Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Medaile Akademie věd pro profesora Petra Heinzela

Medaile Akademie věd pro profesora Petra Heinzela

Medaile Akademie věd pro profesora Petra Heinzela.
Autor: Astronomický ústav AV ČR

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš vyznamenal 9. prosince 2015 čestnou oborovou medailí Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách prof. RNDr. Petra Heinzela, DrSc. z Astronomického ústavu AV ČR.

O Petru Heinzelovi

Prof. RNDr. Petr Heinzel, DrSc. je významným světovým odborníkem v oboru sluneční fyziky. Jeho práce se zaměřují především na výzkum aktivních procesů ve sluneční atmosféře, přičemž mnohé se zabývají problematikou nerovnovážné spektroskopie, a to jak z hlediska teoretického (modelování procesů ve sluneční atmosféře), tak i z pohledu observačního. Publikoval téměř 300 prací, z toho více jak 100 ve významných impaktovaných časopisech. Práce dosáhly mnoha citací (H index 26 dle WOS). Prof. Heinzel se zasloužil o rozvoj pozemních pozorování na observatoři v Ondřejově (působil ve funkci vedoucího Oddělení sluneční fyziky Astronomického ústavu AV ČR) a zejména pak o aktivní zapojení AV ČR do mezinárodního kosmického výzkumu.

Své rozsáhlé mezinárodní kontakty využil k začlenění Astronomického ústavu AV ČR do realizace několika kosmických experimentů v rámci ESA (Evropská kosmická agentura), především velkého projektu Solar Orbiter. Sám také působí v řadě orgánů mj. v AV ČR či MŠMT, které koordinují kosmický výzkum v ČR a v akademické sféře. V letech 2004–2012 byl prof. Heinzel ředitelem Astronomického ústavu AV ČR, o jehož rozvoj se významně zasloužil. V tomto období se stala ČR členem ESO (Evropská jižní observatoř) i ESA (Evropská kosmická agentura). Dlouhodobě také působí jako pedagog na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze, kde přednáší teorii hvězdných atmosfér. Za dlouhodobou spolupráci v oblasti vědy a výchovu mladých pracovníků byl nedávno oceněn Zlatou medailí rektora Vratislavské univerzity v Polsku. V roce 2014 obdržel Nušlovu cenu jako ocenění České astronomické společnosti za celoživotní přínos astronomii.

Medaile Ernsta Macha

Ernst Mach patří k nejvýznamnějším osobnostem vědy druhé poloviny 19. století především v oblasti experimentální fyziky. Jeho jménem je označena řada fyzikálních veličin a pojmů. Jako vědec proslul svou důkladností, precizností i manuální zručností, svým klidem a jasným, stručným a výstižným formulováním myšlenek. Jako pedagog a filozof byl autorem řady učebnic a přehledných kompendií z oblasti fyziky, stál u zrodu této vědní disciplíny v českých zemích v její novodobé podobě. Na jeho počest uděluje Akademie věd České republiky Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha vynikajícím domácím i zahraničním vědcům v oboru fyzikálních věd.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Ernst Mach na Wikipedii
[2] Petr Heinzel na Wikipedii

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Ocenění


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »