petrých přednáškových bloků, které se svým zaměřením dotknou hlavně nadcházejícícho úplného zatmění Slunce v srpnu 2017 v USA, za nímž plánuje vyrazit velké množství českých a slovenských nadšenců. Nebude chybět astroburza, prohlídka přístrojů a za jasného počasí se pochopitelně můžete těšit i na pozorování.

Seminář pořádaný pro majitele a konstruktéry amatérských dalekohledů a astronomické techniky se koná pravidelně každým rokem. Páteční program se odehrává na Hvězdárně v Rokycanech, kde je možnost pro neformální setkání účastníků. Mohou se zde probírat témata, na něž se nedostane v oficiálním programu. Za bezoblačného počasí je zájemcům k dispozici dalekohled hvězdárny a terasa. Sobotní a nedělní program probíhá v Základní škole TGM v Rokycanech, budova školy je blízko náměstí a nedaleko od vlakového a autobusového nádraží. Pokud se chcete zúčatnit, pro omezený počet míst prosíme o vyplnění a zaslání příhlášky.

pátek 25. 11. 2016

Hvězdárna Rokycany

18:00  Setkání na hvězdárně
Prohlídka Hvězdárny v Rokycanech
(k diskusi a společnému posezení je zajištěn bufet)

sobota 26. 11. 2016

ZŠ T. G. Masaryka

8:00    Prezence
přihlášky k prodeji na burze

9:30    Zahájení

9:45   Sluneční výzkum v období třetí průmyslové revoluce
RNDr. Pavel AMBROŽ, CSc.

10:45   Slunce a jeho zatmění
Ing. Marcel BĚLÍK

12:30    Přestávka na oběd

14:00    Proměnné hvězdy
Ladislav ŠMELCER

15:30    Zpracování astronomických dat z DSLR
Martin MAŠEK

17:00    Astroburza

19:30    Předpokládaný závěr sobotního oficiálního programu

neděle 27. 11. 2016

ZŠ T. G. Masaryka

8:30    Na kometě, aneb co Verne netušil
Bc. Ondřej TRNKA

10:00    Molucké klenoty aneb za „okem boží“ na východ Indonésie
Bc. Petr HORÁLEK

12:00     Předpokládané zakončení semináře

Noclehy

Ubytování účastníků bude zajištěno v Domově mládeže střední školy (Fr. Kotyzy 1026, Rokycany), prakticky v  centru Rokycan, blízko oblíbené restaurace Na Železné. Pokoje jsou dvoulůžkové a třílůžkové. Cena za jednu noc je 220,- Kč. Nocleh je nutné uhradit (společně s odesláním přihlášky) na účet Hvězdárny v Rokycanech č. 6635381/0100, KB Rokycany nebo složenkou „C“ na adresu Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 01 Rokycany.

Uzávěrka přihlášek

Kapacita semináře je omezena velikostí školních prostor přibližně na 80 míst. Podle zkušeností z minulých let se může stát, že proto nebudeme moci přijmout všechny přihlášené. Proto bude brán zřetel na pořadí došlých přihlášek. Jejich uzávěrka je v pátek 18. listopadu 2016. Přihlášky zasílejte přednostně prostřednictvím internetu na e-mail: hvezdarna@hvr.cz (formulář přihlášky je k dispozici na internetových stránkách Hvězdárny Rokycany), nebo v „papírové“ podobě na adresu Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p.o., Voldušská 721, 337 01  Rokycany. Přihlášení účastníci, kteří požadují ubytování obdrží od organizátorů potvrzení. Informaci dostanou i Ti, kteří se již z kapacitních důvodů nebudou moci semináře zúčastnit.

Různé

Po celou dobu semináře bude v budově školy zřízen bufet nejen k občerstvení, ale i k pohodlnému posezení a diskusím. V budově základní školy TGM, kde jsme sice vítanými, ale přesto hosty, je nutné se přezouvat. Nezapomeňte si proto laskavě vzít přezutí s sebou.

Dokumenty ke stažení

 

Kontakty a další informace

Karel Halíř
Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p.o.,
Voldušská 721, 33711 Rokycany
Email: hvezdarna@hvr.cz
Tel.: 371 722 622.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Přístrojový seminář v Rokycanech

Převzato: Hvězdárna v Rokycanech



O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.

Štítky: Hvězdárna v Rokycanech, Rokycany - přístrojový seminář, Rokycany


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »