Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Seminář majitelů a konstruktérů amatérských dalekohledů

Seminář majitelů a konstruktérů amatérských dalekohledů

Přístrojový seminář v Rokycanech.
Přístrojový seminář v Rokycanech.
Téměř po roce Vás organizátoři s potěšením zvou na další ročník rokycanského semináře, pořádaného pro majitele a konstruktéry amatérských dalekohledů a astronomické techniky.

ROKYCANY 3.-5. dubna 2009

Program

V pátek proběhne tradiční neformální setkání účastníků semináře na Hvězdárně v Rokycanech. Zde bude možné probrat množství témat, na něž nezbylo místo v oficiálním programu semináře. Postaráno bude nejen o prostor pro kuloárové diskuse, ale i o kulinární potřeby přítomných. V provozu bude jednoduchý bufet a v případě příznivého počasí i možnost rožnění. Za bezoblačné oblohy budou zájemcům k dispozici dalekohledy hvězdárny a střešní terasa.

Sobotní a nedělní program bude probíhat na stejném místě jako v předchozích letech - v základní škole T.G.Masaryka. Přesné místo je vyznačeno na mapce, kterou naleznete na druhé straně programu. Budova základní školy je blízko náměstí a současně nedaleko od vlakového i autobusového nádraží. Letošní "přístrojový" seminář, podobně jako celé astronomické dění roku 2009, se samozřejmě ponese v duchu Mezinárodního roku astronomie a čtyřstého výročí užití dalekohledu pro pozorování oblohy. Hned úvodní přednáška prof. RNDr. Jana NOVOTNÉHO, CSc. s názvem "Měl Galilei pravdu" nás uvede do doby objevu dalekohledu. Pokusí si blíže zodpovědět otázky týkající se skutečnosti, zda proslulý italský učenec mohl opravdu, na úrovni poznatků své doby, dokázat otáčení Země kolem osy a její obíhání kolem Slunce. A pokud ano, pak jak to udělal. Ukážeme si nakonec i to, jak tento překvapivě složitý problém řeší současná moderní astronomie.

Druhého přednášejícího všichni pravidelní účastníci "rokycanských" seminářů dobře znají. Bude jím RNDr. Pavel AMBROŽ, CSc. Mnozí také vědí, že právě dr. Ambrož si vyrobil repliku Galileova dalekohledu. A právě o ní nám poví ve svém vystoupení.

Po polední přestávce nás úvod odpoledního programu vrátí od počátků moderní astronomie k nejžhavější současnosti. Prof. RNDr. Petr KULHÁNEK, CSc. bude ve své přednášce hovořit o největších optických dalekohledech současnosti a o předpokládaném trendu jejich vývoje.

Další sobotní odpolední program bude vyhrazen pro příspěvky účastníků. Zde může kdokoli z Vás seznámit ostatní přítomné s technickými problémy, spojenými se stavbou dalekohledů a dalších astronomických zařízení, ale především se svým způsobem jejich řešení. Vítány budou samozřejmě i ukázky provedených zajímavých pozorování, či informace o chystaných astronomických expedicích nebo akcích. Délka jednotlivého vstupu by neměla překročit 15 minut (až na výjimky předem domluvené s organizátory). Své příspěvky, prosím, přihlaste předem (viz příloha přihlášky). Autoři přijatých příspěvků budou zproštěni seminárního poplatku. Organizátoři si vyhrazují právo výběru příspěvků. Autorům přijatých příspěvků tuto skutečnost obratem oznámíme.

Na závěr sobotního programu byla zařazena oblíbená a vždy netrpělivě očekávaná astroburza, na níž bude možné nakupovat astronomické publikace, objednávat brusivo a prodávat či nabízet cokoliv spojeného s astronomií. Registrace prodávajících bude probíhat již od rána u prezence a bude pokračovat až do konce polední přestávky (poplatek bude činit 25,- Kč - netýká se firem, které budou zpoplatněny individuálně).

Sobotní večer byl ponechán volný. Bude možné využít jej individuálně k diskuzím či k posezení s přáteli a kolegy.

V nedělním programu se budeme věnovat naší nejbližší hvězdě a jejímu pozorování. Důvodem je mimo jiné i trochu nestandardní nástup začínajícího nového cyklus její aktivity. Určitě se dozvíte, zda současné minimum, a především z našeho přítomného pohledu neúměrně dlouhá pauza ve výskytu skvrnové aktivity, je natolik zvláštní, jak se nám to dnes jeví. Odpověď nám ve své přednášce "Dlouhodobé změny sluneční aktivity" přinese RNDr. Ladislav HEJNA, CSc.

Závěrečná přednáška se bude také týkat Slunce. S robotizovaným pracovištěm fungujícím na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově nás ve svém příspěvku seznámí Mgr. Alena KULINOVÁ, PhD, která se podílí na naší největší profesionální hvězdárně na jeho provozu.

Noclehy

Ubytování účastníků se tentokráte podařilo zajistit v hotelu Bílý lev v samém centru Rokycan (Malé náměstí 107, Rokycany). Pokoje jsou dvoulůžkové a třílůžkové. V každém pokoji je k dispozici kompletní sociální zázemí a také televizor. Hotel má samozřejmě vlastní restauraci a 24 hodin fungující recepci. Cena za jednu noc je 380,- Kč. Pro účastníky, kteří budou ubytováni po celý víkend, se podařilo dojednat s hotelem cenu 520,- Kč (tedy 260,- Kč za noc).

Účastnický poplatek

Účastnický poplatek ve výši 100,- Kč, sloužící k částečnému pokrytí nákladů na seminář, se bude platit při prezenci. Pro členy ČAS, kteří své členství prokáží novou členskou legitimací na rok 2008/2009, bude poplatek snížen na 50,- Kč. Jak již bylo uvedeno výše, poplatek nebudou platit účastníci, kterým byl do programu přijat příspěvek.

Uzávěrka přihlášek

Kapacita semináře je omezena velikostí školních prostor přibližně na 80 míst. Podle zkušeností z minulých let se může stát, že nebudeme moci z kapacitních důvodů přijmout všechny přihlášené. Proto bude brán zřetel na pořadí došlých přihlášek. Jejich uzávěrka je v pátek 6. března 2009. Přihlášky zasílejte přednostně prostřednictvím internetu na e-mail: halir(at)hvr.cz (formulář přihlášky je k dispozici na internetových stránkách Hvězdárny v Rokycanech (www.hvr.cz), nebo na adresu Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany. Přihlášení účastníci, kteří požadují ubytování a také účastníci, jejichž příspěvky budou zařazeny do programu, obdrží od organizátorů obratem potvrzení. Informaci dostanou i Ti, kteří se již z kapacitních důvodů nebudou moci semináře zúčastnit.

Různé

Po celou dobu semináře bude v budově školy zřízen bufet nejen k občerstvení, ale i k pohodlnému posezení a diskusím.

V budově Základní školy TGM, kde jsme sice vítanými, ale přesto hosty, je nutné se přezouvat. Nezapomeňte si proto laskavě vzít přezutí s sebou.

Vaše dotazy Vám rádi zodpovíme na adrese Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 33711 Rokycany, telefonicky na čísle 371 722 622 či prostřednictvím e-mailu na adrese halir(at)hvr.cz.

Těšíme se na shledání v Rokycanech.




O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »