Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Křest astronomického kalendáře 2019 na Hvězdárně v Úpici

Křest astronomického kalendáře 2019 na Hvězdárně v Úpici

Křest kalendáře Zdenka Bardona 2019
Autor: Richard Kotrba

Hvězdárnou v Úpici prošlo za 59 let již opravdu mnoho začínajících astronomů. Někteří z nich se vydali na profesionální dráhu, jiným se astronomie vryla pod kůži na celý život jako jejich koníček. Také zde působily skutečné legendy, například prvorepublikový astrofotograf Jindřich Zeman. A bez přehánění by se dalo říci, že v duchu jeho odkazu hvězdárna pokračuje aktivitami svých členů i nyní. Jeden z nich, a s jistou nadsázkou i hvězdárenský astrofotograf, člen ČAS,  a “čerstvý” ESO Foto Ambasador Zdeněk Bardon, dostal neuvěřitelnou příležitost se podílet na tvorbě úchvatného kalendáře pro rok 2019, který byl tuto sobotu představen na zasedání Východočeské pobočky České astronomické společnosti v Úpici. Kalendář slavnostně pokřtil a převzal do svých rukou ředitel hvězdárny Marcel Bělík.  

Titulní strana kalendáže ZB 2019 Autor: Zdeněk Bardon
Titulní strana kalendáže ZB 2019
Autor: Zdeněk Bardon

A o co vlastně jde? O nic méně než o kalendář německého optického giganta ZEISS. Když člověk narazí na tuto značku, tak si představí čočky, dokonalé objektivy anebo například Perkův doumetrový dalekohled v Ondřejově, který slouží profesionálům již více než 50 let. Objektiv Zeiss používal ostatně i výše zmiňovaný Jindřich Zeman, který s ním vytvořil své pověstné, několikahodinové expozice s ručním pohonem dalekohledu.

Měsíc duben kalendáře ZB 2019 Autor: Zdeněk Bardon
Měsíc duben kalendáře ZB 2019
Autor: Zdeněk Bardon

S pověstnou precizností, s jakou se vyrábějí legendární objektivy, je také zpracován první astronomický kalendář ZEISS. Formát A2 s vysokogramážním fotografickým papírem podtrhuje důstojnost astronomických snímků Zdeňka Bardona a skvěle tak reprezentuje bývalého žáka Letních astronomických expedic úpické hvězdárny po celém světě. 

Přibližně ve stejnou dobu byl kalendář představen též na Hvězdárně v Rimavské Sobotě na Slovensku. Zde jej převzal a představil její ředitel Pavol Rapavý.

Představení kalendáře ZB 2019 v Rimavské Sobotě Autor: Daniela Rapavá
Představení kalendáře ZB 2019 v Rimavské Sobotě
Autor: Daniela Rapavá

Bohužel, špatnou zprávou je, že kalendář je neprodejný, ale tou dobrou je prestiž české astrofotografické tvorby, která chytne za srdce nejen laika. 

Pokud pan Mlejnek, který byl zakladatelem a prvním ředitelem úpické hvězdárny, a též dobrým astrofotografem, “pozoruje” někde od mlhoviny v Orionu své pokračovatele, musí být na své žáky velmi hrdý. Zcela jistě je “něco málo” naučil, ale hlavně jim vlil do žil obří nadšení, které přetrvává až do dnešních dnů. Česká astrofotografie se tak opět rozletí do celého světa.

Děkujeme pane Mlejnek!




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Kalendář 


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »