Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přihlašte své ratolesti na tajuplný astronomický tábor

Přihlašte své ratolesti na tajuplný astronomický tábor

Pro děti je první pohled dalekohledem zážitek na zbytek života...
Autor: 10 minute Astronomy

Už po sedmé pořádá Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti letní tábor pro děti a mládež, zaměřený na astronomii a kosmonautiku. První tři ročníky nesly název Astronomicko-kosmonautický tábor a pořádali jsme je ve spolupráci s ČSOP Žlutý květ. Od roku  2012 podnikáme tábory pouze v rámci SDM  pod názvem Vesmírná odysea. S tou letošní s podtitulem "2015: Vesmírná odysea – Duna" se podíváme na planetu Arrakis…

Námětem celotáborové hry je tedy známý Herbertův román Duna. Kromě pobytu mezi Fremeny, jízdy na červech, útoků na továrny s kořením a bojů s Harkoneny naše táborníky čeká tradiční dávka informací, testů a soutěží s astro a kosmo náplní, pozorování Saturnu, Měsíce, hvězd, meteorů a Slunce, celodenní výlet, táboráky, krátké i dlouhé, denní i noční hry, koupání v potoce, raketový den s vlastními pet-raketami, návštěva lanového centra a další zábava. Na oživení programu opět pozveme zajímavé hosty, kteří se věnují popularizaci vědy, astronomie a kosmonautiky. Program  máme opravdu pestrý a na nudu si u nás zaručeně nikdo stěžovat nebude.

Z Astro-Kosmo tábora v minulém ročníku. Autor: Sekce pro děti a mládež
Z Astro-Kosmo tábora v minulém ročníku.
Autor: Sekce pro děti a mládež
Místo pro naše letní prázdninové dobrodružství také neměníme. Ubytování je to velmi pěkné a okolí nabízí spoustu hracích území. Pozorovat se dá buď přímo u chalupy, nebo, pokud  chceme lepší podmínky, zavezeme techniku a spacáky autem na nedaleký kopec, sami tam dojdeme pěšky a na místě zůstáváme, dokud máme co pozorovat (občas i celou noc).

Po loňské zkušenosti, kdy nám těsně před táborem odřekla kuchařka a my už náhradu nesehnali, jsme se rozhodli, že vařit si propříště budeme sami. Loni se nám to velmi osvědčilo a ušetřené peníze jsme investovali právě do lanového centra, kde všichni, kteří se do korun stromů vydali, absolvovali nejdelší a nejtěžší úsek.  Náš výkon ostatně vzbudil obdiv u samotných provozovatelů centra.

Současné vedoucí a praktikanty jsme si sami vychovali – jsou to naši bývalí táborníci, ti nejstarší právě z dob prvních A-K táborů. A dorůstají nám další.  Málokdy se nám stane, že se dítě přihlásí na tábor jen jednou, většina se nejméně jednou dvakrát vrací.  A někteří i sedmkrát...

Zbývá už jen dodat kdy a kde se náš tábor koná, na kolik vyjde a jak je možné se přihlásit. Takže:

  • Místo tábora: Chalupa Polesí, Říčky v Orlických horách
  • Termín: 8. – 21. 8. 2015
  • Cena: 4 700,- Kč
  • Přihlášky ke stažení: ve formátu docx,  ve formátu PDF.
  • Kontakt, informace:
    Bartáková Věra
    Email: bartakova@astro.cz
    Tel.: 737 826 352

Pozvánka na Astro-Kosmo tábor 2015. Autor: Sekce pro děti a mládež
Pozvánka na Astro-Kosmo tábor 2015.
Autor: Sekce pro děti a mládež



Převzato: Sekce pro děti a mládež ČAS



O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.

Štítky: Astro-Kosmo tábor


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »