Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Rádi fotíte? Hledá se nejnápaditější snímek Měsíce!

Rádi fotíte? Hledá se nejnápaditější snímek Měsíce!

Soutěž Za všechno může Měsíc jen... trvá do 25. září 2016.
Autor: Knihovna Mokré.

Knihovna U Mokřinky, Česká astronomická společnost a pardubická hvězdárna vyhlašují fotografickou soutěž s názvem „Za všechno může Měsíc jen…“. Téma je velmi volné a záleží jen na fantazii a důvtipu fotografa. Záleží samozřejmě také na štěstí. Možná je ten nejskvělejší ukryt někde v šuplíku. A je jen na každém z vás, zda bude Měsíc na fotografii či bude skryt. Zapojit do soutěže se mohou jak zdatní astrofotografové, tak i laická veřejnost – jde hlavně o netradiční a originální zachycení našeho nejbližšího vesmírného souseda. Soutěž probíhá až do 25. září 2016 a na účastníky soutěže již teď čekají pěkné ceny. Těšíme se na zajímavé snímky!

Pozor, soutěž byla prodloužena do 25. září (včetně)! Můžete tak soutěžit i s případnými snímky polostínového zatmění Měsíce 16. září!

Banner - soutěž za všechno může Měsíc jen... byla prodloužena! Autor: Obec Mokré.
Banner - soutěž za všechno může Měsíc jen... byla prodloužena!
Autor: Obec Mokré.

Z předchozích ročníků…

Knihovna U Mokřinky, která celou soutěž se zmíněnými partnery vyhlašuje, je malá knihovna v obci Mokré (okres Rychnov nad Kněžnou). Tato její aktivita není zdaleka první, knihovna pořádá spoustu zajímavých akcí pro širokou veřejnost. Jednou z nich je právě i každoroční fotografická soutěž, pokaždé s jiným tématem, jejíž první ročník proběhl v roce 2014. Soutěže se tehdy zúčastnilo 26 fotografů s 61 snímky na téma „Pohled, který mě vzal za srdce“. Druhého ročníku na téma Slunce ve všech podobách se zúčastnilo 34 fotografů s 57 snímky. Věříme, že i letošní téma pro vás bude atraktivní a zašlete nám překrásná díla!

Vyfoťte Měsíc co nejnápaditěji!

Astronomie není v Mokrém vůbec cizí, ba naopak. Knihovna U Mokřinky ve spolupráci především s pardubickou hvězdárnou pořádá i občasné přednášky a pozorování oblohy pro veřejnost. Není překvapením, že obě organizace spolu s Českou astronomickou společností spojily své síly a vyhlásily další ročník fotografické soutěže. Tentokráte je soutěž zaměřena na Měsíc.

Měsíc je jediná historicky známá přirozená družice Země. Jeho jméno je Měsíc, i když je občas básnicky nazýván Luna. Jeho symbolem je srpek patronkou starořecká bohyně Měsíce Selené. Překvapuje nás svým srpkem, udivuje východem nad obzor při úplňku, rudne při zatmění v zemském stínu nebo potkává jiné nebeské objekty při svém oběhu kolem naší modré planety. Inspiruje lidi odnepaměti, spojuje nás a nesporně určuje mnoho našich rytmů. Je stejně tak pozoruhodný jako krásný, stejně tak známý lidem jako stále záhadný vědcům. Letos 16. září také proklouzne v polostínu Země a naskytne pohled na zatmění Měsíce. Je tedy naprosto perfektním objektem pro fotografii v nejrůznějších podobách. A proto se letos soutěží o nejzajímavější nebo možná nejnápaditější snímek s měsíční tématikou.

Podmínky soutěže

  • Účastník soutěže zašle na níže uvedenou adresu nejvýše 2 ks fotografií
  • Přihláška do soutěže musí obsahovat: jméno soutěžícího, bydliště, telefon, e-mail k závěrečnému vyhodnocení a souhlas se zveřejněním fotografií
  • Fotografie dále musí obsahovat: název a místo focení
  • Fotografie můžete posílat do 25. září 2016
  • Adresa pro zasílání: kronika.mokre@seznam.cz

Vyhodnocení

Fotografie budou vystaveny v knihovně a na www.obecmokre.cz/knihovna, kde bude probíhat hlasování veřejnosti. O výsledcích se pak rozhodne během září 2016 a výsledky budou vyhlášeny počátkem října 2016. Vyhodnoceny budou jak odborné, tak i laické snímky, soutěžit se bude v kategoriích cena odborná, cena estetická a cena veřejnosti.

Partneři soutěže

Partnery soutěže jsou: Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích; Pavel Gabzdyl – fotograf, cestovatel, spisovatel a popularizátor astronomie; Petr Horálek – astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie; Česká astronomická společnost; časopis Moje země. Dalším významným partnerem soutěže se stal Královéhradecký kraj, který podobně jako ostatní věnoval nádherné ceny. Jednou z hlavních cen je pak také kniha Petra Horálka „Tajemná zatmění“.

Všem partnerům patří poděkování za jejich podporu a věnování spousty krásných cen. Termín slavnostního vyhlášení upřesníme v průběhu září. Už nyní se ale můžete těšit na příjemnou akci přímo v Mokrém – odměnou pro účastníky bude přednáška Pavla Gabzdyla o „tajemném“ Měsíci, a pokud vyjde počasí, bude i pozorování noční oblohy.

Kontakty

Dagmar Honsnejmanová
knihovnice a organizátorka soutěže
E-mail: kronika.mokre@seznam.cz
Telefon: 601 339 859

Petr Komárek
vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích
Email: info@astropardubice.cz
Telefon: 603 165 366

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Knihovna U Mokřinky - stránky soutěže
[2] Pavel Gabzdyl – Prohlídka Měsíce
[3] Petr Horálek – Stránky astrofotografa
[4] Kniha Tajemná zatmění



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Fotografie , Soutěž , Měsíc


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »