Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  2019: Vesmírná odysea – Pád Straumli

2019: Vesmírná odysea – Pád Straumli

Účastníci astronomického tábora 2018
Autor: Věra Bartáková

Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti pořádá jedenáctý ročník letnío dětského astronomického tábora. Tábor probíhá v příjemném prostředí Orlických hor v termínu 11. - 24. 8. 2019.

Kvalitních sci-fi románů je nesrovnatelně míň než těch průměrných a podprůměrných. Navíc  se nedá každý námět (kvalitního) sci-fi románu přetvořit do celotáborové hry. Takže je vždy velkou neznámou, kam vlastně poletíme s Vesmírnou odyseou příští léto…

Naše jedenácté táborové dobrodružství (a osmá Vesmírná odysea!) začíná na planetě Straumli. Vyspělá civilizace, jedna z mnoha na okraji galaktické Slupky, narazí při svém archeologickém výzkumu na archivy velmi starých PC systémů a v nich na odkaz, který slibuje nebývalý rozvoj všem společenstvím.  Jaké nebezpečí se v tomto odkazu skrývá nejen pro Straumli, ale pro celou Galaxii, nikdo netuší. V pravý okamžik však do osudu vesmíru zasáhneme my  a budeme se ze všech sil snažit zachraňovat náš vesmír.

Letní tábor 2019 Autor: Sekce pro děti a mládež
Letní tábor 2019
Autor: Sekce pro děti a mládež

Letošní celotáborovou hru jsme napasovali na děj románu Oheň nad hlubinou amerického spisovatele Vernona Vinge. Román není perfektní, dokonalý je ale nápad se sdíleným vědomím a děj se dá dobře skloubit s etapami celotáborové hry. Čeká nás tedy rozkódování zprávy ze Straumli, cesta na Spojku, dramatický únik před Mocností a pak snad i záchrana Galaxie pomocí Protiváhy na planetě Spárů. Kromě celotáborové hry budeme hrát i spoustu dalších her a nezapomeneme na ty, které se osvědčily a děti hodně baví. Určitě si užijeme i několik nočních her. Dalším programem tábora budou tradiční astro a kosmo bloky s informacemi, které se obvykle ihned využití v testech, soutěžích nebo úkolech. Rozšířením našich odborných bloků jsou přednášky našich milých hostů a také letos si jich několik užijeme. Samozřejmostí jsou noční pozorování, kdy využíváme téměř každý jasný večer. Obvykle v den maxima meteorického roje Perseid vyhlašujeme i jedno celonoční pozorování. Bát se ale nikdo nemusí  – kdo je unavený, může si jít lehnout do chaty, nebo strávit noc pod hvězdami ve spacáku před chalupou. Také nás čeká jeden celodenní výlet a nejméně dva táboráky.

Rakety z PET lahví Autor: Věra Bartáková
Rakety z PET lahví
Autor: Věra Bartáková
Letošní tábor proběhne tradičně v srpnovém termínu, od soboty 10. 8. do soboty 24. 8. 2019. Místo, vedoucí, část dětí  a cena jsou stejné jako loni a kuchař bude předloňský (teď už plně kvalifikovaný ;) ).

Maličko smutnou zprávou je, že Hradečanku letos budeme okupovat naposledy. Pro příští rok s ní má majitel (hradecká nemocnice), nějaké úmysly a dá se jen hádat – prodej? rekonstrukce?. Nicméně Orlické hory jsou pro nás tak báječným zázemím, že se jich nevzdáme a zdá se, že bychom pro další roky mohli najít základnu v úplně skvělé chalupě jen o nějakých 10 km vzdušnou čarou dále. Ale nepředbíhejme, do srpna 2020 je ještě daleko. Zatím se těšme na letošní tábor, ten začne už za pár měsíců. Takže: na viděnou v srpnu na Hradečance!

Věra Bartáková, hlavní vedoucí tábora

Důležité informace o táboře:

Termín:  10. – 24. 8. 2019
Cena:  4 500 Kč
Maximální počet účastníků: 24  
Dopravu na tábor nezajišťujeme, není to v našich silách
Věk účastníků:  děti od 10 do 16 let – ZÁVAZNÁ-PŘIHLÁŠKA 2019
Podrobné informace zasíláme účastníkům po přijetí přihlášky.
Kontakt, informace:  Věra Bartáková, tel.737 826 352
e-mail:  bartakova.vera(a)seznam.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce pro děti a mládež ČAS



O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.

Štítky: Sekce pro děti a mládež ČAS, Astronomický tábor


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »