Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Opravdu Vám nechyběl? - Den hvězdáren a planetárií

Opravdu Vám nechyběl? - Den hvězdáren a planetárií

Noc nad hvězdárnou
Autor: Petr Horálek.

Stalo se již velkou tradicí oslovit návštěvníky a hlavně potenciální návštěvníky různých institucí například za pomoci „Noci v knihovně, v kostele, v muzeu… či kdekoliv jinde…“. Ovšem pro české milovníky astronomie podobná akce chyběla. Tedy, „Den hvězdáren a planetárií“ je tu – v letošním roce v pátek 15. března 2019.

Skvrna Autor: Richard Kotrba
Skvrna
Autor: Richard Kotrba
Ano, zní to možná podivně, vždyť hvězdárnu máme mnohdy spojenu s noční návštěvou jakési kulovité budovy s dlouhými „trubami“, skrze které se díváme na Měsíc či Saturna. Nu ano, to je jistě správné, ale jsou i hvězdárny, a je jich většina, ne-li všechny, které nás uvítají i ve dne. Buď třeba opět u dalekohledu, kterým můžeme pozorovat naše Slunce, nebo se lze i ve dne kochat umělou noční oblohou pod kopulí některého z našich planetárií. Nu a „den“ navíc v sobě zahrnuje vlastně jak den, tak i noc, tedy celých 24 hodin, dobu světla i tmy.

Logo AsHaP Autor: Marcel Bělík
Logo AsHaP
Autor: Marcel Bělík
Asociace hvězdáren a planetárií proto vyhlásila český „Den hvězdáren a planetárií“, tedy den, kdy bychom chtěli všem astronomii milovným lidem připomenout, že nad našimi hlavami se nachází obloha, po které se pohybují hvězdy, planety, Měsíc i Slunce, tu a tam se mihne meteor či kometa, tu a tam kosmická stanice či družice, a že na toto vše se můžeme podívat jednak svýma očima, jednak dalekohledy a jednak prostřednictvím projektorů našich planetárií.

Rok 2019 je prvním ročníkem tohoto „Dne“. Prvním, zkušebním, pokusným, ale v každém případě začínajícím. Jeho datum byl pro rok 2019 stanoven na 15. března. Pokud byste se chtěli v tento den podívat na některou z Vašich oblíbených či blízkých hvězdáren, shlédněte prosím její webovské stránky či plakáty, zda je hned v tomto prvním roce do projektu zapojena, a zda a v jakém čase se na ni můžete přijít podívat. Ovšem, i kdyby nebyla, stejně tam určitě v otvírací době zajděte, prostor nad našimi hlavami vždy stojí za podívání.

Kopule Autor: Marcel Bělík
Kopule
Autor: Marcel Bělík
Ovšem, i když nestihnete využít Den hvězdáren a planetárií letos, nebo bude zataženo, nebo se Vám prostě nebude chtít, budete mít možnost i v letech příštích. Termín však není pevný. Vzhledem k nejrůznějším soumrakovým, pozorovacím, pracovním i odpočinkovým faktorům je stanoven na pátek nejblíže první čtvrti v březnu každého roku.  Takže si můžete udělat i plán dlouho dopředu …

Den hvězdáren a planetárií 15. března 2019 je tu a je na nás a na Vás, jak s ním naložíme. Ovšem ať tak či tak, kdykoliv se podíváte na nějakou z našich hvězdáren, jistě nebudete zklamáni.

V současné době jsou do Dne hvězdáren a planetárií 2019 zapojeny tyto hvězdárny:

  • Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy - 16:30 na Štefanikově hvězdárně premiéra animovaného filmu pro děti Ťulda a hvězdy. Štefanikova hvězdárna otevřena 14-18 a 19-21 hodin. (http://www.planetum.cz/)
  • Hvězdárna v Rokycanech a Plzni (http://hvr.cz/)
  • Hvězdárna Veselí nad Moravou (http://www.hvezdarna-veseli.cz/)
  • Hvězdárna Vsetín (V pátek 15. 3. 2019 od 9:00 do 21:00 hodin zdarma prohlídka hvězdárny a meteorologické stanice, pozorování Slunce či večerní astronomické pozorování. (http://www.muzeumvalassko.cz/objekty/hvezdarna-vsetin/)
  • Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové (http://www.astrohk.cz/)
  • Hvězdárna a planetárium České Budějovice (http://www.hvezdarnacb.cz/)
  • Hvězdárna v Úpici (http://www.obsupice.cz)
  • Hvězdárna v Prostějově - Muzeum a galerie v Prostějově (Vstupné zdarma. Hvězdárna bude otevřena od 15:00 do 20:30. 15:00 Pozorování Slunce, 18:00 Podivuhodná difrakce, 19:30 Pozorování hvězdné oblohy, https://www.hvezdarnapv.cz/)
  • Techmania Science Center o.p.s. v Plzni (od 13:00 pozorování Slunce, od 15:45 kosmonautická přednáška v planetáriu, tyto akce zdarma, https://techmania.cz/cs/)
  • Hvězdárna F. Nušla v Jindřichově Hradci - bohatý program pro děti i dospělé (http://www.hvezdarnajh.cz/)
  • Hvězdárna Žebrák (http://www.hvezdarnazebrak.cz/)
  • Hvězdárna Valašské Meziříčí, p.o. - od 15 do 18 hodin exkurze po areálu, v 18 hodin přednáška a v 19 hodin začíná astronomické pozorování (https://www.astrovm.cz)

  • Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích - denní pozorování ve 13, 14,15 a 16 hod, večerní ve 20 a 21. 17:30 prezentace dalekohledu SHOT, v 17 pohádky, v 19 ukázka planetária (www.hapteplice.cz).

  • Astronomická společnost Chomutov - od 18 hodin prezentace na téma Hvězdárny a planetária v ČR (http://www.astro21.cz/)




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Noc hvězdáren a planetárií


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »