Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Konference RAGtime

Konference RAGtime

Konference RAGtime
Autor: Debora Lančová

Ve dnech 19. – 23. 9. se na Fyzikálním stavu v Opavě dvacátý druhý ročník konference RAGtime, který letos probíhal poprvé online. Letošní účast se řadí mezi jednu z největších v historii a to s 85 účastníky z celého světa a se 40 přednáškami. Online přednášky probíhaly prostřednictvím platformy Zoom a následné diskuze nejen přímo ve videopřenosu, ale také v chatu.

Program konference se jako tradičně zaměřuje na extrémně hmotné kompaktní objekty ve vesmíru, letos je velká pozornost věnována numerickým simulacím akrečních struktur v okolí těchto objektů. Celá konference je věnována oslavě jubilejních 70. narozenin profesora Zdeňka Stuchlíka, ředitele Fyzikálního Ústavu v Opavě.

Mezi nejzajímavější příspěvky patří:

  • „The effective potential in Newton's, Einstein's theories and beyond“ profesora Marka Abramowicze z Varšavy, působícího mimo jiné také na Univerzitě ve švédském Göteborgu a na Slezské Univerzitě v Opavě.
  • „Monitoring M87* in 2009-2017 with the EHT“ Macieka Wielguse z Black Hole Initiative Harvardovy Univerzity v USA.
  • „Variability in accretion flows: Comparison of numerical simulations with observations“ čerstvé absolventky doktorského studia na CAMKu ve Varšavě.
  • „Linear algebra and nonlinear diskoseismology“ Jiřího Horáka z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.
  • „Global numerical simulations of geometrically thin accretion disks“ od Bhupendry Mishry z Los Alamos National Laboratory v USA.
  • „Neutron-star crusts, mountains and gravitational waves“ profesora Johna Millera z Oxfordské Univerzity v Anglii.

Více o konferenci naleznete na: ragtime.physics.cz Záznamy ze všech přednášek budou k dispozici později také online.

Pořádání online konference nám přineslo spoustu nových zkušeností a zážitků, ale pole ohlasu většinu účastníků je kontakt naživo určitě lepší. Budeme se tedy těšit, že v příštím roce s trochou štěstí budou moci všichni přijet za námi do Opavy.




O autorovi

Štítky: Konference


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »