Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Konec listopadu v Rokycanech bude patřit lákavým přednáškám (nejen) o zatmění Slunce

Konec listopadu v Rokycanech bude patřit lákavým přednáškám (nejen) o zatmění Slunce

Fantastické zatmění Slunce i přes slabou vrstvu mraků...
Autor: Petr Horálek

V rámci tradičního přístrojového semináře Hvězdárny v Rokycanech, o pátku a víkendu 25. - 27. listopadu 2016 se můžete těšit na velmi bohatý program. Zejména v sobotu a v neděli bude několik petrých přednáškových bloků, které se svým zaměřením dotknou hlavně nadcházejícícho úplného zatmění Slunce v srpnu 2017 v USA, za nímž plánuje vyrazit velké množství českých a slovenských nadšenců. Nebude chybět astroburza, prohlídka přístrojů a za jasného počasí se pochopitelně můžete těšit i na pozorování.

Seminář pořádaný pro majitele a konstruktéry amatérských dalekohledů a astronomické techniky se koná pravidelně každým rokem. Páteční program se odehrává na Hvězdárně v Rokycanech, kde je možnost pro neformální setkání účastníků. Mohou se zde probírat témata, na něž se nedostane v oficiálním programu. Za bezoblačného počasí je zájemcům k dispozici dalekohled hvězdárny a terasa. Sobotní a nedělní program probíhá v Základní škole TGM v Rokycanech, budova školy je blízko náměstí a nedaleko od vlakového a autobusového nádraží. Pokud se chcete zúčatnit, pro omezený počet míst prosíme o vyplnění a zaslání příhlášky.

pátek 25. 11. 2016

Hvězdárna Rokycany

18:00  Setkání na hvězdárně
Prohlídka Hvězdárny v Rokycanech
(k diskusi a společnému posezení je zajištěn bufet)

sobota 26. 11. 2016

ZŠ T. G. Masaryka

8:00    Prezence
přihlášky k prodeji na burze

9:30    Zahájení

9:45   Sluneční výzkum v období třetí průmyslové revoluce
RNDr. Pavel AMBROŽ, CSc.

10:45   Slunce a jeho zatmění
Ing. Marcel BĚLÍK

12:30    Přestávka na oběd

14:00    Proměnné hvězdy
Ladislav ŠMELCER

15:30    Zpracování astronomických dat z DSLR
Martin MAŠEK

17:00    Astroburza

19:30    Předpokládaný závěr sobotního oficiálního programu

neděle 27. 11. 2016

ZŠ T. G. Masaryka

8:30    Na kometě, aneb co Verne netušil
Bc. Ondřej TRNKA

10:00    Molucké klenoty aneb za „okem boží“ na východ Indonésie
Bc. Petr HORÁLEK

12:00     Předpokládané zakončení semináře

Noclehy

Ubytování účastníků bude zajištěno v Domově mládeže střední školy (Fr. Kotyzy 1026, Rokycany), prakticky v  centru Rokycan, blízko oblíbené restaurace Na Železné. Pokoje jsou dvoulůžkové a třílůžkové. Cena za jednu noc je 220,- Kč. Nocleh je nutné uhradit (společně s odesláním přihlášky) na účet Hvězdárny v Rokycanech č. 6635381/0100, KB Rokycany nebo složenkou „C“ na adresu Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 01 Rokycany.

Uzávěrka přihlášek

Kapacita semináře je omezena velikostí školních prostor přibližně na 80 míst. Podle zkušeností z minulých let se může stát, že proto nebudeme moci přijmout všechny přihlášené. Proto bude brán zřetel na pořadí došlých přihlášek. Jejich uzávěrka je v pátek 18. listopadu 2016. Přihlášky zasílejte přednostně prostřednictvím internetu na e-mail: hvezdarna@hvr.cz (formulář přihlášky je k dispozici na internetových stránkách Hvězdárny Rokycany), nebo v „papírové“ podobě na adresu Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p.o., Voldušská 721, 337 01  Rokycany. Přihlášení účastníci, kteří požadují ubytování obdrží od organizátorů potvrzení. Informaci dostanou i Ti, kteří se již z kapacitních důvodů nebudou moci semináře zúčastnit.

Různé

Po celou dobu semináře bude v budově školy zřízen bufet nejen k občerstvení, ale i k pohodlnému posezení a diskusím. V budově základní školy TGM, kde jsme sice vítanými, ale přesto hosty, je nutné se přezouvat. Nezapomeňte si proto laskavě vzít přezutí s sebou.

Dokumenty ke stažení

 

Kontakty a další informace

Karel Halíř
Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p.o.,
Voldušská 721, 33711 Rokycany
Email: hvezdarna@hvr.cz
Tel.: 371 722 622.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Přístrojový seminář v Rokycanech

Převzato: Hvězdárna v Rokycanech



O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.

Štítky: Hvězdárna v Rokycanech, Rokycany - přístrojový seminář, Rokycany


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »