Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Kurzy krajinářské astrofotografie v roce 2020

Kurzy krajinářské astrofotografie v roce 2020

Kurzy krajinářské astrofotografie Petra Horálka.
Autor: Petr Horálek.

V roce 2020 se v Oblasti tmavé oblohy v Beskydech a na hvězdárně v Pardubících budou konat workshopy věnované krajinářské astrofotografii, které povede astrofotograf Petr Horálek. Termíny jsou zatím tři, z toho dva kurzy se odehrají v Beskydech, jeden v Pardubicích. O případných dalších termínech vás ještě budeme informovat.

Termíny kurzů

Bližší informace

Maximální kapacita je 10 (Beskydy) respektive 12 (Pardubice) míst, celková cena se liší podle konání workshopu. Vážní zájemci, prosím, ozvěte se na horalek.peter@gmail.com a rovněž zaplaťe zálohu do termínu uvedeného na stránkách jednotlivých workshopů. Záloha je vratná v případě neuskutečnění workshopu v daném termínu či včasném odhlášení se z daného termínu a slouží k zaplacení poplatků v zázemí konání daného kurzu. Další informace v odkazech výše anebo na uvedeném emailu.

Orientační program (Beskydy)

Hvězdné nebe na podzim nad chatou Švarná Hanka v Beskydské oblasti tmavé oblohy. Autor: Petr Horálek.
Hvězdné nebe na podzim nad chatou Švarná Hanka v Beskydské oblasti tmavé oblohy.
Autor: Petr Horálek.
Program se liší podle místa konání a vyhrazuje se právo jej změnit podle požadavků účastníků počasí i dalších okolností. V Pardubicích bude zaměřen spíše na teorii a praktická část bude zaměřena na zpracování v počítači (data budou dodána). V Beskydech se naopak počítá za přízně počasí i s možností focení oblohy a zpracování nafocených dat. Program níže je pro beskydské workshopy, pardubický se liší, viz podrobné informace v odkazech výše.

Pátek

17:00: Přibližný příjezd účastníků, ubytování
18:00: Večeře


19:00: Úvod do krajinářské astrofotografie (startrails, pointovaná, panoramatická) + diskuze (pokud zataženo)
19:00: Asistované focení a pozorování oblohy s doprovodem (pokud jasno)

Sobota

9:00: Snídaně

10:00: Úvod do krajinářské astrofotografie (startrails, pointovaná, panoramatická) + diskuze (pokud jasno v minulé noci)
10:00: Praktická ukázka zpracování dat – zpracování panoramat od pořízení, složení v PTGui až po finální úpravy v PS + diskuze (pokud zataženo v minulé noci, data budou dodána)

12:00: Oběd

13:00: Pokračování praktické části – vlastních (jasno v minulé noci) / dodaných dat
16:00: Krátká přestávka a pokračování teoretické části (úprava Mléčné dráhy, filtry fyzické a digitální, ukázky zpracování na příkladech)

18:00: Večeře

19:00: Focení a pozorování oblohy (jasno)
19:00: Poslední teoretický blok (kalibrace dat, skládání/kombinování z vícesekvenčního snímání, tvorba snímků s meteorickými roji)

Neděle

9:00: Snídaně


10:00 – 12:00: teoretická/praktická část (kalibrace dat, kalibrace a skládání/kombinování, meteorické roje) přizpůsobená průběhu v sobotu a konkrétním požadavkům účastníků workshopu

12:00: Oběd, po obědě zakončení

Co s sebou?

Do Beskyd digitální zrcadlovka s jedním anebo více objektivy (hlavně světelné s ohniskem mezi 10 a 24 mm, či až 50 mm), pevný stativ, kabelová spoušť, kvalitní oblečení do horské podzimní přírody, pevná obuv a baterka (ideálně červené světlo). Pro teoretickou část (Pardubice i Beskydy) je nutný přenosný počítač s programy Lightroom, Photoshop a PTGui. Fyzická náročnost workshopu bude lehká. Účast na workshopu je vhodná i pro fotografy, kteří zatím nemají žádnou zkušenost s astronomickou fotografií a touží proniknout do jejích tajů.

Kromě astrofotografie bude rovněž možné v průběhu jejího praktikování pod noční oblohou rovněž pozorovat objekty nočního nebe hvězdářským dalekohledem (v Pardubicích přímo v kopuli hvězdárny jedním z největších dalekohledů v Česku, v Beskydech mobilním zrcadlovým teleskopem).

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Stránky Petra Horálka - nabídka fotografických kurzů
[2] Facebook Petra Horálka



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Petr Horálek, Astrofotografický workshop


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »