Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Radioastronomický seminář na Hvězdárně v Úpici

Radioastronomický seminář na Hvězdárně v Úpici

Radar na Hvězdárně v Úpici. Autor: Foto: Archiv úpické hvězdárny.
Radar na Hvězdárně v Úpici.
Autor: Foto: Archiv úpické hvězdárny.
Úpická hvězdárna se již téměř od svého založení zabývá mimo jiné i radiovým pozorováním Slunce. I proto zde měly velkou tradici pravidelné radioastronomické semináře, organizované zejména díky prvnímu řediteli úpické observatoře panu Mlejnkovi a dr. Křivskému z Ondřejova. Konaly se pravidelně co dva roky, ovšem po odchodu pana Mlejnka do důchodu jejich tradice pomalu zanikla.

Na jaře tohoto roku však došlo k setkání, které může tuto situaci změnit. U slavnostní večeře se na tradičním, již 21. celostátním slunečním semináři v hotelu Lipa ve slovenské Starej Turej, sešlo několik zájemců o radioastronomii a pracovníků úpické hvězdárny. Vzhledem k tomu, že se v posledním roce radioastronomická pozorování na úpické hvězdárně výrazně rozšiřují, padli si všichni „do noty“ a dohodli se na uspořádání radioastronomického workshopu na úpické hvězdárně. Toto pracovní setkání je chápáno jako nultý ročník nové řady obnovených radioastronomických seminářů na Hvězdárně v Úpici, které by měly být směřovány zejména do řad radioastronomů amatérů.

Letošní workshop, který se bude konat od 19. do 21. října 2012 v areálu úpické hvězdárny, má v plánu teoretické přednášky i praktické ukázky a pozorování na různá radioastronomická témata – detekce meteorů, detekce galaktického šumu a jeho mapování, problematika detekce pulsarů, interferometrie či problematika radiových bouří na Jupiteru. Stranou nezůstanou ani témata SID monitorů, softwarově definovaných přijímačů či systémů typu LOFAR.

V rámci semináře se bude konat i přednáška určená pro veřejnost, kterou přednese Pavol Ďuriš (Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV) na téma „Nové možnosti v radioastronomii nejen pro amatéry“.




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »