Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka na vlašimskou hvězdárnu

Pozvánka na vlašimskou hvězdárnu

Hvězdárna ve Vlašimi. Zdroj: Cestykrajem.cz.
Hvězdárna ve Vlašimi. Zdroj: Cestykrajem.cz.
Hvězdárna ve Vlašimi letos slaví 50. výročí svého vzniku. Už proběhly dvě významné akce s tímto výročím spojené, v září oslaví poloviční výročí tradiční seminář "O mezních otázkách". Do té doby můžete hvězdárnu navštěvovat i v letních měsících. Každý pátek od 21 hodin je pro vás až do konce srpna připraveno pozorování nočních objektů či nebeských úkazů. Počasí na hvězdárnou můžete sledovat nepřetržitě na internetu.

Každý pátek do konce srpna v 21 hodin (v září v 20 hodin) můžete přijít na hvězdárnu ve Vlašimi s vašimi kamarády nebo s vašimi dětmi a za jasného počasí budeme pozorovat planety a jejich měsíce, hvězdy a další zajímavé úkazy na noční obloze. Aktuální počasí ve Vlašimi (teplotu, tlak a vlhkost) můžete nepřetržitě sledovat na webu www.vas.cz.

Jubilejní 25. ročník semináře "O mezních otázkách" se bude konat v sobotu 10. září 2011 v KD Blaník ve Vlašimi. Od 10 hodin jsou na programu přednášky a dokumenty:

  • Václav Cílek - Ostrá hranice stínu
  • Stanislav Motl - Mágové proti Hitlerovi
  • Pavlína Brzáková - Šamanův plášť jako mapa vnitřních vesmírů
  • Vlastimil Hala - Integrální Leadership
  • Jan Broněk - Údolí králů
Od 19 hodin si bude povídat se svými hosty Květa Fialová.

V letošním roce jsme připravili dvě akce k 50. výročí otevření hvězdárny ve Vlašimi a k 20. výročí založení Vlašimské astronomické společnosti. V pátek 27. května 2011 byla speciální přednáška astronoma Mgr. Miroslava Bárty, Ph.D. s názvem Slunce a okolí doplněna vyprávěním o minulosti hvězdárny ve Vlašimi a aktivitách amatérských astronomů, které pro přítomné a hosty slavnostní akce přednesli Anna Kahounová a Mgr. Jan Urban. Ve čtvrtek 2. června 2011 přijel do Vlašimi Ing. Vladimír Remek, jeho beseda o kosmonautice stejně jako setkání na hvězdárně bylo plné srdečné atmosféry a odborných diskusí nad historií, ale zejména budoucností kosmonautiky a astronomie v Evropě.

A příjemná zpráva pro sběratele na konec - vlašimská hvězdárna má vlastní výroční turistickou známku!




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »