Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Rádi fotíte? Hledá se nejnápaditější snímek Měsíce!

Rádi fotíte? Hledá se nejnápaditější snímek Měsíce!

Soutěž Za všechno může Měsíc jen... trvá do 25. září 2016.
Autor: Knihovna Mokré.

Knihovna U Mokřinky, Česká astronomická společnost a pardubická hvězdárna vyhlašují fotografickou soutěž s názvem „Za všechno může Měsíc jen…“. Téma je velmi volné a záleží jen na fantazii a důvtipu fotografa. Záleží samozřejmě také na štěstí. Možná je ten nejskvělejší ukryt někde v šuplíku. A je jen na každém z vás, zda bude Měsíc na fotografii či bude skryt. Zapojit do soutěže se mohou jak zdatní astrofotografové, tak i laická veřejnost – jde hlavně o netradiční a originální zachycení našeho nejbližšího vesmírného souseda. Soutěž probíhá až do 25. září 2016 a na účastníky soutěže již teď čekají pěkné ceny. Těšíme se na zajímavé snímky!

Pozor, soutěž byla prodloužena do 25. září (včetně)! Můžete tak soutěžit i s případnými snímky polostínového zatmění Měsíce 16. září!

Banner - soutěž za všechno může Měsíc jen... byla prodloužena! Autor: Obec Mokré.
Banner - soutěž za všechno může Měsíc jen... byla prodloužena!
Autor: Obec Mokré.

Z předchozích ročníků…

Knihovna U Mokřinky, která celou soutěž se zmíněnými partnery vyhlašuje, je malá knihovna v obci Mokré (okres Rychnov nad Kněžnou). Tato její aktivita není zdaleka první, knihovna pořádá spoustu zajímavých akcí pro širokou veřejnost. Jednou z nich je právě i každoroční fotografická soutěž, pokaždé s jiným tématem, jejíž první ročník proběhl v roce 2014. Soutěže se tehdy zúčastnilo 26 fotografů s 61 snímky na téma „Pohled, který mě vzal za srdce“. Druhého ročníku na téma Slunce ve všech podobách se zúčastnilo 34 fotografů s 57 snímky. Věříme, že i letošní téma pro vás bude atraktivní a zašlete nám překrásná díla!

Vyfoťte Měsíc co nejnápaditěji!

Astronomie není v Mokrém vůbec cizí, ba naopak. Knihovna U Mokřinky ve spolupráci především s pardubickou hvězdárnou pořádá i občasné přednášky a pozorování oblohy pro veřejnost. Není překvapením, že obě organizace spolu s Českou astronomickou společností spojily své síly a vyhlásily další ročník fotografické soutěže. Tentokráte je soutěž zaměřena na Měsíc.

Měsíc je jediná historicky známá přirozená družice Země. Jeho jméno je Měsíc, i když je občas básnicky nazýván Luna. Jeho symbolem je srpek patronkou starořecká bohyně Měsíce Selené. Překvapuje nás svým srpkem, udivuje východem nad obzor při úplňku, rudne při zatmění v zemském stínu nebo potkává jiné nebeské objekty při svém oběhu kolem naší modré planety. Inspiruje lidi odnepaměti, spojuje nás a nesporně určuje mnoho našich rytmů. Je stejně tak pozoruhodný jako krásný, stejně tak známý lidem jako stále záhadný vědcům. Letos 16. září také proklouzne v polostínu Země a naskytne pohled na zatmění Měsíce. Je tedy naprosto perfektním objektem pro fotografii v nejrůznějších podobách. A proto se letos soutěží o nejzajímavější nebo možná nejnápaditější snímek s měsíční tématikou.

Podmínky soutěže

  • Účastník soutěže zašle na níže uvedenou adresu nejvýše 2 ks fotografií
  • Přihláška do soutěže musí obsahovat: jméno soutěžícího, bydliště, telefon, e-mail k závěrečnému vyhodnocení a souhlas se zveřejněním fotografií
  • Fotografie dále musí obsahovat: název a místo focení
  • Fotografie můžete posílat do 25. září 2016
  • Adresa pro zasílání: kronika.mokre@seznam.cz

Vyhodnocení

Fotografie budou vystaveny v knihovně a na www.obecmokre.cz/knihovna, kde bude probíhat hlasování veřejnosti. O výsledcích se pak rozhodne během září 2016 a výsledky budou vyhlášeny počátkem října 2016. Vyhodnoceny budou jak odborné, tak i laické snímky, soutěžit se bude v kategoriích cena odborná, cena estetická a cena veřejnosti.

Partneři soutěže

Partnery soutěže jsou: Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích; Pavel Gabzdyl – fotograf, cestovatel, spisovatel a popularizátor astronomie; Petr Horálek – astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie; Česká astronomická společnost; časopis Moje země. Dalším významným partnerem soutěže se stal Královéhradecký kraj, který podobně jako ostatní věnoval nádherné ceny. Jednou z hlavních cen je pak také kniha Petra Horálka „Tajemná zatmění“.

Všem partnerům patří poděkování za jejich podporu a věnování spousty krásných cen. Termín slavnostního vyhlášení upřesníme v průběhu září. Už nyní se ale můžete těšit na příjemnou akci přímo v Mokrém – odměnou pro účastníky bude přednáška Pavla Gabzdyla o „tajemném“ Měsíci, a pokud vyjde počasí, bude i pozorování noční oblohy.

Kontakty

Dagmar Honsnejmanová
knihovnice a organizátorka soutěže
E-mail: kronika.mokre@seznam.cz
Telefon: 601 339 859

Petr Komárek
vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích
Email: info@astropardubice.cz
Telefon: 603 165 366

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Knihovna U Mokřinky - stránky soutěže
[2] Pavel Gabzdyl – Prohlídka Měsíce
[3] Petr Horálek – Stránky astrofotografa
[4] Kniha Tajemná zatmění



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Fotografie , Soutěž , Měsíc


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »